2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szülés után, gyermekágyas hetekben

A terhességnek nem véletlenül szinonimája a „másállapot": jelentős belső és külső változások mennek végbe az anyában 9 hónap alatt, majd a szülés történései során. Mindezek egyénenként különböző mértékben viselik meg a szervezetet. Általában hat hét szükséges a másállapotból az eredeti vagy ahhoz közeli állapot visszaállásához. Ennek a gyermekágyas időszaknak elteltével a legtöbb kismama elmondhatja, hogy erőnléte, közérzete ismét a régi.


A gyermekágyas időszak alatt az 1 kg-os méh fokozatosan visszanyeri eredeti formáját, és megint 60-70 gramm súlyú, átlagosan 7,5 cm hosszú szervvé válik. A szülés után véres, majd egyre tisztább folyás távozik a méhből, jelezve a méh belső felszínének, a méhlepény tapadási helyének gyógyulását. Fokozatosan kiürül a szervezetből a terhesség alatt felhalmozódott vízfelesleg, a bőr feszessége visszatér, a pigmentfoltok elhalványodnak. Jellemzően a 3. napon beindul a tejelválasztás.

Gyermekágyi láz

Bizonyos gyakorisággal ezek a változások nem a megszokott, azaz élettani módon zajlanak. Előfordulhat, hogy a méh nem húzódik össze olyan ütemben, ahogyan kellene. Ez sokszor magától megoldódik, illetve könnyen kezelhető – a gyakori szoptatás az egyik legjobb módszer –, azonban a méhüregben pangó véres váladék jó táptalajt adhat a kórokozóknak, melyet néha az is bonyolít, hogy a méhben maguktól nem távozó méhlepény-maradványok vannak. A következmény a lázzal járó gyermekágyi méhgyulladás, mely azonos a közismertebb nevén gyermekágyi lázként ismert fertőzéssel. Ez a méhüreg esetleges leszívása mellett antibiotikumokkal gyógyítható, azonban a szülés körüli megfelelő sterilitás biztosításával továbbra is a megelőzés a legjobb eljárás. A későbbiekben 6 hétig kerülni kell minden olyan eseményt, amivel fertőzés juthat a méhbe a még nyitott nyakcsatornán át. Így a teljes vízbe merüléssel járó mindenféle fürdőzés, ülőfürdő tilos, nem ajánlott a szexuális együttlét, pontosabban a hüvelyi aktus sem.

Gátmetszés

Első szülésnél az esetek túlnyomó többségében a gátmetszés nagyobb kiterjedésű sérülést előz meg. Ezen nemcsak a hegekkel gyógyuló valódi gátrepedéseket, hanem a nyílt sebbel nem járó, panaszokat, tüneteket esetleg csak később, évek vagy akár évtizedek múlva okozó süllyedéses problémákat, laza gátat értjük. A gátmetszés a szabályos sebvonal és a szülés körüli időszakban igen jó vérellátás következtében gyorsan, szépen gyógyul. Amennyiben a bőrt átöltő öltésekre is szükség volt, a varratok a 4. napon kerülnek eltávolításra. A kizárólag a bőr alatt elhelyezett felszívódó öltéseket nem kell eltávolítani. A gátseb kezelése elsősorban annak tisztán tartásából áll. Tiszta víz érheti, majd szárazon tartásáról gondoskodni kell a varratszedést követően is még néhány napig. A császármetszés hasi sebe jóval lassabban gyógyul. A folyamatot a gyermekágyas osztályon naponta ellenőrzik, a külső varratokat, vagy fémkapcsokat az 5-7. napon távolítják el. Kötésre ezt követően már nincs szükség, azonban a hazabocsátás után észlelt fájdalmas duzzanat, bőrpír mielőbbi kontrollvizsgálatot teszt szükségessé.

Lelki kapcsolat

Más, ritkább, sürgős orvosi ellátást szükségessé tevő állapot az egyik láb fájdalmas duzzanata, eszméletvesztés, hirtelen légszomj, mellkasi fájdalom, bővebb, friss jellegű vérzés, esetleg véralvadék darabok ürülése. A gyermekágyas időszakban a legfontosabb az anya és újszülöttje közötti pszichés kapcsolat kialakulása és elmélyülése. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika gyermekágyas osztályán a bent töltött, normál esetben 4-5 nap során biztonságos és kényelmes keretek között igyekszünk ezt biztosítani.

Dr. Kovács Tamás
egyetemi docens
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.