LEVESEK Édeskrumpli leves sütőtökkel, almával Balogh Adrienn dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 1 db szép édeskrumpli hámozva, kockázva - 1 db kisebb sütőtök fele hámozva, kockázva - 1 db szép nagy vöröshagyma felkockázva - 1 db piros alma hámozva, kockázva - 2 gerezd fokhagyma durvára vágva - 2 db zellerszár karikázva - 1 db szép babérlevél - 2 csipet római kömény - 2 csipet kurkuma - 2 csipet koriandermag mozsárban törve - 1 csipet fahéj - 1 teáskanál só - cayenne bors kedvünk szerint - víz - olaj Elkészítés A felkockázott édeskrumplit, tököt sütőben megsütjük. Az olajon megdinszteljük a hagymát, a római köménnyel, babérlevéllel együtt. Mehet hozzá a fokhagyma, zellerszár és az alma. Ha az alma jó puha, jöhet az édeskrumpli és a tök, valamint a fűszerek. Átkeverjük, felöntjük vízzel. 30 percig főzzük, majd krumplitörővel áttörjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, fűszerezzük. Jó forrón tálaljuk.
Gyömbéres sütőtökleves Sáfrány Krisztina dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - fél fej vöröshagyma - 50 dkg sütőtök - 1 gerezd fokhagyma - gyömbérpor - bors
Elkészítés Az apróra vágott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott sütőtököt, a megtisztított fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha megpuhult, gyömbérporral, borssal ízesítjük, majd összeturmixoljuk. Tálalásnál pár szem tökmaggal díszíthetjük.
Tárkonyos-citromos pulykaleves Serfőző Mária dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 1 kg pulyka felsőcomb - 1 közepes fej vöröshagyma - 4 evőkanál olaj - 1 babérlevél - 1 csapott kiskanál só - fél mokkáskanál őrölt fekete bors - 2 dundi sárgarépa - 30 dkg csiperkegomba - 30 dkg fagyasztott zöldborsó - 2 dl főzőtejszín - 1 evőkanál finomliszt - fél citrom leve - 1 evőkanál mustár - 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
Elkészítés
A combot lebőrözzük, kicsontozzuk (mindezeket megspórolhatjuk, ha eleve combfilét vásárolunk), húsát 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon közepes lángon kevergetve kb. 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük, a babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefedve kb. 30 percig pároljuk. Ezalatt a répát meg a gombát megtisztítjuk, az előbbit egy centis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindkettőt a pulykához adjuk, 4-5 percig pároljuk, majd kb. 1,2 liter vízzel felöntjük. Nagy lángon felforraljuk, 5 percig kis lángon főzzük, majd a zöldborsóval gazdagítjuk. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a finomra vágott tárkonnyal fűszerezzük. Ha kell, utána sózzuk, borsozzuk. FŐÉTELEK
Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal Balogh Adrienn dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 4 db lazacfilé - 8 dkg vaj - 2 db narancs - só - őrölt színes bors - citromlé
Zöldfűszeres szósz hozzávalói: - 6 dl zöldségalaplé - 4 dl fehér bor - 2 db vöröshagyma - 4 dl tejszín - 1 evőkanál aprított snidling - 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld - 1 evőkanál aprított kakukkfű - 2 teáskanál kukoricaliszt - só - szerecsendió - őrölt fehér bors - 2 csomag spárga (fehér vagy zöld)
Elkészítés
A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megcsepegtetjük citromlével. Hagyjuk állni 30 percig, hogy az ízek átjárják. A narancsot szeleteljük fel, majd vágjuk ketté mindegyik szeletet. Készítsünk elő két nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot. Ezután csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen legyen lezárva. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni. A hagymát vágjuk fel apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel. Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét és a bort, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és őrölt fehér borssal. (Ha szükséges, akkor sózzuk is meg). Addig főzzük, míg a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni. Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át. Ezután öntsük hozzá a kukoricaliszttel simára kevert tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt. Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le. Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd rázogassuk óvatosan össze. Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd helyezzük mellé a spárgát, és csurgassuk rá a zöldfűszeres szószt.
Mézes-narancsos csirkecomb Dobronszki Andrea dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 4 db csirkecomb - 1 fej fokhagyma - 1 narancsból nyert narancslé - 2 ek. méz - só, bors ízlés szerint - 10 dkg aszalt szilva (ízlés szerint) - 1 db narancs
Elkészítés A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és helyezzük egy kiolajozott tepsibe. A mézet keverjük ki egy narancs kifacsart levével, és locsoljuk meg a combokat a felével. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdeket, takarjuk le alufóliával, majd rakjuk hűtőbe kb. 1 órára. Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután vegyük le a fóliát, kenegessük át a combokat a mézes narancslével, tegyük hozzá a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát. Sütés közben párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra.
Pontyfilé tejszínes zöldkörettel Papp Edit dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 80 dkg pontyfilé - fél dl olaj - fél citrom - 30 dkg spárga - 15 dkg rókagomba - 15 dkg kifejtett primőr zöldbab - 1 csomó újhagyma - 1 csomó petrezselyemzöld - 5 dkg vaj - 2 dl tejszín - 1 teáskanál finomliszt - őrölt fehérbors, citromfű, só
Elkészítése:
A halfilé vastag részét sűrűn bevagdossuk, hogy szálkamentessé tegyük. Sózzuk, 10 percig állni hagyjuk. A spárgát meghámozzuk. 2-3 centis darabokra vágjuk, forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük. Ha ismét forr, főzzük tovább pontosan 8 percig, majd leszűrjük. A főzőlét más étel készítéséhez felhasználjuk. Kevés vajban karikára vágott hagymát pirítunk. Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre szelt gombát. Sózzuk, ettől gyorsan kioldódnak a nedvei. Mikor félig elpárolgott, adjuk hozzá a zöldborsót. Vagdalt petrezselyemzölddel, citromfűvel, borssal ízesítve 8-10 perc alatt pároljuk puhára. Most öntsük rá a liszttel simára kevert tejszínt. Forraljuk néhány percig, adjuk hozzá a spárgát és a tálalásig tartsuk melegen. Ha a köret elkészült, a halat kevés olajon serpenyőben, vagy grillsütőben süssük pirosra. Ízlés szerint citromlevet csurgatunk rá.
Pikáns kacsaragu Serfőző Mária dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 1 db kacsamell - 1 db kacsacomb - 2 dl tejföl - 1 nagy fej vöröshagyma - fél db citrom - 1 db kapribogyó - 1 evőkanál mustár - 2 gerezd fokhagyma - 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és búzakeményítő - 1-1 mokkáskanál porcukor, őrölt babérlevél - ízlés szerint törött fekete bors, só
Előkészítés A kacsahús bőrét lenyúzom és apróra vágva a zsírját kisütöm. A húst kicsontozom, kockákra aprítom.
Elkészítés A zsírból 1 evőkanálnyira ráteszem az apróra vágott vöröshagymát, ráöntök egy evőkanál vizet. A húskockákat hozzátéve fehéredésig pirítom, majd rászórom a fűszereket. Megsózom, belekeverem a vékony szeletekre vágott héjas citromot, ráöntök 4 dl vizet. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Ha megpuhult és a szaftja is kezd sűrűsödni, akkor a tejfölben elkeverem a keményítőt, az összetört kapribogyót, a mustárt, a zúzott fokhagymát és a húsra öntöm. Összeforralom, közben kevergetem. Zsemlegombóc vagy burgonyagombóc illik hozzá, de spagettivel is finom.
Pulykamell gesztenyemártással, sajtos császármorzsával Serfőző Mária dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 2 evőkanál méz - 1 evőkanál mustár - 60 dkg pulykamell - 2 evőkanál olaj
Gesztenyemártáshoz: - 3 db narancs - 2 evőkanál cukor - 0,5 dl fehérbor - 1 csillagánizs - 20 dkg tisztított, főzött gesztenye - 1 kávéskanál étkezési keményítő Sajtos császármorzsához: - 15 dkg reszelt sajt + a szóráshoz - 20 dkg liszt - 6 db tojás - 5 dl tej - 1 evőkanál vaj - 2 evőkanál snidling
Előkészítés A mézet a mustárral összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a pulykamellfilét és letekarva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Elkészítés A sütőt 160 °C fokra előmelegítjük. Sütőbe is tehető serpenyőben, forró olajon a húst átpirítjuk. A sütőben 30-40 percig sütjük. Időnként megforgatjuk, folyamatosan locsolgatjuk a saját levével. A mártáshoz az egyik narancs héját lereszeljük, az összes narancsot meghámozzuk, kifilézzük, levét kinyomjuk. A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a fehérbort, a csillagánizst, a gesztenyét, a narancs héját és levét. Egyszer felforraljuk, majd kevés vízben elkevert keményítővel besűrítjük. A húst felszeleteljük, a gesztenyés szósszal és a sajtos császármorzsával tálaljuk
Sajtos császármorzsa A sajtot összekeverjük a liszttel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a tejjel, majd a lisztes-sajtos keverékkel, végül a habbal. Teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a masszát, kis lángon fedővel letakarva sütjük. Amikor az alja aranysárgára sült, falapáttal összeszaggatjuk, és rázogatva készre sütjük. Tálalás előtt a snidlinggel és a reszelt sajttal megszórjuk.
Vörösborban főtt kacsacomb körtés-diós salátával Serfőző Mária dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 4 db kacsacomb - 50 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, vöröshagyma) - só, bors - 2 db babérlevél - 1 kávéskanál szegfűszeg - 7,5 dl száraz vörösbor - 2 evőkanál vaj - 4 db körte - 1 evőkanál cukor - 20 dkg zöldsaláta (pl. ruccola) - 10 dkg dió
Elkészítés A leveszöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és forrásban lévő vízbe (kb. 1 liter) tesszük. Felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a fűszereket. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk. Közben a kacsacombokat egy evőkanál vajon a bőrös felükön kb. 2-3 perc alatt lepirítjuk. Egyet fordítunk rajta, a húsos oldalukat is 1 percig pirítjuk, majd a combokat a vörösboros alaplébe helyezzük. Ezután vagy nagyon alacsony lángon, vagy 100 °C fokos sütőben abáljuk kb. 3 órán át. (A lényeg, hogy szinte csak gyöngyözzön a lé.) A salátához a körték magházát eltávolítjuk, felcikkezzük. Serpenyőben a maradék vajat a cukorral felolvasztjuk, majd beletesszük a körtét és pár perc alatt megkaramellizáljuk. Mellédobhatjuk közben a diót is, majd az egészet összeforgatjuk a megmosott, szárított salátalevelekkel. A húst kivesszük a léből, leszűrjük, majd nagy lángon beforraljuk és mártásként kínáljuk a kacsához, amit a salátával tálalunk.
Angol karácsonyi pudinggal töltött csirkecomb Kobzos Erzsébet dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 6 személyre
Húshoz: - 6 db csirkecomb - ízlés szerint só, négyszínű bors - 5 dkg vaj
Karácsonyi pudinghoz: - 6 dkg tönkölybúza liszt - 5 dkg vaj - 2 db tojás - 2 ek. cointreau - 1 teáskanál fahéj - 1 csipet szegfűszeg - 1 csipet szerecsendió - 1 csipet szegfűbors - 0,5 db citrom héja és leve - 0,5 db narancshéja és leve - 3 ek. barna cukor - 1 kis db alma - 1 kis db sárgarépa - 5 dkg kandírozott citromhéj - 15 dkg aszalt gyümölcsök (vegyesen ízlés szerint) - 5 dkg dió (durvára vágva)
Elkészítés A csirkecombok bőrét óvatosan meglazítjuk, hogy minél több tölteléket tudjunk alátölteni. A combokat sózzuk, színes borsot őrlünk rá, majd a bekevert, néhány órát pihentetett pudinggal alaposan megtöltjük. Ha a töltelék kikívánkozik, fogvájóval benntartjuk. A megtöltött combokat teflontepsibe fektetjük a bőrös oldalukkal felfelé. 5 dkg lágy vajat teszünk a tepsibe, fóliával letakarva 180 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük 40-45 percre, majd a fóliát levéve kb. 15 perc alatt pirosra pirítjuk a bőrét.
A karácsonyi puding Az aszalt gyümölcsöket kis kockákra vágjuk. Ugyanígy a diót is. Az almát és a répát meghámozzuk, durva lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztet, a lágy vajat és a tojásokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a narancs és citrom levét és lereszelt héját, majd belekeverjük a gyümölcs és diódarabokat. Hűtőbe tesszük egy kicsit szilárdulni, összeérni. A lehűtött pudingot hat részre osztjuk, megtöltjük a combokat és a már leírt módon megsütjük.
Afrikai harcsafilé tormás krumpligirlanddal Kobzos Erzsébet dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre Halhoz: - 1,2 kg burgonya - ízlés szerint só, bors - 80 dkg afrikai harcsa (bőrös vagy nyúzott) - 4 ek. citromlé - 2,5 dl tej - 2 ek. vaj - 0,5 kk. szerecsendió - 3 ek. ecetes torma - 5 ek. napraforgó olaj - 1 db paradicsom - 1 db tojássárgája Mártáshoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma - 3 dkg vaj - 3 dkg finomliszt - 2 dl víz - 1 ek. ételízesítő - 0,5 kk. fehérbors - 2 ek. dijoni mustár - 3 dl főzőtejszín
Elkészítés A meghámozott és nagyobb kockákra vágott burgonyát enyhén sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A halat megmossuk, jól leitatjuk róla a vizet, és először hosszában, majd keresztben is hosszú szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és rácsurgatjuk a citromlevet. Egy tepsit alufóliával kibélelünk, és olajjal vékonyan bekenjük, egy másikat pedig sütőpapírral terítünk be. A halszeleteket 3 ek. olajon oldalanként 3-3 perc alatt elősütjük, majd az alufóliás tepsibe rendezzük. A sütőt előmelegítjük 200 °C fokra (légkeveréssel). A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a felforrósított tejet, 2 ek. vajat, ízlés szerinti sót, a szerecsendiót, a tormát, és jól kikeverjük. Nagyobb csillagcsőrös habzsákba szedjük, és az elősütött halszeletekre burgonyapüré-girlandokat nyomkodunk. A maradék burgonyapüréből kisebb rózsákat és fészkeket nyomunk a másik tepsibe, majd minden burgonyapüré-formációt óvatosan megkenünk tojássárgával. A paradicsom húsát apró kockákra vágjuk, és a burgonyafészkek tetejére szórjuk. A tepsiket a forró sütőbe tesszük, a halat és a burgonyapüré-formációkat 15-20 perc alatt enyhe pirulásig sütjük.
A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk a vajban, megszórjuk az ételízesítővel, a borssal, a liszttel, felöntjük 2 dl vízzel, és simára keverjük. A mustárt és a tejszínt folyamatosan keverve hozzáadjuk, és besűrítjük.
SALÁTA
Karácsonyi franciasaláta őzgerincben recept Papp Edit dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - kb. 0,5 kg franciasaláta zöldségkeverék - 2 db nagy pohár tejföl - 1 evőkanál citromlé - só, bors - 5 db tojás - 20 g étkezési zselatin - 5 evőkanál majonéz
Elkészítése A franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bátran ízesítsük, nehogy a végeredmény sótlan legyen. A zselatint kb. 1-1,5 dl forró vízhez adjuk, és kis lángon folytonos keverés közben feloldjuk benne. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a majonézes alaphoz, majd alaposan elkeverjük. A zöldségmixet is elkeverjük benne. Folpackal kibéleljük az őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán túlnyúljon. A franciasaláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban ráhelyezzük a tojásokat, majd a saláta másik felével lefedjük. Ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni. Másnap a tálaló-tálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszíthetjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel. SÜTEMÉNYEK Kakaós tekercs Balogh Adrienn dietetikus ajánlásával
Hozzávalók: - 30 dkg mandula - pici fahéj - 1 narancs reszelt héja - 3 ek. kókuszolaj - 6 ek. kókuszreszelék - 2 ek. méz - 2 ek. kakópor
Elkészítés A mandulát ledaráljuk, majd hozzáadunk 3 evőkanál kókuszreszeléket, pár csipet fahéjat, a narancs reszelt héját, a kókuszolajat és a mézet. Jól eldolgozzuk, azután a masszát kettéosztjuk. Az első felébe keverünk még 3 evőkanál kókuszreszeléket, majd egy munkalapon kinyújtjuk. A második felébe 2 evőkanál kakaóport keverünk, és miután eldolgoztuk ezt is kinyújtjuk, és a kókuszos masszára illesztjük. Az így kapott tésztát a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerjük, azután kb. 1-2 centis szeletekre vágjuk.
Sütőtökös-fahéjas forrócsoki Dobronszki Andrea dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 4-8 teáskanál sült sütőtök - 10-12 dl tej - kevés fahéj - 12 kocka étcsokoládé - 4 teáskanál méz
Elkészítés A tejet a fahéjjal és a csokival felforraljuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt, botmixerrel habosra keverjük. Mézzel édesíthetjük (nem kell sok, ha édes a tök). A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.
Gyömbéres-vendégváró keksz Sáfrány Krisztina dietetikus ajánlásával
Hozzávalók 4 személyre: - 17 dkg kókuszreszelék - 17 dkg zabpehely - 20 dkg vaj - 20 dkg barna cukor - 1 evőkanál gyömbér por - 1 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés A kekszünk hozzávalóit alaposan összekeverjük. Hűtőben minimum 2 órán át dermesztjük. A sütőnket előmelegítjük 180 °C fokra. Elővesszük a legnagyobb lapos tepsinket, sütőpapírral kibéleljük. A keksztésztából ping-pong labda nagyságú golyókat formázunk, ellapítjuk, majd egymástól 1-2 cm-re sorban a tepsibe tesszük. Ne ijedjünk meg, ha a tésztánk túl törékeny lesz, nem fog szétesni. A tepsit betoljuk a sütőbe és a kekszünket 10-12 perc alatt megsütjük. A kész sütiket hűlés után dobozba rakva tárolhatjuk. |