2020. Szeptember 25. Eufrozina, Kende nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hörgőgyulladásos betegek kezelése

A hörgőszűkülettel járó tüdőbetegség leggyakrabban 40-50 éves korban kezdődik. Csendes betegség, amíg nincs tünete, nem veszi észre a beteg.


Később a fizikumát kevéssé megterhelő sportot, munkát követően köhög, de nem tulajdonít neki nagy jelentőséget. Általában csak akkor fordul orvoshoz, amikor már erősen fullad. Magyarországon 183 000 COPD-s (krónikus obstruktív tüdőbetegség), azaz gyulladásos légzési nehezítettséggel élő személyt tartanak nyilván, de a becslések szerint 400 000-500 000 is lehet a betegek száma – ismertette dr. Sárközi Anna tanársegéd, tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos.

Abbahagyni a dohányzást

A betegséget még a korai szakaszában kellene megállapítani. Erre a legjobb módszer a légzésfunkciós vizsgálat, ezzel kimutatható a tüdő befogadóképességének mértéke. A gyógyítás alapja, és egyben legfontosabb dolog, hogy a beteg abbahagyja a dohányzást. A dohányzó személynek korábban megjelennek esetleges társbetegségei, mint az érelmeszesedés, szívbetegség, mint a nemdohányzónak. Ha elhagyja a beteg káros szenvedélyét, mérséklődik a társult betegségek kialakulásának veszélye, és az életkor előrehaladásával élettanilag csökkenő légzéskapacitás mértéke lelassul. A kezelés egyrészt a személyre szabott gyógyszerek kiírásával történik, másrészt a beteg rendszeres testmozgásának forszírozásával, és szükség esetén a gyógyászati eszközök használatával. A mozgással a légzőizom erősítése a cél. Erre megfelelő az úszás, a séta, a kerékpározás, és a mindennapi tevékenységek végzése a munkahelyen, illetve a ház körül, vagy a háztartásban.

Egészségesként élni

Fontos, hogy a beteg úgy éljen, mint az egészséges emberek, ne érezze hátrányban magát. Előfordul, hogy a fulladás miatt nem mozognak eleget a betegek, mert azt tapasztalják, hogy akkor még jobban fulladnak. Ez nem jó stratégia, mert közismert tény, hogy amit nem használunk, az tönkremegy, tehát COPD esetében gyengülnek a mellkasi izmok. Ez a betegség rosszabbodásához vezet. Ezért mindenképpen meg kell tartani a betegnek a napi aktivitást, és erősíteni mellkasi izmait-légzőizmait- a fentebb említett mozgásformákkal. Meg kell találni azt a pontot a mozgásban, a mindennapi életben, ami még nem okoz fulladást, de megfelelően erősíti az izmokat. Emellett fontos a gyógyszerek elegendő ideig történő szedése. Sokan csak 1-2 hónapig szedik a gyógyszert, aztán jobban vannak, és abbahagyják. A gyógyszer szerepe az, hogy nyitva tartja a légutakat és csökkenti a gyulladást. Ha abbahagyják a szedését, visszatérhet a gyulladás. Mindezek mellett fontos a testsúly karbantartása. Egyértelmű, hogy a túlsúlyos ember és a nagyon sovány ember nehezebben lélegzik, mint a normál testsúlyú egyén.

Légzőtorna, gyógyászati eszközök

A kezelés fent említett eszköz használatát jelentik a mellkasi légzőtornához használt labdák, rugalmas szalagok, másrészt a gyógyászati segédeszközök a váladék felköhögésének, kiköpésének könnyítésére. Az orvosok receptre írják ki az eszközöket. Ezeket egy életen át kell használni. A Tüdőgyógyászati Klinikán fekvő, illetve a járóbetegeknek légzőtornát tanítanak meg a gyógytornászok. Az osztályon dolgozó nővérek, asztma nővérek, tüdőgyógyászati (pulmonológiai) és allergológiai szakasszisztensek, légzésfunkciós nővérek a segédeszközök, az inhalációs gyógyszerek helyes használatára oktatják a betegeket. A táplálkozási szakemberek (dietetikus) a megfelelő étrendet javasolják a betegnek, a soványaknak hízáshoz, a túlsúlyosaknak fogyáshoz, a normál testsúlyúaknak testsúlyuk megtartásához. Tehát a klinikán komplex kelést kapnak a betegek.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.