2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A gyomor nyálkahártyájának kóros állapotai

Gyomorhuruton a gasztritiszieket és a gasztropátiákat értjük, okai a gyomor nyálkahártyájának eltérései.


A gasztritisz szövettani diagnózis, a gyomorból vett biopsziás minták (képalkotó eljárással vezérelt, a bőrön át történő mintavétel) kórszövettani leleteinek döntő többségében szerepel. Meghatározó eleme a gyulladás, azonban ez általában nem jár tünetekkel és következményekkel. Hétköznapi nyelven gyomorhurutnak nevezhető, aminek számos oka lehet, pl. baktériumok, vírusok, autoimmun betegség. A gasztropátia (a gyomornyálkahártyában létrejövő kóros folyamat) elsősorban nem gyulladásos jellegű gyomorbántalom, amit külső ártalmak, pl. gyógyszerek, mérgek, alkohol, és vérkeringési zavarok okozhatnak. A gasztritisz lehet heveny, amit a mindennapokban pl. „gyomorrontásként” élhetünk meg, vagy krónikus, elhúzódó, ami egész életünkre szól, és legtöbbször nem is tudunk róla.

Fertőzés


Kiemelkedő jelentősége van a szerteágazó betegségcsoporton belül a Helicobacter pylori (H. p.) nevű baktérium okozta gasztritisznek és az úgynevezett nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek által okozott gasztropátiának. A H. p. baktériummal általában gyermekkorban fertőződünk meg legtöbbször észrevétlenül, szájon keresztül. A fertőzés szövettani értelemben gasztritiszt okoz, heveny gyomorhurut tünetei is kísérhetik. Késői következménye lehet az esetek kb. 10-15 százalékában gyomor-, vagy nyombélfekély, és hosszú évtizedek alatt kb. 0,5-1,0 százalékban gyomorrák. A baktérium által okozott gasztritisz többnyire tünetmentes.
Tartós gyomorpanaszok (diszpepszia) hátterében fiatalkorban keresni kell a H. p. fertőzést, de 40-45 év felett az endoszkópos vizsgálat (bőrön, vagy testnyíláson át az üreges belső szervekbe juttatott cső, fényforrással, optikai eszközzel, mellyel a szerv belső képe képernyőre kivetíthető) is elkerülhetetlen, elsősorban a gyomorrák kizárása érdekében. Gyomorpanaszhoz társuló egyéb tünetek: hányás, nyelési zavar, fogyás, vérzés, vérszegénység, vashiány esetén életkortól függetlenül is endoszkópos vizsgálat végzendő első körben, a kórelőzményi adatok megismerését és a fizikális vizsgálatot követően.

Kilégzési teszt

A H. p. diagnosztikájában a legmegfelelőbb az urea-kilégzési teszt elvégzése, ami nem igényel endoszkópos vizsgálatot. A gasztroszkópia (a szájon át a patkóbélig levezethető endoszkópos eszközzel való vizsgálat) során vett szövettani mintából szintén van lehetőség a baktérium kimutatására. A vizsgálat további haszna lehet egy esetleges rákelőző állapot, eltérés korai felismerése is. A Helicobakter pylori baktériumot immunrendszerünk nem képes legyőzni, antibiotikumokat adunk kiirtásához. A kezelés eredményességét urea-kilégzési teszttel mérjük le. A nem-szteroid típusú láz- és fájdalomcsillapítókat általában ízületi és egyéb fájdalmak csillapítására alkalmazzák. Ellenőrizetlen használatuk és a mellékhatások ismeretének hiánya súlyos, akár életveszélyes szövődményekkel járhat. Gyakran okoznak gyomorbántalmat, a H. p. baktérium mellett a gyomor-és nyombélfekély kialakulásának legfőbb kockázati tényezői.

Gyomorfekély

Fájdalomcsillapító hatásuk miatt akár észrevétlenül is kialakulhat a fekély, majd heveny tápcsatornai vérzés: vérhányás, vérszékelés, vagy gyomorátfúródás léphet fel, ami halálos kimenetelű is lehet. Idős, súlyos kísérőbetegségekben szenvedő, esetleg véralvadásgátló gyógyszereket is szedő betegek különösen veszélyeztetettek a szövődmények kialakulására. Fontos, hogy a beteg tudjon ezeknek a szereknek a veszélyéről, a kezelőorvos ismerje a kórelőzményi adatokat: volt-e a betegnek fekélye, vagy gyomorpanasza, milyen társbetegségei és egyéb kockázati tényezői vannak, mikor indokolt gyomorvédő gyógyszerek szedése a fájdalomcsillapító káros mellékhatásának kivédésére, illetve indokolt-e egyáltalán a nem-szteroid típusú gyulladásgátlók szedése, vagy más típusú fájdalomcsillapítás is lehetséges.

Dr. Várvölgyi Csaba
klinikai főorvos
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.