2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Ismeretlen hatású kábítószerek

„A drogok körbevesznek minket!” – bár közhely ezzel kezdeni, de ez a mai Magyarországra is igaz. Nem múlik el úgy nap és híradás a médiában, hogy valamiféle drogfogyasztásból eredő halálesetet vagy éppen nyakon csípett dílert be ne mutatnának a televízióban.


A drogfogyasztási mutatók nem hogy javulófélben lennének, de az úgynevezett dizájner drogok megjelenésével még szélesebb körben váltak a különféle bódító és kábító szerek elérhetővé. A szereket kipróbáló vagy használó korcsoport is kiszélesedett, gondolok itt a már általános iskolás korban kipróbált „herbálra”. Ennek megfelelően a mentőszolgálatra is nagy teher nehezedik, amikor ismeretlen eredetű szereket fogyasztott pácienssel van dolgunk, mert „sötétben tapogatóznak” a bajtársak az ellátása közben. Két dolgot mindenképpen szeretnék már az elején tisztázni és a hamis tényt, pontatlan információt és a média által tévesen közvetített dolgot, fogalmat kiigazítani. A dizájner drog, „herbál” a nevével ellentétesen, nem növényi, hanem csupa vegyi anyag, szintetikus, és teljesen ismeretlen. Olyan szer, amelyet egy ismert és korábban betiltott kábítószerből, annak sokszori módosításával hoznak létre kétes körülmények között, „sufni” droglaborokban. Előállítása során új kémiai szerkezetű anyag keletkezik, melynek hatása, mellékhatása, túladagolásának következményei nem ismertek. E drogok beceneveiket: műfű, biodrog, herbál, fürdősó az éppen aktuális előállítótól kapják vagy az anyag kinézete alapján nevezik el a fogyasztók, illetve teljesen más fedőnevet adnak neki, mint zene, tűz, lebegés stb.

Halálos hatás

Tehát – a tisztázandó dolgok másik része –, hogy a herbál az semmilyen egészséges anyagot nem tartalmaz, nem „jobb”, mint a közönséges marihuána. Egy időben az volt a tévhit és a „herbálhoz” kötött mese, hogy – nevéből kiindulva – egészségesebb, mint a marihuána. A hiszékeny gyerekeknek általában ezzel adják el ezt a sokszor nem több, mint pár száz forintos anyagot a dílerek. Így az is érthető, miért könnyen beszerezhető: kitelik a zsebpénzből. Tény, hogy ezek a dizájner drogok, tehát módosított szerkezetű anyagok hatásaikban általában a marihuánáéhoz hasonlóan eufóriát váltanak ki, ugyanakkor nagyon instabil, bizonytalan szerek, amelyek akár kis mértékben is, halálosak lehetnek. Nem olyan régen történt, hogy két terhes nő is ilyen szert fogyasztott, és magzataikat sürgősségi császármetszéssel kellett világra segíteni. Mindkét gyermek súlyos agykárosodást szenvedett az anyai kábítószer-fogyasztás miatt. A drogfogyasztás hosszú távon általában komoly mentális betegségeket okozhat, mint skizofrénia, személyiségzavar, depresszió. Ezeknek a kialakulásához szinte napi szintű fogyasztóvá kell válnia a személynek. A másik probléma a testi leépülés, a szervezet elhasználódása, bizonyos szervek visszafordíthatatlan károsodása. Viszont mindegyik kábítószer azonnali és egyben utolsó hatása is lehet a halál. A drogfogyasztást régen a társadalomról leszakadt emberek bűnének kiáltották ki, mint a súlyos mélyszegénységben élők, az alkoholisták, prostituáltak, bűnözők játékát. Ez már akkor sem így volt, most pedig már pláne nem igaz ez a feltevés, hiszen a kábítószerrel való visszaélés a társadalom minden rétegét érinti. A törvény nagyon súlyosan bünteti a kábítószer-fogyasztást, kiváltképpen akkor, ha kiskorú személynek ad el valaki drogot.

Társadalmi probléma

Az a tapasztalatom, hogy a kábítószerek elleni harc nem sikeres, nincs átfogó drogstratégia és nincs megfelelő ártalomcsökkentés. Be kellene látni, hogy jelen lévő társadalmi problémáról van szó, amely súlyosan érinti Magyarország lakosságát is: források kellenek, programok, szakemberek és a kezelés új rendszere. Nagyon sok vita van jelenleg a kábítószer-fogyasztás büntetési tételeinek jogosságáról, illetve arról, jó dolog-e, hogy a rendőrség az egyik prevenciós eszköz ebben a harcban? A kábítószer mérgezések Észak-Magyarországi regionális kutatásakor azt vizsgáltam a 2014-es adatok alapján, hogy a mentőszolgálat helyszíni ellátóit milyen nehézségek érték munkájuk során. Az alapvető probléma, ami a kezelést megnehezíti a hazugság. A mentődolgozóknak önbevallásuk alapján nehéz a kábítószerek okozta tüneteket differenciálnia más, esetlegesen fennálló belgyógyászati kórképtől, amelynek legnagyobb „hibása” az elhazudott kórelőzmény. Ha a beteg elferdíti, meghamisítja, elhazudja a kábítószer fogyasztást, az végzetes következményű is lehet számára. Kutatásomból az is kiderült, a páciensek attól félnek, hogy a mentőszolgálat dolgozói hivatalos szervet értesítenek a kábítószer fogyasztás miatt. Ez azonban nem igaz, a mentődolgozónak nincs jogosítványa ahhoz, hogy értesítse a rendőrséget ilyen esetekben. Legutóbb az országban ebből ügy akkor keletkezett, amikor 2014-ben egy 16 éves fiú eszméletlenül került kórházba kábítószer fogyasztás miatt, ahová a kórház dolgozói rendőrt hívtak. Az ombudsman vizsgálata feltárta, hogy az orvosi titoktartást súlyosan megszegte az, aki rendőrt hívott hozzá. Az orvosi titoktartás kiterjed minden egészségügyben dolgozó emberre, tehát a karhatalom bevonása jogellenes. Más dolog, ha a rendőrséggel együtt kapnak riasztást a mentők olyan esethez, amelyí során anyagmaradványt találnak, mert akkor ők észlelik a tényállást és hivatalból indítanak eljárást.

Óvni a gyerekeket

Kutatásom során kiderült, hogy a mentődolgozók munkájuk során mind kevésbé „okolják” saját magukat egy esetleges ellátási nehézség kapcsán. A munkát megnehezítő körülmények: a kórelőzménynek a beteg általi meghamisítása; a drogfogyasztásnak a környezet, rokonok, ismerősök általi palástolása; az érintetteknek a mentősök munkáját zavaró viselkedése. A betegellátás legfőbb akadályát a szerek ismeretlensége okozza, legfőképpen a már említett dizájner drogok. Ezt az is alátámasztja, hogy a megkérdezett mentődolgozók több mint 60 százaléka 15, vagy annál is több szolgálati évet töltött már a sürgősségi betegellátásban, ami okkal enged arra következtetni, hogy nem a szakmai felkészültséggel van probléma a kábítószeres esetek ellátása kapcsán. Gyakorló mentőszolgálati dolgozóként és a betegségmegelőzésre nagy hangsúlyt fektető szakdolgozóként azt tudom, és látom, hogy kemény évek elé nézünk még: a dizájner drogok piacán nem várunk stagnálást, mivel a piaci kereslet éppen úgy megtartott, mint a kínálat. A legveszélyeztetettebb a 9-25 éves korosztály, akik vagy egyszeri kipróbálás miatt szenvednek egészségkárosodást, vagy a rászokás miatti függőség, mint betegség miatt. Óvni, félteni kell ezeket a gyerekeket és fiatal felnőtteket, és a problémával már a család színterén szembe kell nézni, hiszen a legtöbbet a szülő tehet ez ellen.
Mi, a mentőszolgálat munkatársai igyekszünk minden erőnkkel segíteni és a lehető legtöbbet megtenni a kábítószer mérgezettek ellátása során, de nagyon sokszor zsákutcában találjuk magunkat. A kábítószerek előállítása és felderítés között mindig két lépés távolság van: ennyivel van a tudomány lemaradva a „sufni” laborok új készítményei mögött. Bízunk abban, hogy ezt a bizonyos távolságot sikerül egyszer behozni, és könnyebb lesz kezelni a kábítószer mérgezéseket a helyszínen.


Nagy Ferenc Attila
mentőszakápoló, mentőtiszt hallgató
Egészségügyi Kar
Debreceni Egyetem
felnőttalapszintű újraélesztés félautomata defibrillátorral-oktató
Tiszaújváros Mentőállomás
Országos Mentőszolgálat

Molnár Gábor – konzulens
mentőtiszt, egészségügyi szaktanár
Tiszaújváros Mentőállomás
Országos Mentőszolgálat

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.