2021. Szeptember 17. Zsófia nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Élj és mozogj a szívedért!

Számos érdeklődő hallgatta meg a szívgyógyászok és a műsorvezetők beszélgetését a szív-érrendszeri betegségekről és megelőzésükről a Szívünk napján. A jó hangulatú napot kicsiknek és nagyoknak szóló zenés programok gazdagították szeptember utolsó vasárnapján.


A rendezvény idei jelmondata jegyében: „Élj és mozogj a szívedért!”; debreceni sportszervezetek bemutatóit is láthatta a közönség. Valamint részt vehetett vérnyomás, vércukor-és vérzsírszint mérésen is és tanácsot kérhetett a kardiológusoktól. Az idén először gyermek kardiológushoz is fordulhattak tanácsért a szülők, a gyerekek pedig a Teddy Maci Kórházban „gyógyító” orvostanhallgatókkal játszhattak és játszóházban is múlathatták az időt.
Az egészségmegőrzést szolgáló beszélgetésen dr. Édes István professzor a Kardiológiai Intézet igazgatója elmondta: népegészségügyileg a betegségmegelőzésnek van a legnagyobb jelentősége. Már csecsemőkorban meg kell előzni a szülőknek a gyermek elhízását. Általános iskolás korukban szűrővizsgálaton tanácsos ellenőrizni vércukor-és vérzsír értéküket, s kedvezőtlen lelet esetében illetve ha családjuk hajlamos a szív-érrendszeri betegségekre, szakorvosi tanácsot kell kérni.
A rendezvény vendége volt Kósa Lajos Debrecen polgármestere is, aki elmondta, „az egészségügyi ellátás javítása érdekében a város összeállt a megyével és a klinikával is kezdeményezi az együttműködést”. Egészségipari koncepción dolgozik a város, humán bitechnológiában akarja felvenni a versenyt. Cél, hogy ne a magyar orvosok és az ápolószemélyzet menjen külföldre gyógyítani, hanem a külföldiek jöjjenek ide és a város visszaforgassa a pénzt a gyógyításba.
A nők és a szívbetegség kapcsán dr. Hegedűs Ida tanárnő elmondta, változókoruk után a nők veszélyeztetebbek a szív-érrendszeri betegségekre, mert az ösztrogén kiesésével megváltozik a hormon elosztás, megnő a koleszterinszint, a testsúly, jellemző a cukorbetegség és a kevés testmozgás. Az Észak-Alföldön sokkal több a szív-érrendszeri beteg, mint az ország többi régiójában. Okai között lehet a rosszabb gazdasági helyzet és a stressz is. A kardiológiai betegségek ellen véd a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása, az egészséges étkezés, a vérnyomás, a vércukor-és a vérzsírszint rendszeres ellenőrzése. Néhány számadat megjegyzésére kérte a hallgatóságot dr. Czuriga István professzor. Úgy mint 0 dohányzás, 5 alatti koleszterinszint, 6 alatti vércukorszint, 25 alatti testtömegindex, 30 perc testmozgás naponta, végül 140/90 alatti vérnyomásérték. Ha ezeket betartják, sokáig élhetnek és nem betegednek meg szív-érrendszeri betegségben - mondta.
Végül dr. Kolozsvári Rudolf szakorvos a rendszeres sport szerepéről beszélt, melynek jó hatása van az erekre, a lélekre és a testre.
Magyarországon 11. alkalommal rendezték meg a Szívünk napját, melyhez Debrecenben 2. alkalommal csatlakozott, idén a Kardiológiai Intézet és az Egészségügyi Járóbeteg Központ Kardiológiai Intézete szervezésében.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.