2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szakad (?) a fonál

A pókfonál erős, mint az acél, rugalmas, mint a gumi, ellenálló, mint a kőszikla, messze elér, hiszen egy kis pók beutazhatja vele a világot.


A pókfonálban két összetevő fonódik egybe, egy puha szerkezetű építőelem és egy keményebb, kristályos anyag. A terhelés ezeknek az építőelemeknek köszönhetően oszlik el egyenletesen a pókhálóban. Fontos, hogy a pókháló jól bírja a rá nehezedő nyomást, vagyis a környezeti stresszhatásokat . A pókfonalak teherbírását nagyban befolyásolja, hogy milyen a kemény alegységek eloszlása a fonalakon belül – írják tudományos cikkekben.

„Egyedül”

Azt gondolom a gyermeknevelésben is ennek a két elvnek kell egybeolvadnia, a megengedő puha, és a fegyelmező, keményebb viselkedésnek. Az egyenletes eloszlás jelenti a következetességet a nevelésben, amiben mind a két szülőnek és nagyszülőnek részt kell venni. Gyerekeinket kicsi koruktól tartjuk a láthatatlan fonál, a szeretet, aggodalom, féltés végén. Már a csetlő-botló kicsi hangoztatja, hogy „egyedül”. Egyedül akar szaladni a játszótéren, önállóan akar felmászni a csúszdára, hintára. Óvodás, iskolás korban is rengeteg feladat van, amit egyedül lehet megcsinálni. Önállóan enni, késsel, villával, ollóval vágni, tűvel bánni, nagy gödröket átugrani, biciklizni, vízbe ugrálni. Kamaszaink is szeretnének nélkülünk menni a moziba a barátokkal, kirándulni a haverokkal, táborozni, randizni.

Kitáruló világ

Mind-mind megannyi próbatétel gyermek és szülő számára. Sok helyen halljuk, olvassuk, hogy milyen fájdalmas az önállósodás, elválás a szülői háztól. Azt gondolom, hogy ha kezdettől fogva adunk szabadságot gyermekeinknek, ha merjük őket engedni önállóan gondolkodni, véleményt alkotni, cselekedni nélkülünk is, az átmenet nem fájdalmas lesz, hanem gyönyörű. Mert látjuk, hogy utódaink, akiknek elengedjük a kezét, elindulnak, mennek, szaladnak, szárnyalni kezdenek, kitárul előttük az egész világ.

Fokozatosság

Mindehhez nélkülözhetetlen, hogy fokozatosan szoktassuk őket ehhez a szabadsághoz, apró ügyekkel indulva, és lépésről lépésre haladva komolyabbak felé, ami a majd a párválasztáshoz, önálló élethez vezet. Ha hirtelen engedik el azt, aki helyett mindig a szülő döntött, akinek nem volt szabad önállóan cselekedni, nem voltak saját jó és rossz tapasztalatai, az könnyen elesik, rossz útra téved, elveszhet a világ útvesztőiben.

Elszakadás?

Elszakad tőlünk a gyermekünk élete? A pókfonál? Azt gondolom, a pókfonál nem szakad el. Szerető, megértő, őszinte, egymást tisztelő családban felnövő gyermeknél mindig megmarad, midig a visszatérést, jelenti, ha szükség van rá. És bizony a rohanó világunkban nagy szükség van rá.
Minden kedves olvasónak szép nyarat kívánok!


Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.