2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Egyetemisták serdülőkortól felnőttkorig

Hazánkban évről-évre több tízezer fiatal kezdi meg felsőoktatási tanulmányait. Nagy változások időszaka ez, amely során kétféle átmenettel kell megküzdeniük. Egyrészt középiskolásból egyetemistává válnak, másrészt maguk mögött hagyják a serdülőkort és belépnek a felnőttek világába.


A legtöbb diák izgalmas kihívásként éli meg ezt az átmeneti periódust, amely addig soha nem tapasztalt szabadsággal és lehetőségekkel kecsegtet. Ugyanakkor a felsőoktatási rendszerbe való beilleszkedés gyakran nem zavartalan.

Az átmeneti időszak kihívásai

A hallgatók jelentős része szenved az új helyzettel való megküzdéssel járó problémáktól. Az átállás során, ha csak részlegesen is, de elszakadnak a családtól, a barátoktól, és megfelelő szociális kompetenciák hiányában problémás lehet egy új kapcsolatrendszer kialakítása, így könnyen izolálódhatnak. A középiskola iránymutató, segítő világa után sokként hathat, hogy az egyetemen önálló, kompetens felnőttként tekintenek rájuk, akik képesek irányítani a saját életüket. A hallgatók előtt sok lehetőség adódik, éppen emiatt azonban nincsenek biztos forgatókönyvek „a” hallgatói életútra. Mindennapi életvezetésükben is több önállóságra kényszerülnek: a többség kollégiumba, albérletbe költözik, megtapasztalhatják a magányt, vagy éppen – a beilleszkedéssel összefüggésben – az együttélés kényszerűségeiből fakadó stresszt. Meg kell tanulniuk beosztani az anyagiakat (esetenként akár előteremteni is), gondoskodniuk az étkezésről, ruházkodásról. Ezekhez társulhat még a teljesítménykényszerből fakadó szorongás, továbbá meginoghat a tanulási képességekbe vetett hit is.

Mentális betegségek

A fiatalok többsége kisebb, átmeneti nehézségek árán megküzd ezekkel a feladatokkal, éppen ezért fontos, hogy ne „címkézzük” betegségként azokat a problémákat, amelyeket valójában az új tapasztalatokra adott természetes érzelmi reakciókként kell értelmezni. Ugyanakkor másokban a változások hatására fellépő stressz kiválthat mentális betegségeket, például szorongásos és evészavarokat, valamint az esetek többségében a krónikus pszichotikus és hangulatzavarok első tünetei szintén 24 éves kor előtt jelentkeznek. A statisztikák is azt mutatják, hogy az egyetemisták között sokkal gyakoribbak a mentális betegségek, mint azon felnőttek között, akik már befejezték tanulmányaikat. Felsőoktatási tanácsadók által végzett felmérések szerint a leggyakrabban előforduló problémák a hallgatók körében a párkapcsolati nehézségek, a szülőkkel, származási családdal való kapcsolat, valamint a tanulmányi nehézségek, a pályaváltás, pályakorrekció. Az egyetemi évek alatt megugrik továbbá az olyan egészségkárosító szokások kialakulásának valószínűsége, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, vagy az illegális droghasználat, melyek hátterében állhat a kortársak nyomása, de felfoghatóak a megnövekedett stresszre adott hibás megküzdési módként is.

Betegségmegelőzés

Mindannyian küzdünk az életben megterhelő eseményekkel, környezeti stresszorokkal, amelyek kihívást jelentenek mentális egészségünkre nézve. A mentális egészség esetében az elsődleges prevenció azon stratégiákat foglalja magában, melyek a mentális problémák kialakulása és azok betegséggé fejlődése ellen hatnak. Az egyetemi évek időszaka fokozott sérülékenységet jelent, hiszen a gyors változások igénybe veszik a hallgatók alkalmazkodóképességét. Ugyanakkor, ahogy fentebb említettük, nem mindenki számára lesz kritikus ez az átmeneti állapot. Ezért egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a tényezők, amelyek segítik az egyént, hogy a fejlődés nagy kihívást jelentő feladataival sikeresen megbirkózzon. Ezek a védőfaktorok, vagy protektív tényezők a megelőzés kulcsfontosságú pontjai lehetnek. Az egyik legerősebb védőfaktor a mentális egészség fenntartásában a társas kapcsolatok támogató hatása. A betegségek elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó orvosi tudományági, azaz epidemiológiai kutatások igazolják, hogy a szoros kapcsolati háló és jól működő társas támogató rendszer mind a testi, mind a lelki betegségekkel szemben protektív tényező. A szociális faktorok mellett fontos, hogy a hallgatók az életmódjukat is következetesen alakítsák. Az egyre növekvő tanulmányi kihívások és vizsgák jelentette nyomás alatt érdemes kikapcsolódási és sportolási lehetőségeket találniuk, illetve elegendő időt szánni a pihenésre. Főként vizsgaidőszakban jellemző, hogy a hallgatók nem a megfelelő mennyiségű alvást tekintik elsődlegesnek, azonban a túl kevés vagy rendszertelen alvás megnehezíti a stresszorokkal való megküzdést és ronthatja a hallgatók teljesítményét. Otthonról elköltözve az étkezési szokások is megváltozhatnak, rendszertelenné, egészségtelenné válhat a táplálkozás, mely az általános közérzetre is kihat.

Segítségnyújtás

Bár az egyetemre kerülve a hallgatók önállóságra vannak ítélve, mégsem kell teljesen egyedül megbirkózniuk a kihívásokkal. A felsőoktatásban dolgozó pszichológusok, tanácsadók segítségével elsajátíthatóak a beilleszkedéssel, életvezetéssel kapcsolatos készségek, illetve orvosolhatóak a kialakult különféle mentálhigiénés problémák. A tanulmányi tanácsadásban jártas szakemberek segíthetik az intézményi adminisztráció támasztotta követelmények megismerését, a kortárs segítők pedig közreműködhetnek a csoportokba való beilleszkedés feladatának megoldásában.

Mentálhigiénés szolgáltatások az Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) többféle szolgáltatást nyújt azon hallgatók számára, akik szeretnének tenni a mentális egészségük megőrzése érdekében. A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja (DEMEK) már több éve arra törekszik, hogy támogassa a hallgatókat életvezetési nehézségeikben és elősegítse a mentálhigiénés szemlélet elsajátítását a jövő értelmiségének körében. A DEMEK Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálata ingyenes konzultációs lehetőséget biztosít a hallgatók számára, a külföldről érkezett hallgatókat pedig az Ariadné Fonala segíti, melyet a Magatartástudományi Intézet klinikai szakpszichológusai irányítanak. Ezen felül maguk a hallgatók is segítik hallgatótársaikat: a DE Kortárs Segítő Csoportja egy pszichológushallgatókból álló önkéntes csoport, mely a támogatásával működik. A személyes beszélgetés mellett lehetőség van arra, hogy e-mailben is felkeressék a hallgatók a kortárs segítőket (happy-net.hu), ahol teljesen anonim módon oszthatják meg az aktuális problémáikat és kaphatnak segítséget. Ezen felül kortársoktatás is elérhető fogorvostan, gyógyszerész, orvostan és egészségpszichológus hallgatók számára a Humánia kortárscsoport szervezésében. A szabadon választható interaktív kurzus keretében többek között kommunikációs gyakorlatokat, kiégés-prevenciós módszereket, megküzdési technikákat sajátíthatnak el a hallgatók, melyeket gyakorló szakemberként hasznosíthatnak majd a betegekkel való kommunikációban és a saját mentális egészségük megőrzésében.

Kató Szabolcs, Balajthy Dániel
PhD hallgatók
Magatartástudományi Intézet
Népegészségügyi Kar

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.