2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Megfázásból arcüreggyulladás

Hideg, nyirkos időben könnyen megfázik az ember, s az arra hajlamosaknál akár arc-, homlok-, illetve egyéb orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Sokszor makaccsá válik, és nehéz megszabadulni tőle. Mi a legjobb gyógymódja? – kérdeztük a fül-orr-gégész professzort.


Rendszerint vírus készíti elő a talajt az egyébként is az orrban lévő baktériumok számára, melyek gennyes gyulladást produkálnak. Illetve a lob kialakulhat a fogakból kiinduló tályog, fertőzés, idült orrmandula gyulladás miatt is, emellett fogékonyak rá az allergiások (allergiás nátha miatt), s azok, akiknek az orrában anatómiai rendellenesség van (pl. orrsövényferdülés) – ismertette dr. Sziklai István, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika professzora. – A gyulladás átterjedhet a homlok-, arc-, rostacsont-, illetve iköbölre, összefoglaló néven melléküregekre, s feszítő fájdalmat okoz a betegnek. A fájdalomhoz láz, rossz közérzet, köhögés, könnyezés, fej-, fül-és torokfájás, orrdugulás vagy orrfolyás társul.

Röntgen, antibiotikum

A tünetek értelmezése mellett röntgenfelvételt készíttetünk, hogy megbizonyosodjunk a betegségről. A gyulladást antibiotikummal kezeljük. A jelenlegi gyakorlat szerint 5-10 napig szedetnek antibiotikumot a beteggel, illetve orrcseppet írnak fel neki, melyektől nem mindig gyógyul meg. Akiknek gyakran van melléküreg gyulladásuk – évente háromszor-négyszer –, azoknál akár egy hónapig tartó antibiotikum-kúra is szükséges lehet, amely úgy kiirtja a kórokozókat, hogy nem jelentkezik többé a betegség. Emellett természetesen orrcsepp használatát is javasoljuk. Ma ritkábban kerül sor a melléküregek öblítésére, műtéti feltárására, de előfordul.

Infralámpás melegítés

A gyógyszeres kúrát sokszor kiegészítik a betegek különféle népi gyógymódokkal. Közülük én a melléküregek infralámpás melegítését támogatom, mert a száraz meleg segíti a váladék ürülését, mérsékli a feszítő fájdalmat. A melléküreg-gyulladások elkerülésére a téli hónapokban ajánlott a száraz levegőjű lakások levegőjének párásítása. Nyáron javallott a légkondicionálós lakásokban rendszeresen tisztíttatni a berendezést. Törekedni kell arra, hogy a kinti és a benti hőmérsékletkülönbség ne legyen több 5 Celsius-foknál. Ugyanis a nagy hőmérséklet-eltérés olyan jelentős orrnyálkahártya-vérellátás ingadozást okoz, amelytől eltömődnek a nyálkahártya természetes kivezető nyílásai, s gyulladás alakulhat ki. A hideg légáram miatt nem ajánlott közvetlenül a légkondicionáló alatt huzamosan tartózkodni. A külső káros hatások csökkentése mellett ajánlott a szervezetet erősíteni egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, azaz megfelelő életmóddal.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.