2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Anyatej beteg babáknak

Az anyatejgyűjtés kettős célja összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akinek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, másrészt az anyatejadó édesanyák segítségével anyatejjel ellátni azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk anyatejjel táplálni nem tud.


Népegészségügyi szempontból történt szakmai célkitűzés, mely szerint minden csecsemőt anyatejjel illetve annak hiánya esetén női tejjel tápláljanak. Ezt az országban több településen köztük Debrecenben is működő Anyatejgyűjtő Állomás hatékonyan és járványügyi szempontból biztonságosan végzi.

Alkalmassági vizsgálatok

Az anyatejadó anyák beszervezése részben a Védőnői Szolgálat segítségével történik. A védőnők tájékoztatják az anyákat a többletanyatej szervezett módon történő begyűjtéséről. Az anyatejadó anyák az anyatejadás előtt alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, amely kizárja annak lehetőségét, hogy fertőzött anyatej kerüljön begyűjtésre. Ezen vizsgálatok a már várandóság ideje alatt elvégzett lues, hepatitis B szűrővizsgálatok, valamint a HÍV szűrés, széklettenyésztés és tüdőszűrés. Ez utóbbi három szűrővizsgálathoz a beutalókat az Anyatejgyűjtő Állomás biztosítja. A szűrővizsgálatok ingyenesek. Ezt követően az állomáson dolgozó védőnők a tejadó anya otthonában próbafejést, környezetfelmérést végeznek. A próbafejés során lefejt anyatejet bakterológiai vizsgálatnak vetik alá. A későbbiekben leadott anyatejet is rendszeresen ellenőrzik bakteriológiai szempontból. A továbbiakban az állomáson dolgozó védőnők tájékoztatják az anyatejadó anyákat, hogy az anyatej fejése kapcsán milyen higiénés szabályok szerint járjanak el. Erről Bemosakodási szabályzat címen írásos anyagot is kapnak. Az anyatejadó anyák az állomástól kapott steril üvegekbe fejve adhatják le tejüket. A begyűjtött anyatejet pasztörizálják és steril üvegekbe tárolják illetve adják ki az igénylőknek. Heti rendszerességgel ellenőrzik a pasztörizáló készülék működését „összanyatejből” vett minta alapján.

Ingyenes táplálék

A 8/2002(X.24) ESZCSM rendelet alapján az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti ára adómentes jövedelem az anyatejadó édesanya számára. Debrecen város Önkormányzata ezt az összeget kiegészíti. A 217/1997(XII.1)Korm. rendelet 5&-ának (3)bekezdése szerint térítés mentes anyatejellátásra jogosult a koraszülött,kis súlyú újszülött,az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában,felszívódási zavarban,hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja. Ezen eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra ,olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,olyan gyógyszert szed,amely szedése a szoptatás időszakában nem javasolt,súlyos tudatvesztéssel járó állapotban van, pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi, vagy a gyermeket elhagyja, vagy az anya a szoptatás időszakában meghalt. Ezekben az esetekben a házi gyermekorvos írja fel vényre az anyatejet az arra rászoruló csecsemőknek . A vényen fel kell tüntetni a rendelés okát, a rendelt anyatej mennyiségét a rendelés keltét, a csecsemő TAJ számát. Az anyatej a rászoruló babák számára 8 hónapos korig írható fel. Az Anyatejgyűjtő állomás áltál begyűjtött anyatejből a Klinika Központ Újszülött osztálya is részesül napi rendszerességgel , amit főként az osztályon fekvő koraszülött és kis súlyú babák kapnak meg.

Védőnői munka

A védőnők az alapellátás keretében két nagy területen dolgoznak. Területi védőnőként feladatuk a várandós gondozás , tanácsadás a terhességgel járó testi változásokról, tájékoztatás az adott terhességi héten végzendő szűrővizsgálatokról,életmódi tanácsadás,felkészítés a szülésre, az újszülött fogadására,a szoptatásra.,felvilágosítás a szociális juttatásokról. A területi védőnők másik nagy gondozott csoportja a 0-6 éves korosztály, ahol szintén tanácsokat adnak a szoptatás, csecsemő és kisdedtáplálás , csecsemőápolás,gyermeknevelés témájában. Feladatuk az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzése és a szülők tájékoztatása a köztelező védőoltásokról .Ezeket a feladatokat önálló védőnői tanácsadás és családlátogatás keretein belül végzik. Az iskolavédőnők az iskolákban egészségnevelési programokat tartanak,önállóan végzik az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokat, szervezik ,tájékoztatják a szülőket a kötelező védőoltásokról.
A védőnők az idén 100 éves, nemzetközileg egyedülálló ellátási rendszerben dolgoznak. A védőnői szolgálatot hungarikumá nyilvánított a nemzeti értékekkel foglalkozó bizottság.

Medved Eszter
védőnő
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.