2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 



Magyar Nemzeti Szívalapítvány



Tisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Intézetvezető



Kardio Magazin

<< előző oldal


  Figyeljen oda erei állapotára!

Az érelmeszesedés az a népbetegség, mely mindenkit érint vagy érinteni fog. Irodalmi adatok szerint az erek korosodása már fiatal felnőtt korunkban elindul, csak ennek „sebessége" változó.


A civilizációs ártalmak (mozgásszegény életmód, túlsúly, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz...), és azok következtében jelentkező „népbetegségek", mint a cukorbetegség és magas vérnyomás megjelenése fokozott veszélyhelyzetet jelent számunkra. A minőségi életvitel fenntartása komoly kihívás jelent és csak aktív hozzáállással lehet eredményt elérni.

Rendszerbetegség

Az érelmeszesedés hátterében veleszületett, genetikai tényezőkön túl a környezeti tényezőknek is jelentős befolyásoló szerepe van. A fentebb említett civilizációs ártalmak és a gyakori betegségek az érelmeszesedés fokozódását, felgyorsulását idézik elő. Az érelmeszesedés tünetei rendkívül különbözőek és változatosak lehetnek, attól függően, hogy melyik szerv vagy szervrendszer keringése van veszélyben. Figyelembe kell venni, hogy az érelmeszesedés rendszerbetegség, tehát nagy valószínűséggel a szervezet egészét érinti, bár nagyon gyakran ez időben eltolódik, de számítani mindig érdemes rá. Először például megjelenik a koszorúsér betegség, tüneteként a mellkasi fájdalom, heveny formájában a szívizom infarktus és ezzel párhuzamosan vagy akár évekkel később például a lábak fájdalma, mely a láb keringési zavarának tünete is lehet. Az agyi keringésben szerepet játszó nagy nyaki erek szűkülete is komoly problémákat okozhat. Az érelmeszesedés során fontos az elzáródás dinamikája (sebessége), mert az azonnali elzáródás mindig hevesebb tüneteket okoz, mint a lassan, fokozatosan kialakuló keringészavar. Az utóbbi esetben a szervezet lehetőséget kap az alkalmazkodásra, a keringési rendszer átrendezésére.

Fájdalmatlan vizsgálatok

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ereink jól vizsgálhatóak fájdalmatlan, egyszerű és bonyolultabb, de a beteg számára nem megterhelő technikákkal. A tapintással történő verőér vizsgálat, a boka kar index mérése (a lábakon és karokon mért vérnyomás hányadosából képzett érték), a Doppler ultrahang technika alkalmazása nagy pontossággal mutatja meg a probléma pontos helyét. A beteg panaszai perdöntőek. Az alsóvégtagi érszűkületes betegek járótávolsága csökken először, mely miatt hívták ezt a betegséget korábban „kirakatnéző" betegségnek, mert a betegnek bizonyos távolság után meg kellett állnia, pihentetni lábait, hogy a fájdalom megszűnését követően ismételten elindulhasson. A járótávolság (fájdalommentesen megtett útszakasz hossza méterben) pontos ismerete fontos adat a kivizsgálásban. A nyugalmi fájdalom megjelenése már rosszabb klinikai állapotot feltételez. A nem gyógyuló sebek hátterében pedig mindig gondolni kell a keringés zavarára.

A gyógyítás csapatmunka

Az érszűkület gyógyítása csapatmunka. A beteg-orvos-nővér-gyógytornász csak együtt, egymást erősítve érnek el sikert. Alapvető a dohányzás elhagyása. A gyógyszeres terápia nagyon fontos alapköve a kezelésnek, de ugyanakkor a nem gyógyszeres lehetőségek is elfogadottak bizonyos állapotok tüneti kezelésére (mofetta, szén dioxid kezelés).
A kísérő betegségek karbantartása nélkül tartós eredmény sohasem várható. Tehát a cukoranyagcsere normális szintre való beállítása, a jó vérnyomás értékek fenntartása nagyon fontos, a kezelést meghatározó tényezők egyike. Az Angiológia Tanszéken a jó műszerellátottságnak köszönhetően a kivizsgálás és ellátás teljes protokollja rendelkezésünkre áll.

Mozgásprogram

Az érbetegek mozgásprogramja, az értorna gyakorlati felépítése mindig egyénre szabott. Függ az érrendszer állapotától, terhelhetőségétől, tehát az érszűkület mértékétől. A háttérben mindig a szövetek – igényeikhez mért – vérellátásának elégtelensége áll. A mozgásprogram célja a verőerek alkalmasságának megőrzése a végtag (és azon belül is a legnagyobb oxigénigényű szövet, az izomzat) vérellátásának megfelelő biztosítására, vagy azok újbóli alkalmassá tétele, hogy a betegség előrehaladottabb stádiumából folyamatosan visszakerüljünk egy alacsonyabb stádiumba. A gyakorlatok célja a hajszálér keringés fokozása, kollaterális erek képződése, melyet kikerülve a beteg érszakaszt, a beteg öngyógyításának hatékony eszközei. A gyógytorna betanítását képzett gyógytornászaink végzik. Figyeljen oda erei állapotára!


Dr. Tizedes Franciska
angiológus, klinikai főorvos
Belgyógyászati Klinika


Életmódbeli tanácsok

• Testsúlya csökkentéséhez tartson alacsony kalóriájú és alacsony zsírtartalmú étrendet.
• A rendszeres testmozgást teljesítőképességéhez és érdeklődésének megfelelően válassza meg. Hasznos a séta, valamint a kerékpározás.
• Meleg környezetet és ruházatot biztosítson magának, különösen alsó végtagjainak.
• Kényelmes, az életkornak és az elfoglaltságnak megfelelő lábbelit viseljen.
• Jól szellőző gyapjú vagy pamut zoknit válasszon.
• Nem hordjon szoros körgumit, harisnyakötőt, szűk zoknit, szoros cipőt.
• Különösen óvja lábát a sérülésektől.
• Ne vágja ki tyúkszemét, bőrkeményedését, ellenőriztesse azokat orvossal vagy pedikűrössel.
• Ne járjon mezítláb.
• Óvja beteg végtagját a hidegtől, erős melegtől, forró fürdőtől. Figyeljen magára! A perifériás érbetegség csökkenti a hőérzetet, ezért esetleg nem veszi észre, ha égési sérülést szenved.
• Ne dohányozzon! A dohányzás minden formában, még a legkisebb mennyiségben is ártalmas.
• Ha visszértágulatos, viseljen rugalmas harisnyát vagy rugalmas pólyát.
• Rendszeres, naponta végzett lábápolással ellenőrizze, nincs-e sérülés, nyomás jele a lábán.
Javítja a vérkeringését, ha naponta langyos vízzel zuhanyoztatja lábát.
• Ülés és állás közben is gyakran mozgassa meg lábfejét.
• Ha hosszabb ideig ül, tegye fel lábát vízszintes helyzetbe.
• Minden vágást vagy sérülést fertőtlenítsen le, tegyen rá tiszta kötést, és mutassa meg orvosának, ha vörösséget, duzzanatot, fájdalmat érez.

Mozga Csabáné Kirilla Erzsébet
vezető ápoló
Belgyógyászati Klinika

 










Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.