2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Új módszer szívbillentyű cserére

Az emberi test legnagyobb ütőere, a szívből kiinduló fő verőér (aorta) billentyűjének beültetését végzi a mellkas felnyitása nélkül a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika.


Az aorta-műbillentyűt az aorta-szűkülettel, aorta-meszesedéssel élő betegekbe ültetik be a kardiológusok. A beteg combjának verőerén keresztül katéterrel juttatják el a műbillentyűt a szívbe. A beavatkozás ára meghaladja az 5 millió forintot betegenként. Az összeg több mint 90 százaléka a billentyű árát fedezi. Az első 50 beteg operációját a Klinika saját forrásából fizette. Két éve végzi ezt a fajta beavatkozást a Klinika, az idén 125 millió forint érkezett ezekre a beavatkozásokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Ez 25 beteg kezelését teszi lehetővé az új módszerrel – tudtuk meg dr. Édes István professzortól, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatójától. A TAVI angol betűszóval illetett beavatkozás: transz-katéteres műbillentyű-beültetés, főleg a nagy kockázattal élő, idős betegeknek ajánlott. Közülük sokan társbetegségekkel élnek, és nem bírnák ki a nagy feltárást igénylő műtétet. A néhány apró metszéssel végezhető új katéteres beavatkozást könnyebb tolerálni, mint a mellkas felnyitásával járó műtétet. Kisebb megterhelés a betegnek az 1– 1,5 órás beavatkozás, és 3-4 napon belül a felépülés.
Pozitívak az eddigi tapasztalatok. A további fejlesztés arra vonatkozik, hogy a katéteres beavatkozás ki tudja-e váltani a hagyományos beültetést. Ha annyira tartós lesz a TAVI, hogy 20-30 évig megfelelően működik az ezzel a módszerrel beültetett műbillentyű, akkor teljesen ki lehet vele váltani a hagyományos műtétet.
A világon 5-6 éve kezdték ezt a beavatkozást idős betegeken. Az eszköz árának csökkenése és ezzel a beavatkozás a középkorú betegekre történő kiterjesztése várható.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.