2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Jóindulatú méhizomdaganatok

A méh jóindulatú simaizom daganatai, miómái a nők 80 százalékánál fordulnak elő életük során. Jelentős részük tünetmentes, ezért sosem ismerik fel, vagy mellékleletekként jelennek meg egyéb okokból végzett képalkotó vizsgálatokban.


Klinikai panaszokat körülbelül a miómák 33 százaléka okoz. Ultrahanggal körülbelül minden második nőnél találunk, míg szövettani vizsgálatok alkalmával a nők 77 százalékánál fordulnak elő. Maga a megbetegedés a termékeny korú nőket érinti.

Öröklődés, elhízás, hormonok

Kialakulásának oka nem teljesen tisztázott, viszont számos kockázati tényezőt ismerünk: A sötét bőrszín (afroamerikai népesség) hajlamosít, ahogy a csökkent D-vitamin szint is. Azoknál, akiknek a családjában már előfordult a betegség, két és félszeresére emelkedik a kockázat. Emellett fontos az életkor is, 30 év feletti nőknél nagymértékben emelkedik a betegség előfordulása. Az elhízás tovább növeli a kockázatot, egy tanulmány szerint 10 kilónként 21 százalékkal. Korábban nem tartották a miómákat genetikai betegségnek, viszont legújabb kutatások 40 százalékban igazoltak kromoszóma eltéréseket. A sejtek közti anyaghalmaz (extracelluláris mátrix, rövidítve ECM) mechanikai tényezői is befolyásolhatják a miómák növekedését, illetve eltéréseket figyeltek meg bizonyos ECM- összetevők között is. A tüszőhormon (ösztrogén) és a sárgatesthormon (progeszteron) szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, illetve a sejtekben lévő, érképződést segítő növekedési faktorok a betegséget előidéző hatása is ismert.

Vérzés, vérszegénység

A miómák elhelyezkedhetnek a méh hashártya felőli oldalán, mélyen a méh izomzatában és a nyálkahártyája közelében. Leggyakoribb tünetük a vérzészavar, ami lehet elhúzódó bő vérzés, vagy a menstruációs ciklustól független, rendszertelen vérzés. Amennyiben ezek sokáig fennállnak, vagy akár alkalmanként nagymértékű a vérveszteség, akkor fennáll a vérszegénység veszélye. Kifejezetten a mélyen a méh izomzatában és a méh nyálkahártyája közelében elhelyezkedő göbökre jellemző a vérzészavar. Ennek magyarázata a nyálkahártyának a menstruációs ciklusok közötti nem megfelelő visszaépülése és a nehezített méhösszehúzódások. Továbbá gyakoriak még a fájdalom, a nyomási tünetek, a meddőség és a rendszeres vetélések.

Sebészeti kezelés

Egy kutatócsoport 259 nőbeteget vizsgált azzal a céllal, hogy milyen összefüggés van a mióma mérete, elhelyezkedése és a vérszegénység mértéke között. Megállapították: jelentősen nőtt a vérszegénység a mióma növekedésével. Továbbá fontos tényező, hogy mennyire domborodtak be a miómák a méh üregébe, mert ez is növelte a vérszegénységet. Az életkor nem volt befolyással az eredményekre. Kezelésük ma már nagy sebészi gyakorlattal végzett beavatkozásnak számít a felismerés után. Ha komplikációt okoz, akkor úgynevezett egynapos sebészet keretein belül eltávolíthatóak, nem szükséges a többnapos kórházi bent fekvés, ápolás. Bizonyos feltételek mellett gyógyszeres kezeléssel is tünetmentessé tehető a betegség. Ezen kívül még létezik ultrahangos kezelés, és a mióma artériájának elzárása (embolizáció) abból a célból, hogy csökkenjen a miómához vezető véráramlás, mely következtében a göbök nem jutnak vérhez, és elhalnak. Ezt a két kezelést szülészeti és nőgyógyászati klinikánkon nem végezzük.

Rendellenesség

Összegezve elmondható, hogy a miómák a nők gyakori megbetegedései. A jóindulatú daganatok az esetek jelentős részében nem okoznak klinikai tünetet. Azonban akinek elhúzódó, bő vérzése van, mely esetleg nagy fájdalommal is jár, érdemes felkeresnie nőgyógyászát. Mert a fenti panaszok könnyen vezethetnek idült vérszegénységhez, ami további rendellenességet okozhat.

Dr. Barna Levente
szülész-nőgyógyász rezidens
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.