2017. November 24. Emma nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2017. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai Intézet



Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ízletes és egészséges húsvéti ételek

Néhány nap múlva itt a húsvét, a legtöbben ízletes falatokat főzünk és teszünk az asztalra. Egészséges és finom ételreceptekkel járulok hozzá az ünnepekhez. Leírásaim között szerepel kertészleves, zöldséges bárányragu, sonkatorta, kukoricás szárnyas-saláta, húsvéti kuglóf is. Készítsék el az ünnepi étkeket és fogyasszák jó egészséggel!


ELŐÉTELEK

Cékla töltve

Hozzávalók (4 főre):
4 db közepes, gömbölyű cékla
1 db közepes fej vöröshagyma
1 ek. libazsír
15 dkg csiperkegomba
15 dkg füstölt sonka
1 db zsemle
1 db tojás
1 tojássárgája
1 pohár kefir
reszelt trappista sajt, vaj
só, borsikafű, majoránna

Elkészítés:

A céklákat megmossuk, meghámozzuk, majd egészben puhára pároljuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és az apróra vágott gombával együtt, teflonserpenyőben olvasztott libazsíron - megsütjük. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. A céklákba üreget vájunk, majd a kivájt céklaforgácsokat felaprítjuk, összekeverjük 1 egész tojással, a fűszerekkel, az apróra vágott füstölt sonkával, az áztatott zsemlével, és az elkészített gombával. A kész masszát a céklák üregébe púpozzuk. A megtöltött céklákat kivajazott hőálló edénybe rakjuk, ráöntjük a tojássárgájával elkevert kefirt, meghintjük a sajttal, és meleg sütőben megsütjük. Hidegen, melegen is fogyasztható.

Sonkatorta

Hozzávalók:
1 db alma
2 db nagyobb csemege uborka
6 db főtt tojás
2-2 db főtt burgonya és sárgarépa
20 dkg főtt zöldborsó
30 dkg vékonyan felszeletelt sonka
a mártáshoz:
10 dkg (puha) vaj
1 db tojássárgája
2 dl tejföl
1 teáskanál porcukor
só, bors, mustár
1,5 dl húsleves (vagy vízbe kevert natúr vegamix)
4 dkg zselatin

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, félbevágva a magházát kivesszük, 1 cm-es kockákra vágjuk, ahogyan az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát, a főtt sárgarépát és 10 dkg sonkát is. Mindezeket tálba rakjuk, és a zöldborsóval összekeverjük. A maradék sonkával egy kicsi, magas tűzálló tálat vagy formát kibélelünk. A mártáshoz a puha vajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a tejföllel összedolgozzuk. A porcukorral és a mustárral ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. A húslevest beleöntjük az előzetesen 8 evőkanál vízzel kikevert zselatinba. Kevergetve épp csak addig forraljuk, amíg feloldódik. Langyosra hűtjük, majd a mártással és az előkészített hozzávalókkal összekeverjük. Ezután a sonkával bélelt formába töltjük, elsimítjuk, s néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Brokkoli-torta

Hozzávalók (4 főre):
1 kg brokkoli
20 dkg liszt
1 púpos evőkanál liszt
4 db tojás
10 dkg vaj
25 dkg sonka
2 dl tejföl
1 csomag metélőhagyma
só, őrölt bors, szerecsendió, vegamix

Elkészítése:
A brokkolit feldaraboljuk, és nagyon pici vegamixes vízben, fedő alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, és hagyjuk hűlni. A lisztből, 1 db tojásból, a vajból, és ¼ teáskanálnyi sóból tésztát készítünk. Egy kivajazott tortaformába belesimítjuk a tészta 2/3 részét, a maradékból pedig peremet formázunk. A tésztára tesszük a kihűlt brokkolit, rászórjuk az apró kockákra vágott sonkát és leöntjük a mártással. (Mártás: 3 db felvert tojás, egy púpos evőkanál liszt, tejföl, metélőhagyma, só, bors, szerecsendió). Előmelegített sütőben kb. 200 – 220 fokon 30 percig sütjük.

LEVESEK

Tavaszi kertészleves, majoránnás májgaluskával

Hozzávalók (4 főre):
10 dkg sárgarépa
10 dkg kelkáposzta
10 dkg karfiol
10 dkg zöldborsó
10 dkg csirkemáj
10 dkg búzaliszt
1 kis fej hagyma
1 db tojás
2 evőkanál olvasztott libazsír
majoránna, só, vegamix (naturnatúr)
petrezselyemzöld

Elkészítése:
A sárgarépát, és a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk, a karfiolt apró rózsáira szedjük, a hagymát apróra felkockázzuk. A libazsíron a zöldségeket megdinszteljük, majd vízzel felengedjük, sózzuk, és ízesítjük vegamix-szel. A csirkemájat finomra daráljuk, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, a majoránnát. (+ pici vizet, ha szükséges). Összedolgozzuk. A fővő levesbe kis galuskákat szaggatunk, majd készre főzzük. Tálalás előtt vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Sajtleves sonkacsíkokkal

Hozzávalók (4 főre):

12 dkg sonka
3 dkg vaj
1 dkg libazsír
2 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl
8 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojássárgája
őrölt bors, só, vegamix (natúr)

Elkészítése:

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd felengedjük 1 l vízzel. Teszünk bele 1 gerezd fokhagymát, meghintjük őrölt borssal, vegamix-szel, megsózzuk, és kb. 5 percig forraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és a reszelt sajttal, majd állandó keverés mellett belecsurgatjuk a forró levesbe. Egy pillanatra összeforraljuk. Teflonserpenyőben hevített libazsíron lepirítjuk a nagyon vékony csíkokra vágott sonkát, és a tányérokba kimert levesbe adagoljuk. Megszórjuk vágott petrezselyemzölddel.

FŐÉTELEK

Zöldséges bárányragu

Hozzávalók (4 főre):
70 dkg báránycomb/báránylapocka
2 kisebb vöröshagyma
4 ek. olívaolaj
4 közepes sárgarépa
2 kisebb petrezselyemgyökér
¼ db zeller
40 dkg zöldborsó
só, bors
1 kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:
A húst felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Az olajat lábasban felforrósítjuk, és a hagymát megfuttatjuk benne. A húst rárakjuk, majd fehéredésig sütjük. Ezután egy kevés vizet öntünk alá és lefedve, kis lángon, kb. 45 percig majdnem puhára pároljuk. Fontos, hogy amikor a leve elfő, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, karikázzuk, majd a borsóval együtt a húshoz adjuk, és fűszerezzük. Egy kevés vizet öntünk hozzá, és lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Párolt rizs illik hozzá köretnek.

Bélelt dagadó

Hozzávalók (4 főre):
80 dkg sertésdagadó
6 ek. olvasztott libazsír
só, bors
a töltelékhez:
60 dkg kelkáposzta
1 db vöröshagyma
1 ek. olvasztott libazsír
2 db tojás
só, bors, majoránna, fokhagymapor
1 kiskanál csípős paprikakrém

Elkészítése:

A felszúrt dagadót kívül-belül sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A töltelékhez a kelkáposzta torzsáját, és a vastag ereit eltávolítjuk, majd kisujjnyi széles csíkokra metéljük. A hagymát felkockázzuk, és teflonserpenyőben hevített libazsíron üvegesre pároljuk. A kel-csíkokat beledobjuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, fokhagymaporral fűszerezzük. Fél dl vizet aláöntve, lefedve, kis lángon puhára pároljuk. A tűzről levéve a felvert tojásokat beledolgozzuk, a paprikakrémmel ízesítjük, majd a keverékünket a dagadóba töltjük, és a nyílást hústűvel lezárjuk. Forrósított libazsíron a pecsenyét körös-körül megpirítjuk. Egy tepsibe áttesszük, kevés vizet öntünk alá, majd közepesen forró sütőben másfél óra alatt pirosra sütjük. Közben a zsírjával gyakorta megöntözzük.

Csirkemájas töltött karaj

Hozzávalók (4 főre):

80 dkg csontozott sertéskaraj
2 ek. libazsír
5-6 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
3 dl húsleves (vagy vízbe kevert natúr vegamix)
20 dkg csiperkegomba
4 db csirkemáj
3 db főtt tojás
mustár, só, bazsalikom, bors, majoránna

Elkészítése:

A húst hosszában felszúrjuk, kiskanálnyi sóval bedörzsöljük. A töltelékhez a hagymát, a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra vágjuk, az utóbbit felszeljük. A csirkemájat felaprítjuk. Egy evőkanál libazsíron megfuttatjuk a felaprított hagyma felét, majd a májjal pirítjuk 1-2 percig. Hozzáadjuk a gombát, pár perc alatt megpároljuk, majd félretesszük. Ha kihűlt, a kis kockákra vágott főtt tojással összekeverjük, kevés mustárral ízesítjük, borssal, majoránnával fűszerezzük. A masszát a hús üregébe töltjük, a végeit hústűvel összetűzzük, majd olyan tűzálló tálba tesszük, amelyiknek teteje is van. A maradék libazsírt felolvasztjuk, rálocsoljuk a húsra, majd mellé dobjuk a tisztított fokhagymagerezdeket és a maradék vöröshagymát is. A végén egy kis bazsalikomot szórunk a tetejére, és aláöntjük a leves felét. Lefedve, előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. Közben a levével, illetve a maradék húslevessel gyakorta locsolgatjuk.

KÖRETEK

Zöldbabos köret

Hozzávalók (4 főre):
80 dkg zöldbab
3 db tojás
1 dl joghurt
1 dl tejföl
1 púpos evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
vaj a kikenéshez
vegamix (natúr), fokhagymapor, só

Elkészítése:
Fűszerezett (vegamix, só, fokhagymapor) vízben megfőzzük a zöldbabot, majd vajjal kikent tűzálló edénybe tesszük. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, a liszttel a felvert tojásokkal, pici sóval, és a zöldbabra öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük. (Húsok mellé is jó, de ha teleettük magunkat, akkor ez is elég lesz vacsorára)

Zöldséges burgonya köret

Hozzávalók (4 főre):

40 dkg burgonya
30 dkg sárgarépa
30 dkg brokkoli
1 fej vöröshagyma
2 dl joghurt
2 db tojás
4 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors, vegamix (natúr), fokhagymapor
vaj a kikenéshez

Elkészítése:

A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sóval, vegamix-szel ízesített vízben enyhén roppanósra főzzük. Ha kész, akkor egy másik lábasba leszűrjük a levet, (tehát nem öntjük ki), beletesszük a brokkolit, és azt is enyhén roppanósra főzzük. Egy tepsit kivajazunk, majd beletesszük a zöldségeket, és leöntjük a mártással. (Mártás: felvert tojások, tejföl, reszelt sajt, só, bors, fokhagymapor). Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30 percig sütjük.

SALÁTÁK

Kefires zöldségsaláta sajttal

Hozzávalók (4 főre):
20 dkg fekete retek
40 dkg alma
20 dkg sárgarépa
4 dl kefir
só, édesítőszer, zöldfűszerek
12 dkg köményes sajt

Elkészítése:
A retket, az almát, és a sárgarépát lereszeljük. A kefirből öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, édesítőszerrel, zöldfűszerekkel. A salátaféléket egy tálba tesszük, hozzákeverjük az apró kockákra vágott sajtot, ráöntjük az öntetet, és óvatosan összekeverjük. Lehűtve tároljuk. (Húsvét utáni reggelre ideális.)

Kelkáposzta-saláta

Hozzávalók (4 főre):
1 fej, kb. 70 dkg-os kelkáposzta
1,5 dl tejföl
1,5 dl joghurt
4 db főtt tojás
1 csokor petrezselyem
só, őrölt bors, mustár

Elkészítése:
A kelt kitorzsázzuk, leveleire szedjük, jól megmossuk, majd lecsepegtetjük. Utána vékony csíkokra vágjuk és enyhén megsózzuk. A tejfölt borssal, mustárral ízesítjük, végül a csíkokra vágott főtt tojást és a kelt is belekeverjük. Letakarva hűtőszekrényben pihentetjük. Tálaláskor fölaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Kukoricás szárnyas-saláta

Hozzávalók (4 főre):

60 dkg kukoricakonzerv
30 dkg csirkemell
2 evőkanál olvasztott libazsír
2 dl joghurt
só, mustár, porcukor, fűszerpaprika, bazsalikom, majoránna

Elkészítése:
A csirkemellet felcsíkozzuk, összekeverjük a fűszerpaprikával, a bazsalikommal, a majoránnával, majd teflonserpenyőben felforrósított libazsíron zsírjára sütjük. Kihűtjük. A joghurtot fűszerezzük sóval, mustárral, kávéskanálnyi porcukorral, majd összekeverjük a lecsepegtetett kukoricával és a sült csirkemell-csíkokkal.

TÉSZTA ÉTEL

Karfiolos-sonkás tészta

Hozzávalók (4 főre):
30 dkg sonka
60 dkg karfiol (mirelit)
20 dkg morzsolt kukorica (konzerv, vagy mirelit)
2 dl joghurt
15 dkg tészta (durumbúzából)
1 fej hagyma
1 evőkanál libazsír
só, bors, szerecsendió, majoránna, borsikafű, kakukkfű
vegamix (natúr)

Elkészítése:

A rózsáira szedett karfiolt vegamixes, sós forró vízbe tesszük, és enyhén roppanósra főzzük. Egy másik edényben a tésztát is elkezdjük főzni sós vízben, hogy mire elkészül a rávaló, a tészta is kész legyen. Közben teflonserpenyőben hevített libazsíron megpirítjuk a felaprított hagymát és a vékony csíkokra vágott sonkát. Hozzáadjuk a kukoricát, majd a főtt karfiolt is, fűszerezzük, felöntjük a joghurttal, egyet forralunk rajta, és már kész is van. A leszűrt tésztára halmozva tálaljuk, megszórhatjuk friss kakukkfűvel.

SÜTEMÉNYEK

Húsvéti kuglóf

Hozzávalók (4 főre):
50 dkg búzaliszt
150 ml joghurt
250 ml víz
10 dkg dió
25 dkg sonka
1 db hagyma
10 dkg aszalt szilva
1 db tojás
1 tasak instant élesztő
1 teáskanál porcukor
1-1 és fél teáskanál só
rozmaring
vaj a kikenéshez

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük (180 fokra). Az apróra tört diót egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet az instant élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást, a joghurtot és a vizet, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton 5 percig sima tésztává dagasztjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, egy kávéskanál rozmaringot, a diót, az apróra vágott aszalt szilvát, és a szintén apróra vágott hagymát, majd jól eldolgozzuk. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, és addig kelesztjük, amíg láthatóan megnő. Ezután egy enyhén lisztezett nyújtótáblán még egyszer átgyúrjuk, majd kivajazott kuglófformában egyenletesen eloszlatjuk. Meleg helyen további 15 percig pihentetjük, míg láthatóan megnő. Végül a sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 180 fokon – megsütjük.

Vendégváró sonkás kifli

Hozzávalók (20 db):

60 dkg vajas tészta
3 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg reszelt sajt
a töltelékhez:
25 dkg sonka
1 db tojás
2 dkg vaj
bors, fűszerpaprika

Elkészítése:
A töltelékhez a sonkát finomra daráljuk, majd a többi hozzávalóval jól összekeverjük. A vajas tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk és két egyforma csíkra vágjuk. Mind a két tésztacsíkból derelyevágóval 10-10 db háromszöget vágunk, mindegyikre sonkatölteléket halmozunk, és kifli alakúra felcsavarjuk. A tetejüket tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Sárgarépás csemege

Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
5 dkg dióbél
5 dkg búzacsíra (vagy több)
1 teáskanál citromlé
1 teáskanál vaj
6-8 db Polisett

Elkészítése:

Teflonserpenyőben hevített vajon, a Polisettel együtt puhára pároljuk a finomra reszelt sárgarépát. Akkor van kész, amikor lé nincs alatta. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd belekeverjük a citromlevet, a darált diót és annyi búzacsírát, hogy jól formálható, sűrű masszát kapjunk. Golyókat gömbölygetve meghempergetjük búzacsírában és mignon papírba téve kínáljuk.

Habos túrós

Hozzávalók:

a tésztához:
10 dkg búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg vaj
1 db tojássárgája
1 ek. zsírszegény tejföl
késhegynyi sütőpor
2-3 db Polisett
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
2 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
3 ek. búzacsíra
8-10 db Polisett (pici vízben feloldva)

Elkészítése:
A liszteket és a sütőport összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzátesszük a tojássárgáját, a tejfölben föloldott Polisettet, és összegyúrjuk. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk a tésztát, és kibélelünk vele egy tepsit. A túrót kikeverjük a tojássárgájával, a vízben oldott Polisett felével, majd egyenletesen a búzacsírával hintett tésztára kenjük. Előmelegített sütőben világos színűre sütjük. Közben a maradék édesítővel kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a túróra simítjuk. Néhány percre visszarakjuk a sütőbe, amíg a hab megszilárdul, és enyhén megpirul.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus, élelmiszeripari mérnök
a Ditetetikai Szolgálat vezetője

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.