2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Sikerterület a pikkelysömör kezelése

Az ország négy városában úsztak a pikkelysömörös betegekért azok, akik támogatni akarták a betegség társadalmi elfogadottságát, s a betegeket. A pszoriázis világnapján, október 29-én a világ 60 országában voltak figyelemfelhívó rendezvények.


Korábban azon versengett Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged, hogy melyik városban ússzák le a legnagyobb távolságot az úszók, de az idéntől már nem versenyeznek, hanem egymással összefogva, az eredményeket összeadva sportolnak a betegekért. Az idei rendezvényen 113 050 métert úszott összesen a négy város, ebből Debrecen 25 100 métert – mondta Vatler Péterné a Bőrklinika Psoriasis Klubjának vezetője, aki a Magyar Dermatológiai Társulat szervezésében országosan megrendezett Úszók éjszakájának debreceni szervezését végezte. A városi sportuszoda fogadta az úszókat, s Biczó Bence úszó ifjúsági olimpiai bajnok, háromszoros felnőtt magyar bajnok ugrott elsőként a medencébe, ő indította a szolidáris rendezvényt.

Az országban az elsők

Korábban a Bőrklinikán tartották a világnapot a pikkelysömörös betegek orvosai. A Bőrklinikán a 20 éve működő Pszoriázis szakambulancián és a 10 éve működő Pszoriázis Biológiai Terápiás Központban kezelik a szakorvosok a betegeket – tudtuk meg dr. Szegedi Andrea professzortól, a Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetőjétől. – A gyógyító egységek az országban elsőként alakultak meg a budapesti és szegedi szakrendelések mellett. A 400-500 beteget gondozza dr. Herédi Emese tanársegéd, dr. Gáspár Krisztián adjunktus, dr. Törőcsik Dániel adjunktus, dr. Szegedi Andrea professzor. A szakellátásban speciális tudású szakasszisztensek vesznek részt. Biológiai terápiára 150 beteg jár, a többi beteg egyéb gyógyszereket és kezeléseket kap. A legtöbben tagjai a betegklubnak. Szoros kapcsolat jellemzi a betegklub tagjait, az elhivatott orvosokkal és az asszisztensekkel. A betegek élethosszig tartó kezelést kapnak, kötődnek azokhoz, akik felvállalják őket. A betegek Hajdú-Bihar megyéből és a környező megyékből keresnek enyhet a klinikán. Tudják, hogy a pikkelysömört meggyógyítani nem lehet, de tünetmentessé lehet tenni . 2005 decemberében kapta az első beteg a biológiai terápiát, infúzió formájában, s azóta is így kezeljük. Injekcióban is be lehet adni a gyógyszert, ez kényelmes módszer, a beteg is beadhatja magának. Hátránya, hogy nagyon drága, ezért nagy terhet ró a társadalomra. A rászorult betegek ingyen jutnak a kezeléshez. Várjuk, hogy kedvezőbb legyen az ára, és még szélesebb körben legyen alkalmazható, ugyanakkor hálásak vagyunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, hogy támogatja a készítményt, mert egyéb országokban sokkal kevésbé finanszírozott.

Hatékony kezelés

A pikkelysömör a bőrgyógyászat sikerterülete. Annak idején dr. Hunyadi János professzor javaslatára indítottam el a szakrendelést, az akkori kezelések hatékonyága fele volt a jelenlegieknek. Felemelő érzés orvosként megélni a kezelés sikerét. Például hallani egy 30 év körüli férfitól, hogy tünetei javulása miatt életében először rövid ujjú inget vett fel, mert nem kellett takargatnia magát. A hatékony kezelés következtében óriási lelki teher alól szabadulnak fel a betegek, sok esetben mentesülnek a betegséggel gyakran együtt járó szív érrendszeri szövődményektől, az úgynevezett metabolikus szindrómától (alma típusú, azaz hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, kóros vérzsír összetétel), ízületi panaszokból következő mozgáskorlátozottságtól.

Szemléletváltás

Szintén a kezelés hatékonyságát emelte ki dr. Remenyik Éva professzor, a Bőrklinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja. Elmondta, hogy szinte évente jelentkezik valamelyik gyógyszergyár új gyógyszerekkel. Ezzel egyetemben nagyon fontos, hogy az orvosoknál szemléletváltás történt. Már nem csak bőrbetegségnek tekintik a pszoriázist, hanem fokozott kockázatú kórnak, mely esetén a fentebb említett társbetegségek jelenléte tovább rontja a beteg életminőségét és az életkilátásokat is. A pszoriázis idült, hullámzó lefolyású betegség. Modern kezelésében nagy biztonságot jelent a biológiai terápia. Azonban ezt csak a súlyos állapotú betegek kaphatják. Injekcióban juttatjuk be a beteg szervezetébe a pikkelysömör kialakulásában szerepet játszó fehérje elleni antitestet. Megtudtuk, országosan 100-200 ezer pikkelysömörös beteg él, változó panaszokkal. A betegség öröklődhet, s kiváltásában szerepet játszhatnak fertőzések, gyulladások, gyógyszerek, s egyéb környezeti tényezők.

A zsíros kenőcstől az injekcióig

Negyvenkét éve pikkelysömörös Vetési Ágnes, aki betegtársaival együtt közreműködött az Úszók éjszakáján, számolta és dokumentálta a leúszott hosszakat a medencében. Meglátása szerint öröklés (édesapja 92 éves koráig, haláláig pikkelysömörös volt) és a stressz (az érettségi izgalma) okozták betegségét. 10-15 éven át zsíros kenőcs volt a kezelési mód, ami kellemetlenséget okozott pl. a hajas fejbőrön használva. Később fényterápiára is járt, ami olykor használt, máskor nem. Jelenleg injekció formájában kapja a kezeléseket, hatására visszahúzódnak a foltjai. Hozzászokott betegségéhez, mint mondta: „Ezzel együtt lehet élni.” A kezdetektől a klinikára jár kezelésekre, s vérvizsgálatokra az esetleges mellékhatások időben történő felfedezésére. Nagy eredménynek érzi, hogy a plakkok nem hullnak le a bőréről, nem kell állandóan porszívózni maga után. Változó, hogy ki hogyan érzi a betegségét, neki például hidegben fájnak a bőrén a sebek. Évtizedek óta jár a pszoriázis klubba, s nagyon jól érzi magát, mert ott egymás között vannak, s ha például egyikük egy újfajta készítményt próbál ki, megosztja tapasztalatait a többiekkel. –Tartjuk egymásban a lelket – mondja mosolyogva a víg kedélyű asszony. Nyaranta kirándulnak klubbal, idén például Görögországban voltak, s jót tett bőrüknek az Égei-tenger meleg vize. Év közben egészségügyi ismeretterjesztő előadásokat hallgatnak, s ha új klubtársuk érkezik, segítenek neki feldolgozni a betegség okozta traumát. Mint mondta, a pikkelysömörös betegek legnagyobb gondja, hogy nem kapnak adó visszatérítést. Nincs megoldva, hogy súlyos fogyatékosságnak minősítsék a betegséget.

Támogatás a jövő nemzedékétől

Az úszók között gyermekek is voltak, egyik csoportjuk sürgette, biztatta egymást, hogy minél többször kerüljön rájuk a sor a medencében. Ők heten Berettyóújfaluból érkeztek a Herpály Sportúszó Egyesületből. Az egyik kísérő szülő elmondta, hogy minden alkalmat megragadnak a gyerekek az úszásra, így ezt is. A 11 éves Gáti Panna megosztotta velünk, azért jöttek, hogy megmutassák, tudnak úszni, és támogassák a bőrbetegeket.


Császi Erzsébet

Fotó: Vatler Péter

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.