2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Orvosra várva

Ha gyermekünk túl csendes, bújós, nyűgös, vagy éppen az ellenkezője: sírósabb, érzékenyebb, mint máskor, esetleg ok nélkül mérgeskedik, csapkod, hisztizik, gyaníthatjuk, hogy valamilyen betegség bujkál benne. Mit tehetünk mi, szülők elsőnek? Mikor forduljunk orvoshoz?


Ügyeletben sokszor találkozom olyan esetekkel, amikor óvodába, iskolába hívják a szülőt, mert a gyermek belázasodott. A szülő azonnal orvoshoz szalad vele, természetes hogy megijed. De az első ijedtség után hasznosabb, ha a bágyadt gyermeket hazaviszi, lefekteti, lázcsillapítót ad neki, és itatgatni kezdi teával, limonádéval, vízzel.

Folyadékpótlás, pihenés

Lehet nyugodtan várni néhány órát. Akkor sincs nagy baj, ha szeme fénye fejfájásra, hányingerre, hasfájásra panaszkodik, mert sokszor ezek a tünetek a láz megszűntével, folyadékitatás, pihenés után megszűnnek. A kisgyermekek a hányingert gyakran hasfájásként jelzik, ilyenkor is érdemes várni egy kicsit, lefektetni őket, mesélni nekik. Jó, ha tartunk otthon ilyen esetre lázcsillapító kúpot, amit ilyenkor beadhatunk. Háziorvosunkkal írathatunk fel otthonra. 10-15 perc elteltével elkezdhetjük kortyonként itatni a teát, amibe ilyenkor kevesebb cukrot, több citromot tehetünk. Nem kell megijedni, nem minden hasfájás jelent azonnal vakbélgyulladást. Hasonlóképpen cselekedjünk, ha híg széklet, enyhe hasmenés miatt riasztanak minket. Sokkal jobbat teszünk gyermekünknek, mintha a sokszor zsúfolt rendelőbe szaladunk, ahol várakozni kell.

Sós keksz, köménymagleves

Sajnos manapság sokan elfelejtették azt, hogy magunk is mennyit tehetünk a gyermekért, illetve kérhetjük a nagyszülők tanácsát. Sós kekszek, sós köménymag-és krumplileves, tea pótolhatja az elvesztett folyadékot, sót. Hurutos betegségnél néhány napig magunk lehetünk az orvosok. A nem túl magas lázat csillapítjuk, orrcseppet adunk a gyermeknek, a kicsiknek gyakran leszívjuk az orrát, csapra, porszívóra szerelhető, vagy elektromos orrszívóval. „Ő már ügyes, ki tudja fújni az orrát” – halljuk sokszor, de 4-5 éves korig érdemes rásegíteni, mert megelőzhetjük az orrváladék pangását, az arcüreggyulladás kialakulását, mérsékelhetjük a garatba hátracsorgó váladék okozta köhögést.

Magas láz, hányás, hasmenés

Magas, nehezen csillapítható, tartósan fennálló láz, nem szűnő hányás, hasmenés esetén szükség lehet minél hamarabb orvosra. Ha néhány óra alatt az általunk próbált segítség nem elég, a kiszáradás veszély miatt fel kell keresni a gyermek háziorvosát. Sokszor találkozunk munkánk során azonnal az orvoshoz rohanó, és olyan szülővel is, aki egy egész napot, vagy akár többet is megvár és hajnalban, vagy késő éjszaka indul be az ügyeletre a számtalanszor hányó és már nagyon kiszáradt gyermekkel. Ilyenkor a vénabiztosítás is már sokszor nehéz. Törekedni kell lehetőség szerint a nappali ellátásra. Néhány órás várakozás után, ha nincs állapotjavulás érdemes felkeresni a háziorvost, ügyeletet.

Tudatzavar, egyensúlyvesztés, rovarcsípés

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyermeknél tudatzavart észlelünk, félrebeszél, egyensúlyát nem tudja megtartani, gyógyszert nem tudunk neki beadni, bőrén furcsa bevérzések, apró piros tűszúrásnyi pöttyök, nagyobb lila foltok jelennek meg, magas láza van, elmegy a hangja, nyálát csorgatja. Rovarcsípésnél nagyanyáink régi módszere az ecetes vizes borogatás, vagy egyszerű hideg vizes borogatás segíthet azonnal. Viszketést csillapító gél, szájon át adató cseppek is enyhítik a panaszt. Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, és a csípés helye hirtelen dagadni kezd, valamint a szájnyálkahártyát is érinti, légzészavar veszélye miatt javasolt az azonnali orvosi segítség.

Kullancs, kötőhártya-gyulladás, fülfájás

Kisebb horzsolások a bőrön, kiválóan elláthatók otthon, fertőtlenítő oldattal. A kullancs kiszedésétől sem kell félni. Nagyszerű és szülők által is könnyen használható csipeszek kaphatók a patikákban. Ha rovar kerül a fülbe, oldalfekvő helyzetben megpróbálhatjuk mi magunk is kellemes meleg vízzel kimosni. Ha nem sikerül, fül-orr-gégész tud segíteni. Kötőhártya-gyulladásnál sem kell éjjel az ügyeletre rohanni, kamillás lemosást lehet alkalmazni. Ha a panaszok reggel is fennállnak, másnap felkereshetjük a szemészorvost. Fülfájásnál a szülő által nyújtható elsősegély lehet fájdalomcsillapító adása, száraz meleg a fülre (hajszárító, melegített sóval töltött vászonzsákocska, fülvédős sapka.) Érdemes minden esetben fájdalom-és lázcsillapítót beadni, ha szükséges, mielőtt orvoshoz fordulunk.
És ne feledjük el, a legjobb fájdalomcsillapító az ölelés!

„… És locsolgattál szeretet vízével,
hogy érzelmeim gazdagodjanak,
s megismertettél könnyed sós ízével,
ápoltál, s védtél, s így szállt napra nap."


(Aranyosi Ervin: Hála Anyámnak)

Dr. Papp Ágnes
egyetemi tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.