2021. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A szívelégtelenség új kezelési lehetőségei

A legtöbb beteget érintő szív-érrendszeri megbetegedéseket kardiovaszkuláris „járványként” is emlegetik, így a szívelégtelenséget, a hirtelen szívhalált és a pitvarfibrillációt. Mindhárom kezelésében egyre jelentősebb feladat jut a szívelektrofiziológusoknak – tudtuk meg dr. Csanádi Zoltántól, a Kardiológiai Intézet egyetemi docensétől.


A szívelégtelenség kezelésében, a gyógyszerek mellett, a bal kamrai szívizomzat működésének összehangoltságát javító reszinkronizációs kezelés, a hirtelen szívhalál megelőzésében a beültethető defibrillátorok jelentenek előrelépést. Mindkét esetben a szívritmusszabályzó (pacemaker) speciális típusáról van szó, amelyet a mellkasfalba ültetnek. A pitvarfibrilláció kezelésének gyógyszeres lehetőségei az esetek jelentős részében nem biztosítják a betegek tartós panaszmentességét, ezért dolgoztak ki az elmúlt 10-15 évben új katéteres eljárásokat – ismertette az egyetemi docens. - A pitvarfibrilláció megértéséhez fontos tudni, hogy a szív két kamrából és két pitvarból áll, melyek összehangolt működését a szív ingerképző-ingerületvezető rendszere biztosítja.

Először a felső szívüregek húzódnak össze, ezáltal a kamrák felé továbbítva a vért, amit ez utóbbiak összehúzódása követ, a vért a tüdőbe és a test többi részébe juttatva. Pitvarfibrilláció esetén a pitvari elektromos tevékenység rendezettsége, a pitvarok hatékony mechanikus működése megszűnik, a pulzus szabálytalanná válik, gyakran a pulzusszám magas. A betegek szívdobogásérzést, teljesítőképességük csökkenését, fáradtságot, levertséget érezhetnek, s a „remegő” pitvarban megnő a vérrögképződés, a tromboembólia (mélyvénás érrögösödés) veszélye. A pitvarfibrilláció kialakulásában kiemelt jelentősége van azoknak az izomcsíkoknak, melyek a bal pitvarból, a felső szívüregből benőnek a tüdővénákba. Az izomcsíkokban olyan sejtcsoportok vannak, melyek gyors elektromos kisülések révén „megsorozzák” a pitvart és beindítják vagy fenntartják a ritmuszavart.

Az említett katéteres beavatkozás során a tüdő vénák és a bal pitvar között az elektromos összeköttetést megszakítjuk. Ennek legbiztonságosabb, legegyszerűbb, leggyorsabb és hosszú távon leghatékonyabb módját keressük. A hagyományosabb, évek óta végzett eljárást rádiófrekvenciás árammal végzik, ami hő leadással okoz sérülést a szív-belhártyáján és megszünteti az elektromos vezetést a kezelt területen. Ezzel a technikával az ablációs vonalakat vagy köröket pontról-pontra kellett létrehozni a szívben úgy, hogy teljesen zárjanak. Ez nagyon nehéz feladat, nagy gyakorlatot igényel az orvos részéről, ezért kevesen végzik a világon s a betegnek olykor nagy fájdalommal jár, emellett szövődmények is kialakulnak. Ezért az ipar olyan katéter technikát dolgozott ki, mely leegyszerűsíti a beavatkozást, hogy ne csak néhány tucat elektrofiziológiás laboratóriumban, hanem sokban lehessen elvégezni, hiszen sok beteget érintő problémáról van szó. Csak Európában mintegy 5 millióan pitfarfibrillálnak, hazánkban is több tízezren. Két új eljárást jelent meg a közelmúltban és mindkettő rendelkezésre áll a Kardiológiai Klinikán is. Az egyik esetében a fagyasztó ballont katéteren keresztül a tüdő-véna szájadékhoz vezetve felfújják és -60-70 Celsius-fokra lehűtik, megfagyasztják a véna szájadékot. Ezzel a szövetbarát technikával nem alakul ki vérrög, kevésbé fájdalmas és biztonságosabb. November közepéig közel 60 betegen végeztünk ilyen katéteres műtétet. Sajnos a betegek kb. 30 százalékánál a fagyasztás után néhány napon belül visszatérhet az elektromos vezetés, és a ritmuszavarok is. A másik technika néhány hete áll rendelkezésünkre, 8 betegnél alkalmaztuk. Az amerikai Medtronic Ablation Frontiers rendszer 3 dimenziós rádiófrekvenciás katéter ablációs termékcsaládját a bal pitvar speciális anatómiájához tervezték, ezen keresztül alacsony rádiófrekvenciás energiával szüntethető meg az elektromos vezetőképesség, az ablációs kör vagy a vonal kialakítása gyorsan, egyszerűen és biztonságosan történik. Kisebb a beteg fájdalma, a tromboembóliás rizikó és a szövődmények lehetősége. Mindkét, új távlatokat nyitó technológia egyszerre áll rendelkezésünkre Debrecenben, s adott esetben kiegészítik egymást. Azt, hogy melyik betegnél melyiket alkalmazzuk, függ a szív anatómiájától, melyet a beavatkozás előtt CT-vel térképezünk fel. Mindkét eljárást éber betegen végezzük, így megkíméljük az altatással járó kellemetlenségektől, kommunikálhatunk vele s jelezheti esetleges fájdalmát.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.