2020. Július 08. Ellák nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Tanácsok betegápoláshoz

Magyarországon a leggyakoribb népbetegségek az agyi keringési zavarok, a szív- érrendszeri és a daganatos megbetegedések. Különös jelentőségüket az is adja, hogy e betegek jelentős hányada több-kevesebb segítségre, ápolásra és gondozásra szorul.


Ma már egyre több fekvő beteget ápolnak a családtagok otthon mely számtalan problémát vet fel – táplálás, folyadékbevitel,ürítés stb. Cikkünkkel ehhez nyújtunk szakmai segítséget.

Táplálás

A beteg megfelelő tápláltsága a gyógyulás szempontjából alapvető fontosságú. Figyelni kell a vegyes táplálkozásra (állati és növényi eredetű élelmiszerek), mert ez biztosítja a testépítő fehérjéket, az energiát adó szénhidrátokat és zsírokat, valamint az energia szabályozásában résztvevő ásványi anyagokat. Tartósan fekvő betegeknek nagyobb mennyiségű testépítő fehérjére (hús, hal, tej, tejtermékek) van szüksége. Azonban azt mindig tartsuk szem előtt, hogy a mennyiségileg megfelelő táplálkozás is lehet minőségileg hiányos. Egyoldalú táplálkozás során minőségi éhezés alakulhat ki pl., fehérje, ásványi anyag, vitamin hiánya. A fekvőbetegek nagy része székrekedéssel küszködik, ezért fontos, hogy az étrend rostanyagokban gazdag legyen (főzelék, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér).  Fekvő helyzetben a beteget ne etessük-itassuk, mert könnyebben félrenyelhet, és a légutakba jutott étel, ital tüdőgyulladáshoz vagy a légutak elzáródásához vezethet. Figyelni kell arra is, hogy a szájüregből is kiürült-e az étel, mivel felhalmozódva és később a légutakba jutva fulladást okozhat. Étkezés után mindig adjunk folyadékot. Ha a beteg nem fogyaszt elegendő ételt, különböző ízű nagy energiatartalmú iható tápszerrel pótolhatjuk, ha pedig szájon át nem etethető, mesterségesen kell táplálni. Ez leggyakrabban a gyomor-bélrendszeren keresztül, gyomorszondán vagy Percutan Endoskopos Gastrostomán (PEG), a hasfalon át a gyomorba épített táplálószondán keresztül történik. Ha hazabocsátáskor csak szondatáplálás alkalmazható az otthonápoló szolgálat dolgozói vagy a körzeti nővér végzi a szonda cseréjét. Otthoni, tartós táplálás esetén mind kedvezőbb a PEG alkalmazása, mert könnyen kezelhető, viselhető és csere nélkül hónapokig benntartható. A mesterségesen táplált beteg otthonában lehetőség van tápláló nővér segítségének ingyenes, igénybevételére, mely a területileg illetékes otthonápoló szolgálattal párhuzamosan is kérhető.

Folyadékbevitel


A napi átlagos folyadékbevitel egészséges embernél kb. 2-2,5 liter, mely normál esetben egyensúlyban áll az ürítéssel. Idős embereknél ez az egyensúly a kiszáradás irányába tolódik el a csökkent szomjúságérzet miatt, ezért fokozottabban figyeljük.
Fontos, hogy ne csupán vizet vagy teát adjunk, hanem sós leveseket is kínáljunk. A folyadékpótlás a szondán keresztül táplált beteg számára is ugyanúgy szükséges!

Ürítés

A széklet és vizeletürítést segíteni kell, illetve gyakoriságát követni kell a tartásukra képtelen betegnél. A székletürítést követően azonnal tisztába kell tenni a beteget – a felfekvés veszélye miatt is. Lemosás után a végbéltájékon kezelni kell a bőrt a felmaródás elkerülésére. A vizeletürítés során fontos, hogy a katéterezés az utolsó megoldás legyen, ez azonban öntudatlan betegnél ill. vizelet visszatartás (retentio) esetén elkerülhetetlen. A pelenkanadrágok, betétekma már sokat segítenek ezen a gondon, és szakorvos javaslatára a háziorvos is felírhatja, valamint közgyógyellátottaknak egyes termékek ingyenesek is.
Férfi betegnél a kondom katéter otthon is könnyen alkalmazható, felhelyezéséhez nem szükséges szakember mivel nem kell a hólyagba vezetni. Segítség lehet még otthonra pl. a szakorvos által felírható WC- szék, ezzel kitolható a járóképtelen beteg is a WC-re.

Betegágy, betegmozgatás

Fontos, hogy kényelmes legyen és segítse az ápolást. Otthonra is beszerezhetők kórházi ágyak melyek előnye, hogy könnyebben kezelhetők, tisztíthatók, ill. a beteg magasabban fekszik rajta, így az ápolás (betegmozgatás) is könnyebb. Felfekvés megelőzésére speciális matrac és ülőpárna is kapható, ill. bérelhetők levegőpárnás ágyak is. A tartós mozgáskorlátozottság izomsorvadás, izommerevség veszélyével jár, és jelentkezhetnek vérkeringési problémák, mint a trombózis, felfekvéses fekély is. A mozgatást mindig kíméletesen, de határozott fogással végezzük. Forgatáskor mindig emeljük meg a beteget, hogy a dörzshatást, bőrsérülést megelőzzük. A beteget csak rövid ideig fektessük a hátán és helyzetét 2 óránként változtassuk. Felállítás előtt fokozatosan, egyre hosszabb ideig tartson az ültetés, s ha már egyedül is képes felülni, biztosítsunk kapaszkodót. Alkalmazzunk kényelmes ülőalkalmatosságot, segédeszközöket (ülőpárna, ülőgyűrű). Ha képes rá, ülő helyzetben olvashat, tévézhet stb., tájékozódhat a világ dolgairól. A családtagok sokszor azt gondolják, hogy a betegnek az a legjobb, ha fekszik. Nos, ez csak hátráltatja javulását, mivel a különböző mozgásmintákat nem gyakorolja, nem vesz részt a család életében, így fizikailag és lelkileg is elszigetelődik.

Higiénia, felfekvés megelőzés

A napi tisztálkodással nemcsak a szennyeződést távolítjuk el, hanem serkentjük a keringést is ezzel segítünk a felfekvés megelőzésében. A bőrt mindig tartsuk tisztán és szárazon, különös gonddal a hajlatokra. Naponta egyszer az egész testet alaposan mossuk le, töröljük szárazra, hintőporozzuk be. Felfekvés megelőzésénél fontos a nyomásnak kitett területek (pl. keresztcsont, sarok,) rendszeres edzése, mentolos bedörzsölése (gyógyszertárban kapható szerrel) ill. a táplálék fokozottabb fehérje tartalma. Szakorvos által javasolhatók olyan nagy fehérjetartalmú iható tápszerek, amik ajánlottak megelőzésre ill. a kialakult felfekvés „belső” kezelésére.

Lelki segítségnyújtás

A fekvőbetegek függőségi, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ami számukra nagy lelki megterhelés, ezért gondot kell fordítani betegségének elfogadtatására, mivel állapota depresszióhoz vezethet, mely visszavetheti a kezelést és a rehabilitációt. Fel kell készíteni arra, hogy gyógyulása hosszú hónapokat is igénybe vehet és csak úgy sikerül, ha hisz benne. A család közelsége, segítsége mindennél többet ér, fokozza a beteg gyógyulásba vetett hitét, ha tudja, hogy fontos a családjának. Töltsünk minél több időt a beteg mellett, hogy akkor tudja elmondani, mi a problémája, amikor képes rá. Ha a szóbeli közlés sikertelen, próbálkozzunk rajzolással vagy írással, ha ez a beteg számára érthető. Az érintés jótékony hatású, csökkenti a szorongást, fájdalmat, ne féljenek megfogni a kezét vagy megölelni. Tiszteletet érdemel az, aki az otthoni ápolást vállalja, de ha lehetőség nyílik rá, bízzuk a „beteg” felügyeletét néha más családtagra vagy jó barátra. Mindenkinek szüksége van olyan napra, órára, amikor csak önmagával foglalkozhat a másik iránti felelősség és lelkifurdalás nélkül.

Otthonápolási szolgálat

Ma már nagy segítséget jelent a családnak az otthonápolási szolgálat is mely szakápolási feladatokat, gyógytornát, logopédiai ellátást nyújt. Egy éven belül összesen 56 ingyenes vizit vehető igénybe. Ápolást könnyítő eszközök kaphatók a gyógyászati segédeszköz boltokban, néhányuk fel is írható. Valamint mozgáskorlátozottak részére bizonyos kedvezmények ill. juttatások igényelhetők, pl. otthonuk átalakításához vissza nem térítendő támogatás. Ezekről és a közgyógyellátásra való jogosultságról, a közlekedési és egyéb kedvezményekről részletesen a polgármesteri hivatalok szociális osztályán lehet érdeklődni.

Zólyomi Ágnes
osztályvezető nővér
Neurológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.