2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Jól kezelhető a magas vérnyomás

A szív-érrendszeri betegségek terén a legnagyobb kockázatot jelentő magas vérnyomást lehet a legjobban befolyásolni. A kezelés elkezdése nemcsak a vérnyomás értéktől, hanem a szív-érrendszeri kockázati tényezőktől és a célszerv károsodástól is függ.


A kardiovaszkuláris betegség kockázata a vérnyomás növekedésével párhuzamosan nő. Számos gyógyszeres és egyéb lehetőségünk van e rizikófaktor kezelésére. Az életmódváltoztatás magában foglalja a súlycsökkentést, a só- és alkoholfogyasztás korlátozását, a rendszeres fizikai aktivitást, a telítettzsírsav-bevitel korlátozását, és a több gyümölcs és zöldség fogyasztását. A gyógyszeres kezelést azonnal el kell kezdeni 180 Hgmm szisztolés és 110 gmm diasztolés vérnyomás felett. Ha megfelelően kezeljük a magas vérnyomást, jelentősen csökken a szívérrendszeri és az agyi keringési zavarokban szenvedő betegek száma. Így az infarktusosoké 30, a stroke-osoké (gutaütés) 40 százalékkal. A legtöbb magasvérnyomásos beteg mellkasi fájdalommal,fejfájással, szédüléssel és szívritmuszavarokkal keresi fel háziorvosát. Ők el is kezdik a terápiát, de nem kellő hatással. Mi itt, a Kardiológiai Klinikán kiegészítjük, hogy a célvérnyomás értékeket el is érje a beteg – mondta dr. Péter Andrea kardiológus. – Nemcsak vérnyomáscsökkentő gyógyszert írunk ki, hanem fogyásra, testmozgásra, a dohányzás elhagyására viztatjuk a beteget. Sokszor elég tíz kilogrammot lefogynia a túlsúlyos betegnek, és rendeződik a vérnyomása, vércukorés koleszterinszintje, feleződhet gyógyszeradagja. Sokszor elég az életmódváltás is, elsősorban az alacsony rizikójú, célszervkárosodással nem rendelkező egyéneknél. Más esetben, a nagy rizikójú egyéneknél tartósan fennálló 140/ 90 Hgmm vérnyomás már gyógyszeres kezelést tesz szükségessé. A cél, hogy megelőzzük a magas vérnyomás szövődményeit, mint a szívinfarktust, a szívelégtelenséget és az agyvérzést.

A magas vérnyomás évtizedekig nem okoz panaszokat, esetleg szédül a beteg, vagy látászavara van, ezek azonban kezeletlen esetben 5-10 év múlva már szívelégtelenséghez vezethetnek. Ugyanis megvastagszik a szívizomzat, romlik a koszorúér keringése, s gyorsan halad előre a betegség. Ez szövődményekhez, munkaképességcsökkenéshez, rokkantsághoz vezethet.

Az érbetegeket komplexen kezeljük, a neurológusokkal (ideggyógyász) és angiológusokkal (érbetegséget gyógyító) karöltve. A kardiológiai ambuláns vizsgálat során EKG-t készítünk, vérnyomást mérünk, rutinszerűen szívultrahangot végzünk, szemészeti vizsgálatra irányítjuk a beteget a retina kis ereinek vizsgálatára, karotisz (agyat ellátó ér) ultrahangra, szükség szerint laboratóriumi és esetleg további szűrővizsgálatokra. Már 20-30 éves betegek is jelentkeznek magas vérnyomásra utaló panaszokkal. Ezen csoportban is az enyhe hypertóniás betegnek van jó esélyük arra, hogy életmódváltással nem kell életük végéig szedniük a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Rendkívül fontos a másodlagos megelőzés, tehát az infarktust és a stroke-ot követő második szív-érrendszeri és agyi keringési zavar kialakulásának elkerülése. Ezen betegeknél is alapvető a megfelelő vérnyomás beállítása. Igazolt koszorúér-, cukor- és vesebetegeknél a 130/80 Hgmm alatti vérnyomás célérték az ideális. Klinikánkon háziorvosi beutalóval lehet jelentkezni, de sürgős estben nem szükséges kérni. Rendelési idő: naponta 8-15. 30 óra között.

Bejelentkezni az 52/ 411-600 /54844-es melléken, vagy a web oldalunkon, regisztráció után a bejelentkezés menüpontban lehet.

Forrás: Egészségcentrum 6. évfolyam 3. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.