2020. Február 28. Ákos, Bátor nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Rüh, bolha, tetű, ágyi poloskafertőzések

Bölcsődés, óvodás, iskolás, kollégista gyermeknél, laktanyában, idős otthonban, zsúfolt körülmények között élő felnőttek esetében előfordulhat rühesség. Hasonlóan kellemetlen a tetű, bolha, poloska fertőzése is. Hogyan ártanak, és mit tehetünk ellenük? – kérdeztük a bőrgyógyászt.


A rüh szoros testi érintkezés (ölelés) során és pl. közösen használt törülközővel, ágyneművel kerül át egyik emberről a másikra. Állatról emberre nem terjed, mert az állatokat másfajta atka támadja meg, olyan, amely nem szaporodik az emberi bőrben. A fertőzés nem mutatkozik azonnal, 2-6 hét a lappangási ideje. A rovar belefúrja magát a bőrbe, és apró járatokat alakít ki. Ezek szemmel nem láthatóak, de a járatokban k lévő atka váladéka allergiás reakciót indít a szervezetben, és vakarózásra készteti a rovar gazdáját. A nőstények lerakják petéiket a járatokban, és szaporodás után kijönnek a bőr felszínére. Különösen éjszaka, ágymelegben okoznak viszketést a testhajlatokban: ujjtövek, csukló, hónalj, a könyök-és combhajlat, a köldök körül, a mellbimbó környékén. A vakarás helyén apró, pontszerű kiütések, vakarás nyomok maradnak. – mondta dr. Gellén Emese, a Bőrklinika bőrgyógyásza. – Az elvakart sebek talaján gyakran másodlagosan bakteriális fertőzés alakul ki. Ellátása során a beteget és családtagjait is kezelni kell, és fertőtleníteni a környezetet. Ennek során a bőrre atkaellenes hatású kenőcsöt vagy oldatot kell alkalmazni, valamint a ruházatukat 60 Celsius-fokon kell kimosni, majd kivasalni. Amiket nem lehet mosni, azokat műanyag zsákba kell zárni legalább három napra. Ott a rovar nem jut hámszövethez, és elpusztul.

Gyors szaporodás, vérszívás

Tetvesség a gyermekközösségekben alakul ki döntően. A gyerekek sokszor szorosan összebújnak játék közben, és a tetű könnyen átmászik egyik fejről a másikra. A hajszálak tövében lerakja a petéit, a serkéket, ezzel viszketést okoz. Gyorsan szaporodik, megszabadulni tőle hosszú és nehézkes feladat. Speciális szesszel kell kezelni a fejbőrt, és naponta, apránként kifésülni a hajat, lehúzni a hajszálról a serkéket. A kezelés akkor hatásos, ha a fertőző közösség minden tagját kezelik. A ruhatetű a rossz szociális körülmények között élő emberek között terjedhet el. A rovarok mozgékonyak, könnyen átkerülnek egyik emberről a másikra, és gyorsan szaporodnak. A viselője által hordott, testmeleg ruhán ülnek meg, a levetett, kihűlt ruhát elhagyják. A vérszívás során csípnek. Ez viszketést okoz. A vakarás kékes foltokat hagy maga után. A sebeket megfelelő atkaellenes oldatokkal kell kezelni. Nemi érintkezés során terjed a lapostetű. A szeméremszőrzetben hagy viszkető nyomokat a csípés során. Oldatokkal kell kezelni a fertőzött bőrfelületet. Lapos- és ruhatetű- fertőzés esetében is forró vízben kell kimosni a fertőzött bőrfelülettel érintkező ruhát, ágyneműt, töröközőt, majd száradás után átvasalni. Naponta tiszta ruhát kell felvenni.

Fertőtlenítés

A bolha főként az állattartó telepeket kedveli. Kutyán, macskán is előfordul, ezért fontos tisztán tartani a háziállatokat és környezetüket, és kezeltetni azokat, ha megfertőződnek. Vakarózásuk, a megcsípett testrész pirossága hívja fel a figyelmet fertőzöttségükre. Bolhátlanításuk után a lakást fertőtleníteni kell. A bolha emberen is megjelenhet, anélkül is, hogy az illető háziállatot tartana. Akár a ruháján is beviheti a lakásba pl. a tömegesen látogatott helyiségekből (várótermek, rendezvény helyszínek). Az élősködő elszaporodhat a parketta réseiben, a lakás sarkaiban, takarítatlan részeiben. A vérszívó rovar az alsó végtagon főként a boka körüli részt csípi meg, de máshol is megjelenhetnek csípések, melyek hevesen viszketnek, helyük kipirosodik. Kezelése a vakarózást enyhítő szerrel történik. Emellett a ruházatot és az ágyneműt forró vízben ki kell mosni, a lakást fertőtleníteni. Az ágyi poloska az ágy, a padló repedéseiben bújik meg, megtalálni, kiirtani ezen élősködőket nehéz. Főként éjszaka aktív, az alvó embert megcsípve, a csípés helyén piros, viszkető kiütés alakul ki. A bőrt rovarcsípést enyhítő szerrel érdemes kezelni, és akár gázmesterrel fertőtleníteni a lakást.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.