2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Intézetvezető



Kardio Magazin

<< előző oldal


  A körömdíszítés veszélyei

Napjainkban nagyon elterjedt a köröm díszítése műkörömragasztással, tartós lakkozással. Okozhat-e gondot a köröm tartós fedése? – kérdeztük a bőrgyógyászt.


A köröm nemcsak az esztétikumot szolgálja, hanem fontos védő funkciója is van a külső hatásokkal szemben. A körömnek számos betegsége lehet, és több bőr-, valamint belgyógyászati betegség is társul köröm eltérésekkel, ezért nem érdemes hosszú időn át (hónapokig) elfedni – mondta dr. Szabó Éva a Bőrklinika egyetemi docense. – A tartós elfedés fő veszélye, hogy a beteg nem veszi észre a kezdődő eltéréseket, deformitásokat. A körömlemez alatt daganatok is kialakulhatnak. Hosszas elfedés következtében a kezdődő elváltozások nem ismerhetők fel. A kezdődő gombás fertőzések kezeletlenül nagy területre terjedhetnek ki, és megfertőzhetők vele mások is. A köröm tartós fedése következtében a krónikus nyomás miatt elvékonyodhat a körömlemez, és repedezetté válhat. A műköröm rögzítéséhez használt anyagok (pl. ragasztó) allergiás reakciót is kiválthatnak, mely a köröm körüli gyulladás, viszketés formájában nyilvánul meg. A műköröm felépítéséhez használt módszerek, mint pl. a csiszolás, sérti a köröm felszínét, vékonyítja a körömlemezt, megbontja a köröm védekezőrendszerét, ami kórokozók számára behatolási kapu lehet, gombás és bakteriális gyulladást okozhat. A tartós lakkozás (gél lakk) a körömlemez elszíneződését, leggyakrabban sárgulását eredményezheti, amit a körömlakk egyes komponensei válthatnak ki. Eltávolítani szinte lehetetlen, csak a köröm lenövésével lehet megszabadulni tőle. Aki díszíteni szeretné a körmét, annak célszerű legalább havonta egyszer megvizsgálnia az eredeti körömlemezt, és ha eltérést lát, bőrgyógyászhoz fordulnia vele.

Császi Erzsébet

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.