2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Vérrögösödési hajlam

A vérrögképződés, szakkifejezéssel trombózis lényege, hogy az érfal sérülését és a vér érpályából való következményes kiáramlását megakadályozó véralvadék képződés anélkül játszódik le, hogy az a szervezet működésének helyreállítását szolgálná.


Az élővilág fejlődése során az egyedek túlélését az egyre bonyolultabb alkalmazkodási mechanizmusok szavatolták. A különböző szervek kifejlődése, köztük a vérkeringés és a véralvadás rendszere az idegrendszerhez hasonlóan az emberben jutott a legmagasabb szintre. Ez a mechanizmus biztosítja azt, hogy külső behatásra keletkező sebekből vagy a természetes folyamatok során keletkező érsérülésekből, mint például a magzat és a lepény megszületését követően, a tenyérnyi méhlepény-ágyban keletkező sebből ne jöjjön létre életet veszélyeztető vérzés. Az emberben bonyolult szabályozó rendszer biztosítja azt, hogy a véralvadás beinduljon, amikor szükség van rá, és leálljon, amikor arra már nincs szükség. Évszázadok óta ismert, hogy a vérrög képződésében három tényező jelenléte játszik döntő szerepet: az érfal sérülése, a keringés lassulása és a vér alvadékonysága. Gondoljunk a visszérgyulladásra, érelmeszesedésre, a csökkent fizikai aktivitás (pl. begipszelt végtag, tüdőgyulladás miatti tartós fekvés, krónikus betegség vagy idős kor stb.) okozta keringés-lassulásra és a véralvadási faktorok fokozott termelésével járó körülményekre (pl. hasnyálmirigy betegségek, cukorbetegség, elhízás stb.). Pontosan ezek azok az állapotok, amelyekben gyakran alakul ki trombózis.

Összehangolt működés

A tudomány mai állása szerint a vér alvadékonyságát a vérlemezkék, a vérplazmában jelenlévő alvadási faktorok és zsírjellegű szöveti faktorok összehangolt működése teszi lehetővé. A vérplazma véralvadást segítő fehérjéi között kiemelt szereppel bír a „sebragasztó” szerepét betöltő fibrinogén, amit I. véralvadási faktornak nevezünk. A többi (II-től XIII-ig) sorszámmal jelölt véralvadási faktor az indító motor szerepét játssza, a véralvadék alapszövetét a fibrinháló és vérlemezkék alkotják a csapdába esett vörösvértestekkel együtt. Várandósságban a csökkent fizikai aktivitás, a túlsúly, a növekvő méh kismedencei vénákra gyakorolt nyomása a kismedencei és alsó végtagi keringés lassulását eredményezi. Talán nem meglepő, hogy a vér fibrinogén-tartalma várandósságban lényegesen magasabb, mint nem-terhes állapotban. Minden jel arra utal, hogy ez az emelkedett fibrinogén szint is a faj fenntartását szolgálja úgy, hogy a szülés utáni élettani vérzés megszüntetéséhez nyújt tartalék nyersanyagot.

Veszélyes gyermekágyi időszak

A teljes populációban százezer ember között évente öt esetben alakul ki trombózis. Várandósságban ettől lényegesen gyakrabban, mintegy 300 terhességből egy esetben kell számolnunk trombózis kialakulásával. Szerencsére ezek többsége nem jár tartós egészségkárosodással, de a trombózisos esetek között 100-ból egy esetben vérrög leszakadás és a tüdőerekbe való sodródás miatt súlyos, esetenként halálos kimenetelű tüdőembólia következik be. Különösen veszélyes a gyermekágyas időszak, amikor a várandósságban, szülésben és újszülöttje ellátásában elfáradt kismama hosszú időket tölt mozdulatlanul ágyban fekve. E természetes tényezőkön kívül a túlsúly, a nem kellő folyadékbevitel, műtét utáni állapot (császármetszés) és az anyatej termelésével fokozódó folyadék leadás, esetleges társult betegségek vagy véralvadékonyságot fokozó veleszületett és szerzett tényezők tovább fokozhatják a kockázatot.

Öröklődési hibák, hajlamosító okok

A véralvadékonyságot fokozó veleszületett tényezők előfordulása Magyarországon gyakori. Ezek között leggyakoribb az V. véralvadási faktor öröklött hibája. A hibás fehérje ugyan tökéletesen ellátja szerepét a véralvadék keletkezésében, de a faktor működésének leállítását szolgáló természetes véralvadásgátló a mutáns V-ös faktorhoz kevésbé tud kötődni, s így a véralvadás leállítása zavart szenved. Magyarországon a lakosság 9 százalékánál fordul elő ez az öröklött vérrögösödési hajlamot okozó génhiba. Önmagában ez az állapot enyhe hajlamot jelent, azonban társuló tényezőkkel a csökkent fizikai aktivitás, nagyobb műtét, emelkedett vérlemezke-szám, gyulladásos kórképek, magasabb hormontartalmú fogamzásgátló szedése, ami a véralvadási faktorok mennyiségének emelkedését okozza és persze a várandósság, már a trombózis megelőzésére irányuló lépéseket tesz szükségessé. Számos egyéb öröklött hajlamosító tényezőt ismerünk, melyek többsége szintén enyhe kockázatot jelent, de vannak köztük olyanok is, például az antithrombin-III –a legerősebb természetes véralvadásgátló fehérje – teljes hiánya révén csaknem minden esetben vérrögösödéshez vezet. A megelőzés hatékony eszközeinek birtokában ma már a legsúlyosabb esetek is vállalhatnak terhességet és sikeresen viselhetik várandósságukat.

Szülési vérveszteség

Az V-ös véralvadási faktor fentebb említett mutációját 1993-ban fedezték fel és a felfedezés helyéről Leiden-mutációnak nevezték el. A felfedezés óta végzett nemzetközi vizsgálatok alapján a mutáció kb. 30.000 évvel ez előtt keletkezhetett és a nagy népvándorlások eredményeként jutott el Európába. Az, hogy a mutáció nem lett a természetes szelekció áldozata, valószínűleg azzal magyarázható, hogy hasonlóan a sarlósejtes vérszegénységet okozó génmutációhoz, ami a maláriával szemben védettséget okoz, ennek a rendellenességnek is van egy populáció genetikai előnye. Ez: a kevesebb szülési vérveszteség. Ezt a tényt saját anyagunkban sikerült igazolni. A fejlett országokban a súlyos szülészeti vérzések már nagyon ritkán fordulnak elő, de a fejlődő országokban továbbra is ez a vezető anyai halálok.

Egészséges terhesség

A várandósság tehát önmagában is hajlamosít vérrögösödésre. Társuló kockázati tényezők jelenlétében, legyen az öröklött vagy szerzett hajlamosító tényező, fontos a megelőzés. A megelőzés legfontosabb eszközei a mozgás, a bő folyadékbevitel, az egészséges táplálkozás, a túlsúly elkerülése. Visszértágulatra megfelelő rugalmas harisnya alkalmazása indokolt. Visszérgyulladásra várandósságban is alkalmazható ruténszármazékok állnak rendelkezésre. Ismert veleszületett vagy szerzett trombózishajlam esetén hematológus és szülész szakorvosi konzultáció alapján dönthetünk gyógyszeres véralvadásgátló kezelésről. Veleszületett hajlam esetén már a fogamzás idejétől kezdődően szükség lehet véralvadásgátló kezelésre, melyet a gyermekágyban is folytatni kell. Saját eredményeink is igazolják, hogy az időben elkezdett gyógyszeres megelőzés nemcsak a trombózis és embólia kialakulását képes megakadályozni, hanem a spontán vetélések előfordulását is csökkenti.

Dr. Póka Róbert
egyetemi tanár, igazgató
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.