2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Daganatos betegek táplálása

A hatékonyabb terápia és a hosszabb túlélés érdekében a daganatos beteg kezelése során egyénre szabott, a szervezet tényleges szükségletének megfelelő tápláltsági állapot fenntartására kell törekedni, hiszen legfontosabb feladatunk a beteg meglévő testsúlyának megtartása.


Szájon át történő tápláláskor megfelelő minőségű, mennyiségű, hőmérsékletű és állagú legyen az étel, valamint fontos a gusztusos tálalás is, hogy a beteg szívesen fogyassza el. Azok a betegek, akik kemoterápiában és sugárterápiában részesülnek, többségük étvágytalanságban, íz érzés hiányában, étel undorban szenvednek.

Táplálásterápia

Ha a beteg nem tud, vagy nem akar szilárd táplálékot fogyasztani, de inni tud, akkor iható tápszerek fedezhetik a tápanyagszükségletét. A táplálásterápia felépítését orvos vagy dietetikus végzi. Amikor az ivás is nehézségekbe ütközik, és nem tudjuk a megfelelő mennyiséget és minőséget biztosítani szájon keresztül, akkor a szondatáplálás a megoldás. Általánosan elfogadott nézet, hogy amíg az emésztőrendszer akár részlegesen is, de működik, akkor az enterális táplálás előnyt élvez a parenterális táplálással (infúzió, vagy központi vénába adott tápoldat) szemben.

Tápszerek speciális eszközön át

Fej-nyak daganatos betegek esetében a sugárkezelés alatt mellékhatásként nagyon hamar kialakulhat az íz érzés hiánya és a nyálelválasztás csökkenése. Az étvágytalanság, a fájdalmassá váló szájnyálkahártya megnehezíti a szájon át történő táplálkozást. Az állapotromlás és az alultápláltság megelőzéseként, az efféle tünetek megjelenésekor szükségessé válik egy speciális eszköz, a szonda segítségével való táplálás bevezetése. Szondatáplálás során a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű táplálékot juttatunk be az emésztőcsatorna megfelelő szakaszába. A szondán keresztül biztosítható a szervezet működéséhez, az egyéni szükségleteknek megfelelő energia- és tápanyagigény, amely normál táplálékkal csak nagyon nehezen lenne fedezhető. Ha a beteg el tudja fogadni ezeket az eszközöket és a szondatápszerek használatát, elkerülheti a kóros tápláltsági állapot és számos szövődmény kialakulását. A szondatáplálás nem jelenti a szájon keresztüli táplálkozás tilalmát, tehát a két táplálkozási mód párhuzamosan is történhet. Az egyik legnagyobb kihívást a fej-nyak tumoros betegek mesterséges táplálása jelenti, mivel az orron át a gyomorba vezetett szonda nem minden esetben bizonyul a legjobb választásnak, hiszen a daganat ezen a területen van. Ily módon a táplálás csak rövid ideig oldható meg, mivel a szondát 2-3 hetente cserélni kell. A szondán keresztül kizárólag tápszer adása javasolt, mert az otthon készített, turmixolt ételek könnyen eltömíthetik a szonda nyílását. Sok esetben a beteg számára zavaró tényező lehet az orrból kilógó szondavég. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség és az állapot javulásával az eltávolítható.

Gyomorba ültetett szonda

Ha a beteg szondán történő táplálása 3 hétnél hosszabbra nyúlik, tartóssá válik vagy a fent említett módon nem kivitelezhető, akkor a hasfalon át a gyomorba beültethető szonda alkalmazása indokolt. Ennek használata egyszerű, viselése kényelmes, a ruházat eltakarja, így feltűnés nélkül viselhető. Az otthoni szondatáplálásnak is biztos eszköze. Cseréje 1 év után javasolt. A beteget megfelelően fel kell készíteni a beavatkozásra. A szonda beültetése altatásban vagy intravénás gyógyszeres garatérzéstelenítést követően történik. A beteg háton fekszik, a nyelőcső a gyomor és a nyombél tükrözéses vizsgálatát követően határozzák meg a szonda helyzetét. Ennek megfelelően a helyi érzéstelenítést végeznek, majd néhány mm-es metszést ejtenek, és a gyomorba juttatják a tápszondát. A beültetés után 12 óra elteltével, folyadék adásával készítjük elő a szondát a táplálásra. A táplálást csak fokozatosan lehet megkezdeni, egy-két napon át 1000 ml tápszert adunk a betegnek, ezt a nap folyamán legalább öt részre elosztva. Ha a betegnek nincs panasza, akkor lehet emelni a nap folyamán bevitt tápszer mennyiségét. A fokozatosság betartása nagyon fontos! Mellékhatások alakulhatnak ki, előfordulhat hasmenés, hányinger. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, csökkenteni kell a bevitt tápszer mennyiségét, és csak a tünetek megszűnése után emeljük fokozatosan a bevitt mennyiséget. Táplálás előtt a beteget félig ülő helyzetbe hozzuk, odakészítjük a testhőmérsékletű tápszert, ellenőrizzük a szonda helyzetét, átmossuk a szondát. Táplálás közben figyeljük a beteg állapotát, lassan adagoljuk a tápszert, panasz esetén visszalépés a tolerált mennyiséghez. Táplálás végén átmossuk a szondát vízzel. Ágyban fekvő beteg még fél órát maradjon félig ülő helyzetben, a táplálást követően, rendezzük a beteg környezetét, dokumentáljuk a tevékenységet.

Gyógyszer beadása

Gyógyszer beadása is történhet a szondán keresztül. A tablettát összetörjük, vízben feloldjuk, átmossuk a szondát 25-50 ml vízzel és beadjuk a gyógyszert, majd újra átmossuk a szondát 25-50 ml vízzel. A szondát naponta gondozni kell, környékén a bőrt tisztán és szárazon kell tartani. Nagyon fontos a családtagok bevonása a beteg táplálásába. Otthonában a beteg ne szigetelődjön el a családtagoktól, tudjon segítséget kérni. Számos otthonápolási szolgálat működik, ahol bármikor lehet felvilágosítást vagy tanácsot kérni. Nagyon fontos a beteg pszichés vezetése is, mivel az énkép megváltozása okozhat lelki problémákat. Klinikánkon pszichológusi háttér biztosított arra, hogy betegeink meg tudjanak birkózni a felmerülő problémákkal.
A táplálásterápia nagymértékben elősegíti a terápiás eljárások hatékonyságát, a gyógyulási folyamatok gyorsaságát, valamint az egészség megőrzését és a jobb életvitel lehetőségét.

Illyésné Kovács Ildikó
ápoló
Onkológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.