2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  „Ments életeket, moss kezet!”

A kézhigiéne világnapja alkalmából a kézfertőtlenítésről beszélt a Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék vezetője.


Semmelweis Ignácról szólt először dr. Orosi Piroska tanszékvezető, egyetemi docens. A magyar származású orvos a Bécsi Közkórházban dolgozott 1841-1846 között. Adatokat gyűjtött az I. és II. számú szülészeti klinikákon a gyermekágyi láz halálozásáról. Megállapította, hogy az I. számú klinikán magasabb a halálozási arány, mint a II-es klinikán. A különbség annyi volt, hogy míg az I-es klinikán orvosok, orvostanhallgatók is vizsgálták a szülő nőket, addig a II-es klinikán csak a szülésznők. Semmelweis feltételezte, hogy az orvosok és a hallgatók a boncteremből a kezükön viszik át a megbetegedés okozóját. Az általa bevezetett klórvizes kézmosás hatására a gyermekágyi láz halálozási aránya lecsökkent az I-es klinikán is. Ma is minden, járványos betegségekkel foglalkozó szakorvos (kórházi epidemiológus) álma egy olyan módszer bevezetése, amelynek következtében nagymértékben visszaesik a kórházi fertőzések száma – mondta a tanárnő.

Hatékony módszer

Majd folytatta: A kézfertőtlenítés ma is óriási jelentőségű a betegellátásban. Az egészségügyi világszervezet (WHO) betegbiztonsági programjában meghirdette a „Ments életeket, moss kezet!” nevű kampányt, május 5-ét kinevezték a Kézhigiéne Világnapjának. A kezdeményhez egy újítás is társult. Egy svájci orvos, Didier Pittet saját kórházában megvizsgálta az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési hatásosságát és azt tapasztalta, hogy nem mosnak tökéletesen kezet. Ezért leegyszerűsítette a kézfertőtlenítést, és kidolgozta az alkoholos alapú kézbedörzsölést. Az új módszer egyszerűbb és hatékonyabb a klasszikus módszernél. A fertőtlenítőszer tartható adagolókban pl. rendelő, kórterem, folyosó falán, vagy a dolgozónál is lehet tubusos gél, illetve alkoholos törlőkendő formájában. Az új eljárás akkor is rendelkezésére áll, ha pl. nincs a helyszínen víz, és rövid behatási ideje miatt (30 másodperc) akkor is használható, ha sürget az idő. Didier elkészítette az irányelvet az alkoholos kézbedörzsöléshez, és elindult meghonosítani módszerét a világban.

Kézfertőtlenítés a Klinikai Központban

Klinikai Központunkban is kialakítottuk a alkoholos kézfertőtlenítés rendszerét. A klinikákon felszereltettük a karos adagolókat, melyek könyökkel nyithatók, és a kezet alátartva elvégezhető a fertőtlenítés. Ezzel együtt alkalmazzuk a WHO szabályait: megtanítunk minden egészségügyi dolgozót a kézmosásra; mérjük a kézfertőtlenítési hajlandóságukat; kihelyezzük a klinikákra kézmosásra ösztönző plakátjainkat. Így folyamatosan szem előtt tarthatják a dolgozók, hogy kezet kell mosni a beteg érintése, és aszeptikus beavatkozás előtt, testváladékkal történő érintkezés, és a beteg környezetével való kontaktust követően. A betegellátásban a kézfertőtlenítést kesztyűhasználattal egészítjük ki. Az esetek zömében a betegellátáshoz úgynevezett gyári tisztaságú, egyszer használatos kesztyűt kell húzni. Műtét előtt sebészi bemosakodást kell végezni, hogy a bőrön lévő, velünk élő természetes felületes és mélyflóra elpusztuljon, majd steril gumikesztyűt húzni.
A kórházi fertőzések elleni küzdelem nehéz fejezete az orvostudománynak, kézfertőtlenítéssel mindannyian tehetünk csökkentésük érdekében.
Az idei kézhigiéne világnapja alkalmából a Kórházhigiénés Osztály összeállított egy rövid e-learning-anyagot, amely alapján mindenki elsajátíthatja vagy átismételheti a kézhigiéne alapjait.
Az anyag elérhető: elearning.med.unideb.hu/kezhigiene címen.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.