2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Új besugárzó készülék az Onkológiai Klinikán

Újabb lineáris gyorsítóval gyarapodott az Onkológiai Klinika Sugárterápiás Tanszéke augusztusban. Ezzel az ország legnagyobb vidéki sugárterápiás központjává vált a klinika.


Háromszáz milliárd forintos fejlesztés valósult meg az egészségügyi infrastruktúrában – idézte a miniszterelnök szavait Szentes Tamás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese. Mint mondta, a „hardver” megvan, a „szoftvert” kell biztosítani hozzá. Az egészségügyi ellátórendszert fejleszteni, hogy hozzáférhessen a lakosság. Ezt a célt szolgálja az egyetem által működtetett ellátórendszer is. Az országban az egyetem egészségügyi szolgáltatásai bővültek a leghatékonyabban. –Az onkológiai ellátás a sebészi, gyógyszeres és sugárterápiát foglalja magában. Ezek mind adottak a debreceni egyetem keretei között. Magyarországon pár éve megváltoztak a halálozási mutatók. A szív érrendszeri kórokban megbetegedettek száma változatlan, de a halálozás csökken. Ez a kardiovaszkuláris betegségek kezelésére szolgáló technológiai szolgáltatásokhoz való hozzáférés javulásának köszönhető. Ehhez hasonlóan az onkológiát is központosítani kell, s a betegeknek hozzáférhetővé tenni.

Onkológiai központok kialakítása

Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy bármilyen eszközzel fejlesztik az egyetemet, az a városi betegeket szolgálja. Közös gondolkodást igényelnek a város és az Egyetem együttes gazdaságfejlesztésének kiemelt területei, mint az informatika, az egészség-és az élelmiszeripar . Dr. Csernoch László az Általános Orvostudományi Kar dékánja a fejlődő egészségipari technikák alkalmazásáról beszélt és az egyetem szerepéről, hogy a legmagasabb szinten képzett orvosok a legjobb eszközökkel, a legmodernebb ellátást biztosítsák a betegeknek. – A kardiológia részéről sikeres volt a központok kialakítása, az egész ország kardiológiai ellátása koncentrálódott, és jó gyógyítási eredményekhez vezetett. Ehhez hasonlóan az onkológiai betegeket is kizárólag onkológiai központokban kellene gyógyítani – szorgalmazta dr. Édes István a Klinikai Központ főigazgatója. – A kormányzati elhatározás megvan, tűzön-vízen keresztül kellene vinni az onkológiai központok kialakítását.

Komplex ellátást nyújtó centrum

Debrecenben a modern onkológia kialakítása az Auguszta programmal kezdődött, ott fejlődött ki a magja, majd létesítettünk egy épületet a lineáris gyorsítónak. A betegek nagy száma miatt hamar kinőtte az onkológia az épületet, ezért a Klinikai Központ jogelődje, az Orvos-és Egészségtudományi Centrum 1,2 milliárd forintos finanszírozásával megépült a tanszék mellett az új épület, s megvásároltuk a második lineáris gyorsítót. Ezt még két besugárzó berendezés vásárlása követte, most négy lineáris gyorsító működik az Onkológiai Klinikán. Igaz, hogy az új épületben már vizsgálatok, kezelések folynak, de még nincs kész, befejezéséhez hiányzik félmilliárd forint. Bízunk benne, hogy 2016 végéig befejezzük az épületet. Orvosi eszközöket is tervezünk vásárolni és szoftverfejlesztést megvalósítani. Célunk egy komplex onkológiai ellátást nyújtó centrum kialakítása.

Nagyobb sugárdózis, rövidebb kezelés

A statisztikák szerint három nőből egy, két férfiból egy betegszik meg daganatos betegségben. Kétharmaduk sugárkezelést kap. A kezelések 50 százalékát az emlő, prosztata-és tüdődaganatos betegek orvoslása teszi ki – mondta dr. Jánváry Levente sugárterápiás onkológus. Az új gyorsító modern technikájával lehetőség van a test koponyán kívüli részének sugársebészeti (sztereotaxiás) kezelésére az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportoknál is. A tumorra leadható sugárdózis növelhető az egészséges szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így hatékonyabb a kezelés, kevesebb a mellékhatás. A nagyobb sugárdózis miatt rövidebb lehet a kezelés, a korábban hetekig, hónapokig elhúzódó kezeléssorozat akár 2-3 alkalomra csökkenhet
A legnagyobb vidéki sugárterápiás központtá vált az intézmény az új lineáris gyorsítóval. Ezzel minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll – tette hozzá dr. Horváth Zsolt az Onkológiai Klinika igazgatója. 842 millió forintba került az augusztusban átadott lineáris gyorsító, melyet az Onkológiai centrum fejlesztése Debrecenben nevű projekt részeként, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program segítségével vásárolt az egyetem.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.