2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A szemet is érintheti a cukorbaj

Hazánkban másfél millió cukorbeteg él, a kezeletlen betegeket szövődmények fenyegetik. Ezek egyike az összes eret érinti, elsőként a szemen jelentkezik. Neve diabéteszes ideghártya betegség, latinul diabéteszes retinopátia.


Az évek óta kezeletlen cukorbetegség, a huzamosan magas vércukorszint megtámadja a beteg ereinek falát, így szemének ereit is. Következtében a szem ideghártyáinak fala elvékonyodik, a hajszálerek kiboltosulnak, tágulatok (mikoraneurizmák) jönnek létre. A tágulatok megnyílnak, a vékony érfal elszakad, és vérzések keletkeznek a szem ideghártyájában. A vérzések apró tócsákat alakíthatnak ki az ideghártya és az üvegtest között. A cukorbetegség előre hozza az idős korra jellemző érelváltozást, az érszűkületet. Az érszűkület nehezíti a szem vérellátását, azon belül az oxigén ellátását, a szem szöveteinek oxigénhiányos állapotát hozza létre. Mindemellett új erek képződnek (neovaszkularizáció), melyek erezett hártyákat, gomolyagokat, az üvegtestbe (a szem belsejében lévő kocsonyás anyag) betörő, ereket tartalmazó kötegeket hoznak létre. Az újdonképződött erek hajlamosak arra, hogy megpattanjon a faluk, és üvegtesti vérzés alakuljon ki. Ebben az esetben a diabéteszes retinopátia az első stádiumból áttér az előrehaladott, azaz második stádiumba, a ploriferatív státuszba (latinul retinopathia proliferativa). Míg az első stádium nem okoz tüneteket, addig a második látásromlással jelentkezik. Ezt meg kell előzni, de ha már elkezdődött a diabéteszes ideghártya betegség, mindent meg kell tenni, hogy ne jusson a második státuszba a beteg – hangsúlyozta dr. Berta András professzor a Szemklinika igazgatója.

Megfelelő vércukor érték

A cukorbetegség szövődményeinek megelőzésben a legfontosabb a vércukor értékének rendben tartása. Megfelelő érték éhgyomri mérés esetén a 7 alatti, étkezés után 9 alatti. Ilyen értékek mellett éveken, évtizedeken át sem alakul ki az ideghártya betegség. Ha ezeknél magasabb a vércukor értéke, számítani kell a szemszövődményre. Mikroaneurizmák, vérzések és érújdonképződés esetén lézerrel lehet kezelni a betegséget. Ez a kezelés nem gyógyít, és nem lassítja a betegség előrehaladását, csupán elzárja az eret ott, ahol szivárog a vér. Korábban, amíg nem volt lézerkezelés, a bevérzések miatt megvakultak a betegek. Ha lézerkezeléssel nem sikerül stabilizálni a beteg állapotát, vagy a belgyógyászaton rendezni a vércukorszintjét, akkor tovább halad előre az ideghártya betegség, és a heges kötegek még nagyobb területét támadják meg az ideghártyának, s romlik a beteg látása. Ebben az esetben még egy műtéti mód van a kezelésre, a vitrektómia, a szem belsejéből a visszamaradt homályok eltávolítása. Nyugat-Európában rendkívül ritka ez a fajta műtét, a retinopatiás betegek egy százalékán hajtják végre, Magyarországon a betegek akár harminc százalékánál sor kerülhet műtéti beavatkozásra.

Törődjön egészségével!

A műtét megelőzésére rendszeres ellenőrzésre ajánlatos járni a betegnek. Jelenleg háromhavonta hívjuk ellenőrzésre a szemszövődménnyel élő cukorbetegeket. Azoknak, akiknek nem támadta meg a szemét a cukorbetegség, évente egyszer tanácsos megjelenniük szemészeti vizsgálaton. De bárki a cukorbetegek közül, aki hirtelen látásromlást észlel, soron kívül, előjegyzés nélkül keresse fel a szemészetet! Az ambulanciák közül egyet minden nap kijelölünk a sürgős betegegek fogadására. A betegek nagyon sokat tehetnek látásuk megtartása érdekében. Elengedhetetlen, hogy egészséges életmódot folytassanak, ne dohányozzanak, tartsák be az orvos utasításait, úgymint fogyjanak le, ha azt írja elő az orvos, szedjék be a kiírt gyógyszereket, s rendszeresen jelenjenek meg az orvosi ellenőrzéseken. Egy teljesen új lehetőség, hogy egyes optikai szaküzletek rendelkeznek olyan készülékkel, mellyel fényképfelvételt tudnak készíteni a betegek ideghártyájáról. Az optikusok a képet beküldik a kiértékelő központba, ahol erre kiképzett szakasszisztens kiértékeli a leleteket, és vizsgálatra hívja be a betegségre gyanús pácienseket. Ez a szűrési mód egyelőre kipróbálás alatt áll, kevés helyen hozzáférhető, de ez az egyik lehetséges út a jövőben, ami megoldhatja az igények és a rendelkezésre álló kapacitás között jelenleg fennálló aránytalanságot.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.