2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Csak őszintén!

Orvoshoz fordulni, kórházba kerülni mindig szorongással, félelemmel járó élethelyzet. Nemcsak a gyermek, hanem a szülő is szorong. Fontos, hogy a helyzetnek ura tudjunk maradni, hiszen magatartásunkkal, viselkedésünkkel sokat elárulunk a helyzet súlyosságáról.


Érett, felnőtt emberek lévén, gyermekünket ismerve megfelelő kommunikációval segíthetünk neki a betegség kapcsán felmerülő problémák megoldásában. Mondjuk el nekik saját szavainkkal az orvosi vizsgálat menetét, hogy mire számíthatnak. Tudni kell, hogy a gyermekek kommunikációja eltér a felnőttekétől. A gyermekeknél nagyobb hangsúlyt kap az úgynevezett nonverbális elem, azaz a mozdulatok, az arcmimika, a hanghordozás stb. Ezekre a gyermekek füle ki van hegyezve. Minél kisebb a gyermek, kommunikációjában annál nagyobb hangsúlyt kap a nonverbális elem. Nekünk, felnőtteknek nagyon oda kell figyelnünk ezekre, ha megértő, meleg, szeretetteljes szülők, felnőttek szeretnénk lenni. Mivel a gyermekek másképp kommunikálnak, panaszaikra oda kell figyelnie a gyermekorvosnak, és partnernek kell őt tekintenie. A kommunikációnak alkalmazkodnia kell a gyermek életkori adottságaihoz. A kisebb gyermekeket inkább a gyakorlati részletek érdeklik: meddig kell a kórházban maradniuk, vagy ott lesz-e velük az anyukájuk, mintsem a betegségük lényege. Későbbi életkorokban viszont igénylik a betegséggel kapcsolatos információkat mind a szülőktől, mind az orvosoktól. Továbbá az orvosnak nemcsak a gyermekkel kell beszélnie, hanem a hozzájuk tartozó szülővel, családtagokkal is, ami kihívás neki.

Felkészítés

Az orvosi vizsgálatot, a kórházba kerülést megelőzően a gyermeket kívánatos lenne minden esetben felkészíteni. A szorongás levezetésére legalkalmasabb, ha a gyermek otthon „kórházasdit" játszik, családtagokat, babákat, játékállatokat gyógyít. A vizsgálat előtt el kell mondani, hogy ott mi fog történni. A gyermeknek mindig igazat kell mondanunk. Ha a szülő nem tudja biztosan, hogy mi fog ott történni, akkor inkább mondja azt, pl.: nem tudom, hogy lesz-e injekció, vagy lehet, hogy bent kell maradnunk, de én ott leszek veled... De mindig csak betartható dolgokat szabad megígérni a gyermeknek (mi, felnőttek sem szeretjük, ha becsapnak minket. Sőt!)

Bizalom

Maga az orvosi vizsgálat a bemutatkozással kezdődik. Hiba csúszhat be, ha az orvos a gyermeket csak tárgyként vizsgálja meg, és csak a szülővel beszéli meg a további teendőket. A vizsgálat előtt fontos a gyermek megnyerése, ehhez a bizalmat ki kell alakítani. Beszélgetni kell vele. Kérdezzük meg tőle, mi a baja. El kell magyarázni, hogy mit szeretnénk tenni, hogy meg kellene őt vizsgálni, hogy tudjuk, milyen gyógyszert kell majd neki felírni. Beszélgetni lehet közben vele az iskoláról, a kedvenc időtöltéseiről.

Orvosi vizsgálat

Az orvosi vizsgálat minden ember, tehát minden gyermek számára is félelemmel, szorongással jár. Kérjük beleegyezését a vizsgálatba, illetve tartsuk tiszteletben szeméremérzését. A vizsgálat végén a gyermeknek és a szülőnek is el kell mondani az eredményt, a további teendőket. Beteg gyermek esetében a gyermek és a szülő bizalmát is meg kell nyerni, hogy be lehessen őket vonni a gyógyító munkába. Ha eszközös vizsgálatok is történnek (vérvétel, röntgen, ultrahang, CT), mindig mondjuk el a gyermeknek, hogy ott mi fog történni, ezzel jelentősen csökkenteni tudjuk szorongásukat. Fontos, hogy a gyermek számára érthető szavakat, kifejezéseket, képeket használjunk fel, például: a röntgen olyan, mint egy nagy fényképezőgép, hozzád sem ér, csak lefényképezi a mellkasodat. A vérvétel előtt nem szabad azt mondani, hogy nem fog fájni, mert ez nem igaz. Mondjuk meg, hogy fájdalmat fog érezni, de kibírja, egy szúrást, mint amikor egy rózsa tüske megszúrja az ujját. Ha ügyes, aprósággal kecsegtethetjük.

Biztonság

Érdemes a műtétre váró gyermeket lelkileg felkészíteni, időt szánni rá. Nyilván függ a gyermek életkorától és a műtét vagy beavatkozás súlyosságától. Bizonyított, hogy a kevésbé szorongó gyermekek könnyebben altathatóak, majd műtét után nyugodtabban ébrednek a narkózisból, és a későbbiekben jóval kevesebb félelem, szorongás marad bennük. Ha a gyermeknek a kórházban kell maradnia, lehetőleg az egyik szülő maradjon vele nappalra, de ha a kórházi ellátás lehetővé teszi, éjszakára is. Tapasztalatból mondhatom, hogy a gyermekek életkoruktól és betegségüktől függetlenül igénylik a szülő biztonságos légkörét. Optimális esetben ez a mai világban megvalósítható hozzáállás. Alapvető dolgokat vigyünk magunkkal, mint például a tisztálkodási szerek, néhány ruhadarab, pizsama, köntös, papucs, néhány kedvenc játék, ceruza, papír, iratok.

Felelősség

Munkám során nem győzöm hangsúlyozni a szülői felelősséget, hogy saját fejlődésünkkel, szellemi és lelki fejlettségünkkel minél jobb, tökéletesebb szülőkké váljunk gyermekeink számára. Ehhez komoly munkára, erőfeszítésre, önkontrollra, önismeretre van szükség. De megéri, hiszen ezáltal sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb felnőtt emberek leszünk, így termékenyebb alapot nyújtunk gyermekeink fejlődéséhez, növekedéséhez.


Tizedes Erika
klinikai gyermek-szakpszichológus
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.