2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Csökkent az érbetegségek miatti halálozás régiónkban

Régiónkban 30 százalékkal csökkent a szív és érrendszer, valamint az agy keringésének betegségeiből következő halálozás. A javuló eredmények a Kardiológiai és Szívsebészteti, a Neurológiai Klinika, és a mentőszolgálat együttműködésének köszönhetők. A debreceni stroke modell követendő minta lett az ország neurológiai intézményeiben.


A két klinika egy épületben helyezkedik el, szomszédságuk előnyös, ugyanis részben egymást átfedő betegségeket gyógyítanak. Az érbetegségeknek közösek a kockázati tényezőik, mint pl. a testmozgás hiánya, elhízás, dohányzás, és azonosak a kísérő betegségei, úgymint cukorbetegség, magas vérnyomás – mondta dr. Édes István professzor, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója az Együtt a stroke ellen 2016-2020 nevű rendezvény sajtótájékoztatóján. – A kardiológián és a neurológián napi 24 órában kezelik a hirtelen kialakult (akut) szív és érbetegségekkel, agyi infarktussal érkezőket. Évente 1000-1500 akut szívinfarktusos beteget látunk el. 15 kardiológus végez szívkatéterezést, és ők egyszerűbb akut központi idegrendszeri beavatkozásokra is alkalmasak, mint például az érrög eltávolítására a nyaki erekből .Terveink szerint 1-3 éven belül létrehozunk egy akut érbetegségeket kezelő központot (központi idegrendszer, perifériás erek).

Betegségmegelőzés

A betegségek másodlagos megelőzése rendkívül fontos. Ez azt jelenti, ha valakinek egyszer már volt pl. stroke-ja, másodjára ne alakuljon ki nála a betegség. A gyógyszerek szedése mellett életmódváltással lehet megelőzni a betegségeket: abbahagyni a dohányzást, rendezni a testsúlyt, rendszeres testmozgást végezni, egészségesen étkezni, tehát tartani a mediterrán diétát
diétát: sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, és lelki betegségek esetén a pszichét gyógyítani.
Dr. Csanádi Zoltán, a Kardiológiai Klinika professzora elmondta, mintegy 200 000 embernek van pitvarfibrillációja (pitvarremegés) Magyarországon, és ez a szám 2050-re megháromszorozódhat. A betegség gyakran tünet nélkül, némán alakul ki, első jele a stroke lehet. Fontos tehát a pulzus ellenőrzése minden orvos-beteg találkozás kapcsán, de a szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők saját magul is felismerhetik a szabálytalan szívműködést vérnyomás mérés során. Fontos, hogy ennek jelentőségével tisztában legyenek.

Beszédzavar, fejfájás

A stroke és a szívinfarktus jeleinek észlelésekor azonnal hívni kell a mentőket a 104-es, vagy a 112-es telefonszámon. Agyi infarktus tünetei: beszédzavar, az arc elferdülése, valamelyik oldali végtagok meggyengülése. Szívinfarktus panaszai: mellkasi szorító fájdalom, nehézlégzés, hányinger, izzadás, szorongás, ájulás, megsemmisülés érzése. Nem szabad késlekedni a mentők közvetlen hívásával, mert minden perccel rengeteg szívizomsejt és agysejt pusztul el.

Debreceni stroke-modell

A debreceni stroke-centrum 2007 óta működik. Mára debreceni stroke-modellnek nevezik, és nemzetközi szinten ismerik. A centrumban skála alapján osztályozzák a betegeket, és gyorsan döntenek kezelésükről. 3-4 óra áll rendelkezésükre a vénába adott oldattal a vérrögoldáshoz. Célunk, hogy az ország neurológiai intézményeiben elérjük a debreceni eredményt – ismertette dr. Pápai György a mentőszolgálat regionális igazgatója (Észak-Alföld Régió régió.)

Érelmeszesedés

A gutaütés és a szívinfarktus kialakulásának gyökere az érelmeszesedés, belőle alakul ki az alsó végtagi érszűkület, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció is. Sürgeti a betegségek kialakulását a dohányzás, és az elhízás. Az érrög okozta gutaütés egyik kezelési módja az érrög eltávolítása az érből, egy nem teljesen megfelelő hasonlattal élve olyan eszközzel, mint a kéményseprő kéménytisztító keféje. Erre maximum 6 óra áll rendelkezésünkre. Tovább javítaná a siker arányát, ha olyan speciális mentőautó működne a régióban, amely CT-vel van felszerelve. Nemcsak a stroke-ellátást segítené (már a helyszínen el lehetne kezdeni a kezelést), hanem fejsérüléses balesetek ellátását is. A CT mellett érfeltöltést is végzünk, hogy lássuk, hol akadt el az érrög. Az érfeltöltést nem fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, klinikai költségvetésből finanszírozzuk. A Neurológiai Klinikán közel 800 stroke-os beteget kezelünk évente, több mint 20 százalékukat vénás vérrögoldással, és az arra alkalmas betegeket az említett eszközös módszerrel. Ez kimagasló eredmény az országos 3-5 százalékhoz képest. Szemlélet, szervezés, elhivatottság, felszerelés kérdése – foglalta össze dr. Csiba László professzor, a Neurológiai Klinika igazgatója.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.