2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A kancsalság szembetegség

A kancsalság elsősorban nem esztétikai gond, hanem szembetegség, amelyet a további komplikációk elkerülése végett kezeltetni kell szemész orvossal. Az elváltozás kezdetben nem látható, csak műszeres orvosi vizsgálattal mutatható ki. Ha laikus is észreveszi, akkor már kifejlődött a betegség.


A kancsalság már a kisgyermekek 3–6 éves kora között kialakulhat (a legtöbben befelé kancsalítanak), ezért évente szűrővizsgálatot kell végezni az óvodás korú gyermekeknél. Régiónkban speciálisan kiképzett szakasszisztensek szűrik a gyerekeket a szemüveg hiánya miatt kialakult csökkent látóélességre, és a szemmozgás zavarokra. Ha eltérést találnak, szemészeti szakrendelésre irányítják a gyermeket – tudtuk meg dr. Berta András professzortól, a Szemklinika igazgatójától.

Szembogár-tágítás

A szemorvosok műszeres vizsgálattal bizonyosodnak meg arról, hogy kancsalság, vagy más az oka a gyenge látásnak. Erre három napos pupillatágítással kell előkészíteni a gyermeket, mely együttműködést kíván a szülőktől, óvónőktől. Az orvosi rendelvényre kiírt szemcseppet kell a gyermek szemébe csepegtetni három napon át, megadott időközönként. Előfordul, hogy a szülők nem vállalják, mert következményeként homályosan lát közelre a gyermek néhány napig. Ha nem egyeznek bele, akkor a vizsgálat napján tágítja ki a szembogarat az orvos rövid ideig ható gyógyszerrel. Ennek az a hátránya, hogy nem mutatható ki pontosan a szembetegség mértéke, és növekszik a kancsalság kialakulásának veszélye. Ha el sem viszi a gyermeket a szülő a vizsgálatra, akkor nem derül ki a kancsalság, mely kezeletlenül előre halad, látható lesz. Tehát nagyon fontos, hogy ahol nincs rendszeres szemészeti szűrővizsgálat, ott 6 éves kora előtt vigye el a szülő a gyermeket gyermekszemészeti szakrendelésre.

Műtétek kisgyermekkorban

A szem tompalátóvá válik, amely esetben már nem elég a megfelelő szemüveg, hanem a gyermek jobban látó szemét le kell takarni hetekre, hónapokra, így kényszerítve a tompa szemet az élesebb látásra. Előfordul, hogy a szemüveglencsét ragasztják le a szülők, de az nem jó megoldás, mert a gyermek hajlamos arra, hogy kinézzen alatta, felette, mellette. A szemet kell leragasztani. Miután a tompalátó szem javul, újabb műszeres vizsgálat következik, és ha megmarad a kancsalság, akkor műteni kell a gyermeket. Iskoláskora, azaz 6. életéve előtt megoperáljuk. A szem izmainak elhelyezkedését változtatjuk meg, hogy szemüveg használatával párhuzamosan mozogjon a szem, létrejöjjön a térlátás. A látásélességet nem javítja a műtét, ezért a szemüveget változatlanul hordani kell a műtét után is. A kancsalság elleni műtét csak ezzel az életkorral bezárólag vezet eredményre, később már csak esztétikai javulást hoz, de a térlátás nem alakul ki. A gyermek – és vele együtt a szemgolyó – nő, ezért az operált gyermekeknek több mint a felét még egyszer meg kell műteni óvodáskorban kifelé tartó kancsalság miatt. Operációt a betegek 20 százalékánál végzünk, 80 százalékának elegendő a szemüveg hordása. Előfordul, hogy a szülők szomorkodnak, amiért erős szemüveget kap gyermekük. Azt mondom, örülni kell, hogy alaposan megvizsgálják a gyermeket és a megfelelő szemüveget kapja távollátására, gyógyul a szeme. Azt is elmondom, hogy mire felnő, gyengébb szemüveg kell majd neki. Évente ellenőrizzük a szemét pupillatágítással, és a javulás mértékének megfelelő szemüveget írjuk ki neki. Azt az alvást kivéve állandóan hordani kell, ha például úszni jár, az úszómedencében is rajta kell lennie. A kancsalság csak akkor nem látszik, ha hordja a szemüveget. Ha leveszi, kancsalít. Ezt csak 18 éves korát követően, műtéttel lehet megszüntetni. Ez a műtét egész életében a megfelelő helyzetbe hozza a szemét.

Súlyos betegség

Hirtelen is kialakulhat a kancsalság, amely általában azonnali orvosi ellátást igényel. Pl. kancsalíthat az illető baleset, fejet ért ütés, gutaütés (stroke) után. De lehet más betegség tünete is a kancsalság, mint pl. koponyán belüli ideggyógyászati betegség, pajzsmirigy túlműködése, szemmozgató izom bénulása, vírusfertőzés. Ezek vagy veleszületett betegségek, vagy felnőtt korban alakulnak ki. Súlyos betegséget jelez, ha valaki úgy ébred álmából, hogy kancsallá vált. Azaz ha bármilyen irányba néz a beteg, vagy kancsalít, vagy nem. Ez a szemmozgató izom bénulásának jele. Órákon belül ideggyógyászati szakrendelésre kell vinni a beteget, különösen, ha beszélni sem tud. Koponyán belüli sérülést, kullancs okozta agyvelőgyulladást, agydaganatot, autoimmun gyulladást jelezhet a betegség. Nagyon fontos felismerése. Másik fajta kancsalság a kísérő kancsalság, esetében, ha bármilyen irányba tekint a beteg, ugyanúgy kancsalít. Betegségével szemészetre kell menni.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.