2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Télen gyakori betegség a hólyaghurut

Kellemetlen betegség a felfázás, a legjobb mihamarabb megszabadulni tőle. Leggyakrabban a nőket érinti a hólyaghurut, ami a hólyag nyálkahártyájának lobos elváltozását jelenti. A nők 80 százalékának volt már hólyaghurutja, mely megbetegedések egy része anatómiai okokra vezethető vissza.


Fenti gondolatokat dr. Tállai Béla, az Urológiai Klinika egyetemi adjunktusa mondta. – Egyrészt a nőknek rövid (3 centiméteres) a húgycsövük, másrészt a külső női nemi szervekben és a végbélnyílás környékén állandóan jelenlévő baktériumok megtapadhatnak a hólyag nyálkahártyáján, szaporodhatnak és gyulladást válthatnak ki. Emellett felszaporodhatnak hólyag vagy méhsüllyedés miatt kialakult vizeletürítési zavar következtében, velejárója lehet az aktív szexuális életnek és a helytelen személyi higiénének. Utóbbi esetben elsősorban azért alakulhat ki, mert székelés után nem megfelelő irányú a WC papírral történő végbéltisztítás. Nagyon fontos szabály, hogy mindig elölről hátrafelé kell törölni a végbelet. Előfordul, hogy a szexuális élet során szerzett fertőzések és a hólyaghurut együtt jelentkezik, amit a hüvely kóros váladékozása (folyás) is mutat. Ebben az esetben célszerű nőgyógyászhoz fordulni. A betegség egyszerű megfázásból is kialakulhat, ha hideg helyen ül, illetve tartózkodik a páciens vagy nem az időjárásnak megfelelően öltözködik. Férfiak esetében ritkábban fordul elő a betegség, mert nehezebben jutnak fel a baktériumok a hosszú és kanyargós húgycsövön. De más urológiai betegségek (vizelet elzáródás, húgycsőszűkület, prosztata megnagyobbodás, kőképződés) következtében vizeletpangás jöhet létre a húgyhólyagban, ami kedvez a baktériumok felszaporodásának. Férfiaknál a fent felsorolt betegségek, nőknél az állandósult nőgyógyászati gyulladások miatt válhat visszatérővé a hólyaggyulladás. Intézeti (egészségügyi, szociális) körülmények között a fertőzést okozhatja Coli baktérium, illetve egyéb Gram negatív kórokózó vagy streptococcus, ritkábban gomba, mint candida, esetleg trichomonas. A betegség tünetei a vizeletürítés közben hirtelen jelentkező csípős, szúró fájdalom, „marasztaló" érzés vizelés végén, gyakori vizelési inger. Ijesztő tünet lehet a véres vizelet. A bajt kezelni kell, mert a lob továbbterjedhet a vesevezetékre és a vesékre, ami vesemedence gyulladást okozhat.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.