2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Depressziós kismamák

A terhesség alatti lelki betegségek koraszüléshez vezethetnek, ami megnehezíti az anya, és az újszülött napjait, s befolyásolhatja a család további életét. A koraszülés és a belőle adódó komplikációk elkerüléséért sokat tehet a kismama, ha esetleges nem múló aggodalmáról, félelmeiről, rossz érzéseiről beszél orvosával, védőnőjével, vagy felkeresi a pszichológust.


A várandós és a megszült nők nem egészségesek sem testileg, sem lelkileg – összegezte egyik kutatása eredményét néhai Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének korábbi tudományos igazgatóhelyettese. A várandós időszakban pszichés zavarokkal küzdő nők közül – számuk csaknem 20 százalékra tehető – pusztán 5 százalékuk kerül gondozásba. A többiek egyedül küszködnek a lelki zavarokkal, ezek pedig szoros összefüggésben vannak a koraszülés veszélyével. Többféle lelki betegségben is szenvedhetnek a kismamák. Az egyik az úgynevezett poszttraumás stressz szindróma például akkor alakulhat ki az állapotos nőnél, amikor pl. halva születik gyermeke, vagy sürgősen császármetszést kell végezni rajta. Ezekre a megrázó esetekre nincs felkészülve, hirtelen, sokkszerűen éri a baj, és nem tud túllépni rajta. De nem csak a szülés körül alakulhatnak ki lelki sérülések, hanem később is. Köztudott, hogy állapotosan másként áll a világhoz a kismama, érzékenyebb, elfogultabb, érzelmesebb, intenzívebben, és időben is elhúzódóan reagálhat akár hétköznapi eseményekre. Ebből következik, hogy a kismamák a szubjektíven, mélyen megélt élményeikkel gyakran elijesztik egymást. Az, hogy a nő hogyan kezeli a terhességgel természetesen együtt járó magasabb stressz szintet vagy egy másik kismamától hallott negatív szülésélményt, csak személyiségfüggő. Van, aki megfelelő megküzdési stratégiákkal rendelkezik, de van olyan is, akinél pszichés zavarok alakulnak ki – mondta Dr. Kovácsné dr. Török Zsuzsa a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusa, pszichoterapeuta.

Pánikbetegség, depresszió, szorongás

Ha a pánikbeteg nő terhességet vállal, a gyermekvárás hatására még jobban kiteljesedik betegsége. Szorongását szorosabb gondozással, gyakoribb találkozásokkal, a kismama testi-lelki biztonságérzetét erősítő viselkedésmóddal tudja csökkenteni az egészségügy. Az orvosi vizsgálatokat követően a leletek átbeszélése következik, a jó vizsgálati eredmények kiemelésével. A dokumentáltan jó vizsgálati eredmények biztosítékok arra a kismamának, hogy ő és magzata is egészségesek. A fokozott orvosi ellenőrzés érzelmi biztonságot is ad a pánikbeteg anyáknak. A korábban depresszióval küzdő nők terhessége esetén rendkívül fontos a pszichológiai gondozás. Az általános szorongás szint növekedését bármely kismama megélheti. Ennek legfőbb oka maga a terhesség, hiszen az új életszakasz sokrétű alkalmazkodást igényel a nőtől. Úgy gondolnak várandósságukra, mint önmagukon kívüli, befolyásolhatatlan eseményre. A kockázati tényezők közül első helyen az anyagi nehézségek állnak, pl. ha a párja munkanélküli lett. Okozhatja az is a feszültséget, hogy nem várt, nem kívánt a terhesség, vagy a nő partnere nem akarja a terhességet, s ez párkapcsolati konfliktust okoz. Illetve a terhesség harmadik harmadában előlép a szüléstől való félelem. Szorongás jelentkezhet az alacsony iskolai végzettségűnél, aki kevés ismerettel rendelkezik a terhességről, szülésről, vagy téves információi vannak. Kevésbé szoronghat az, akinek nagyobb rálátása van a saját testére, a várandósság alatti változásokra. Kétszeresére növeli a szorongást, ha egyedülálló a kismama. Háromszorosára, ha alkoholfüggőség állapítható meg nála. Az is előidézheti a szorongást, ha elégedetlen a párkapcsolatával. Sokan gyermekvállalással gondolják megoldani a kapcsolati problémáikat, de a megváltozott élethelyzet további nehézségek elé állítják az amúgy is instabil kapcsolatot. Az egész terhesség alatt, tehát három trimeszteren át megmaradó szorongással a kismamák közel 18 százaléka küzd. Két trimeszter során magas szorongásértékeket az anyák több mint 15 százalékánál mérhetünk. A terhesség három hónapja alatt kóros szorongást az anyák csaknem egynegyedénél, azaz 21 százalékánál igazolhatunk.

Önbizalom, lelki egészség

Korábban még a szakemberek között is élt egy téves nézet, miszerint a terhesség alatti hormonok védelmet adnak a kismamának a pszichés zavarokkal szemben. Ez nem állja meg a helyét, az állapotos nők 14 százalékának vannak pszichés zavarai, mint pl. szorongás, depresszió, étkezési zavar, és csak 5 százalékuk jár pszichológushoz. Az egészségügyi ellátás feladata pedig az, hogy észrevegye, kinek van szüksége pszichológiai ellátásra, és szakemberhez irányítsa az anyát. Akiben megvan az Antonovsky nevéhez fűződő koherencia érzés, azaz van önbizalma, lelki egészsége, az bízik magában és abban, hogy meg tud birkózni az állapotossággal járó változásokkal, új érzésekkel, feladatokkal. Értelmét látja az új életszakasznak, és támaszkodhat mások segítségére, mer és tud segítséget kérni. A családtagokon kívül természetesen a segítői körbe az egészségügy, a szakemberek is beleértendők. A koherencia érzés erősítésével növelhető a problémamentes terhesség és szülés, a gyermekágyi időszak valószínűsége.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.