2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kényszerbetegség gyermekkorban

Minden ember viselkedésében előfordulhatnak kényszeres tünetek, rituálék, de ez még nem betegség. Kényszerbetegségen kényszergondolatokból és kényszercselekvésekből álló tünetegyüttest értünk.


A kényszergondolatok olyan tartósan fennálló, visszatérő gondolatok, képek vagy késztetések, amelyek a személy akaratától függetlenül törnek be a tudatába. A beteg felismeri, hogy saját pszichéjének termékei, mégis énidegennek éli meg azokat. Mindez többnyire rettentő szorongással jár, és ezzel a szorongással próbál valamit kezdeni az illető személy. A beteg a kényszergondolatokat, képeket, késztetéseket megkísérli figyelmen kívül hagyni, elnyomni, más gondolattal, cselekedettel semlegesíteni, és ebből a törekvésből születnek a kényszercselekvések.

Kényszercselekvések

A kényszercselekvések olyan visszatérő viselkedések (pl. kézmosás, ellenőrzés) vagy mentális tevékenységek (számolás, szavak ismételgetése), amelyek elvégzése merev szabályok szerint történik, és amelyeket a beteg eltúlzott mértékben hajt végre, nem tudja a mértéküket kontrollálni, akaratlagosan nem tudja azokat abbahagyni. Céljuk valamilyen fenyegető esemény megelőzése, a szorongás csökkentése. Tehát a kényszercselekedet szinte mindig a kényszergondolatra, kényszerkésztetésre adott válaszként jelenik meg. A kényszergondolatok közül a leggyakoribbak a beszennyeződéssel kapcsolatosak (kontaminációs jellegűek), pl. félelem a fertőzéstől, a baktériumoktól, a piszoktól, az erőszakos (agresszív) késztetések, pl. félelem attól, hogy a személy kárt tesz magában, vagy másban, valamint a szexuális tartalmú kényszergondolatok, pl. homoszexuális, perverz gondolatok. A kényszercselekvéseknek két csoportja van. A megelőző kényszercselekvések célja valamilyen rettegett esemény bekövetkeztének az elhárítása, megelőzése. A helyreállító kényszercselekvések célja pedig valamely megtörtént esemény kóros következményeinek kivédése, jóvátétele. A leggyakrabban a mosakodási, tisztálkodási, ellenőrzési, számolási, rend- és szimmetria-kényszercselekvések fordulnak elő.

Öröklődés

A betegség kialakulásában szerepe van a genetikai (a betegségre való hajlam örökíthető), és pszichológiai tényezőknek is (a kényszer tanult magatartásforma, a szorongásra adott aktív elkerülő-viselkedés, amely szorongáscsökkentő hatása miatt megerősítést nyer, majd rögzül). A kényszerbetegség gyermekkortól felnőttkorig bármely életszakaszban megjelenhet. A nemi megoszlást tekintve a gyermekkori kényszerbetegség kétszer annyi fiút érint, mint lányt. A fiúknál átlagosan 9 éves korban, a lányoknál 11 év körül kezdődnek a tünetek. A gyermekkori kényszerbetegség sajátos megnyilvánulási formája a kiterjesztett kényszer, amikor a gyermek a kényszercselekvéseibe a szüleit, a családot is bevonja. Pl. kiköveteli, hogy a házi feladatát újra-és újra ellenőrizzék, az ismételten feltett kérdéseire azonos hangsúllyal válaszoljanak. Iskoláskorú gyerekeknél a reggeli készülődés (öltözködés, bepakolás, ennek többszöri ellenőrzése), az esti lefekvés körüli ceremóniák elhúzódása okozza a legnagyobb nehézséget. Mivel a kényszercselekvések furcsának, bizarrnak tűnhetnek a kortársak számára, ezért a gyermek a csúfolódás célpontjává is válhat, sérülhet az önértékelése. Továbbá a kényszeres tünetek időt és energiát vesznek el a gyermektől, ennek következménye lehet a tanulmányi eredmények romlása.

Rossz szokás vagy kényszer?

Gyermekkorban különbséget kell tenni a szokás, rossz szokás és kényszer között. A gyermekkori fejlődés során ugyanis egészséges állapot esetén is találkozhatunk a gyermek biztonságérzetét szolgáló kényszeres jellegű szokásokkal (túlzott ragaszkodás bizonyos tárgyakhoz, lefekvési rítusok), amelyek azonban általában nem okoznak problémát a mindennapokban. Szakembert akkor érdemes felkeresni, ha a szülő azt tapasztalja, hogy a kényszeres tünetek láthatóan szenvedést okoznak a gyermeknek, időigényesek (pl. több mint napi egy órát vesznek igénybe), kedvezőtlenül hatnak a szociális kapcsolatokra, a tanulmányi eredményekre, a napi tevékenységre.

Játékosság, a bátorítás, a jutalmazás

A gyermek pszichoterápiákban nagy szerepet kap a játékosság, a bátorítás, a jutalmazás. A terápiás ülések során például az ingerexpozíció és válaszmegelőzés technika segítségével szembesítjük a gyermeket a szorongást keltő gondolattal, és megelőzzük a kényszercselekvés kivitelezését. Pl. a tisztasági kényszerben szenvedő gyereknek nem engedjük, hogy étkezés előtt kezet mosson, csak piszkos kézzel eheti meg a szendvicsét, és utána sem moshat kezet. Fontos, hogy a gyakorlatok előtt mindezt megbeszéljük a gyermekkel. A terápia sikere a szülők együttműködése nélkül elképzelhetetlen. A terápia fontos részét képezi a beteg és a hozzátartozók tájékoztatása a betegségről (pszichoedukáció), amely segít a hatékony terápiás formák megértésében, elfogadásában, a betegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatásában. Akár a serdülők kezelése, akár a családokkal történő munka megvalósulhat, csoportos formában is, amelynek előnye, hogy a betegek megtapasztalják: nincsenek egyedül, tanácsokat adhatnak egymásnak a tünetek legyőzését illetően, és a szülők is tanulhatnak egymástól, hogy miként viszonyuljanak gyermekük kényszeres rituáléihoz. Súlyosabb esetekben pedig szükség lehet kiegészítő gyógyszeres terápiára is. A javulás általában fokozatos és lassú folyamat, ezért nagyon fontos a beteggel és környezetével megfelelő együttműködést kialakítani, és időben elkezdeni a kezelést.

Miholecz Judit
klinikai gyermek-szakpszichológus
Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.