2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Kezdetben nem fájdalmas az aranyér

Aranyérbetegsége bárkinek lehet. Kialakulhat terhesség alatt, ülőmunka, bizonyos sportok miatt (súlyemelés), fiatalon, közép-, illetve idős korban. Részben megelőzhető, kezelhető, illetve gyógyítható.


Aranyérnek a végbél nyálkahártyája alatti érköteget, érpárnát nevezzük, és elengedhetetlen szerepe van a rendes végbélműködéshez. Ha azonban megnövekszik, sérülékennyé válik a felszíne, a széklet felmarja és vérzik. Ilyenkor hasznos a konzervatív kezelés, mint a kamillás ülőfürdő, illetve kenőcsök, kúpok használata – mondta dr. Damjanovich László, a Sebészeti Intézet igazgatója. – Szintén nem műtétes kezelés az aranyér gumigyűrűzése, mellyel leszorítjuk az érfonatot, aminek hatására elhal a duzzanat és lelökődik. Operációval is kezeljük az aranyeret, kimetsszük a tágult, megnövekedett fonatot, ezzel megszüntetjük a vér beáramlását, illetve eltávolítjuk a vérzékeny érpárnát. Többféle technikával is elvégezhetjük a műtétet, betegre, stádiumra szabottan.

Fogyás, gyengeség, rossz közérzet

Az aranyér kezdetben nem okoz fájdalmat. Biztos jele a tünetek komolyabb hátterének a fogyás, gyengeség, rossz közérzet, a végbél vérzése, a végbél égő érzése, kátrány színű széklet, szorulás és hasmenés ok nélküli váltakozása, a has puffadása. Ezekkel a panaszokkal, különösen vérzéssel haladéktalanul fel kell keresni az orvost. A panaszok okának megállapítására és az esetleges társbetegségek feltárására kikérdezzük a beteget, fizikális és műszeres vizsgálatokat végzünk a társszakmákkal együtt. Legfontosabb vizsgálatunk a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), a vastagbél nyálkahártyájának megtekintése. A vizsgálat során apró szövetdarabokat is kimetszhetünk a nyálkahártyából szövettani vizsgálat céljára.

Végbéltükrözés

A leletek birtokában megállapítjuk, hogy mi okozza a panaszokat. Lehet pl. daganat, gyulladás, gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), aranyér, divertikulózis (zsákszerű tasakok kialakulása a bélen). Érdemes a panaszok jelentkezésekor felkeresni az orvost, mert ha esetleg béldaganatot állapít meg, időben kezelve a betegség akár 90 százalékban is gyógyítható. Újabb gyanújelek alapján azoknak a betegnek is érdemes megvizsgáltatniuk magukat, akik tudják, hogy aranyerük van, és vérzik a végbelük. Az aranyérvérzés elfedhet egy másik forrásból származó vérzést is. 50 éves kor felett mindenkinek javasolt a végbéltükrözés, akár van panasza, akár nincs.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.