2020. Április 05. Vince nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Érelmeszesedés, a néma ellenség

A civilizált társadalmakban, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak az érelmeszesedés következtében kialakuló betegségek. Az érelmeszesedés létrejöttében alapvető szerepe van a táplálkozásnak, az életmódnak, ugyanakkor az örökletes gének is döntően befolyásolják a folyamat kialakulását és súlyosságát.


Az érelmeszesedés az életkor előrehaladtával növekszik, férfiaknál gyorsabban, nőknél a hormonrendszer védőhatásának köszönhetően lassabban megy végbe, majd a változókor beköszöntével megnő. A különbségek fokozatosan kiegyenlítődnek. Érelmeszesedés esetén az erek belső falára kásaszerű anyag (plakk), majd kalcium rakódik le, melynek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik. Ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vérellátása. Az évek során fokozatosan kialakult, csökkent vér- és oxigénellátáshoz az érintett szövetek annyira „hozzászoknak", hogy sokáig nem okoznak tüneteket. Azonban, ha a plakkok egyik sarka megreped, igen gyorsan drámai következményekkel járó kórképek alakulhatnak ki.

Szívizominfarktus, agylágyulás

Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) kialakulásában kiemelkedő szerepet tölt be a magas vérzsírszint. Az emberi szervezetben a vérzsír fehérjemolekulákkal alkot komplex egységet (VLDL, HDL, LDL), mivel nem tud önmagában feloldódni. Abban az esetben, ha valakinek magas a vérzsírszintje, szervezete egy ponton túl már nem képes elegendő fehérjét termelni megkötésére, valamint kiválasztására, és kezdetét veszi az érelmeszesedés folyamata. Fő célpontjai a szív koszorúerei, az agyalapi- és veseartériák. A szív koszorúerei az érelmeszesedés következtében beszűkülnek, majd elzáródhatnak. A szűkület mértékétől függően alakulnak ki a panaszok – nehézlégzés, heves szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom –, melyek először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek. Amennyiben az adott ér elzáródik, az általa ellátott terület vérellátása megszűnik, és szívizomelhalás következik be: ezt nevezzük szívizominfarktusnak. Amennyiben az agyi ereket érinti az elváltozás, hosszú távon értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást eredményezhet.

Trombózis, embólia, agyvérzés

Máskor az agy állományának elhalását közvetlenül trombózis, embólia, vagy roncsoló agyvérzés okozhatja. A végtagok artériáinak meszesedése következtében létrejövő érszűkület járási nehézséggel, sokszor fájdalommal járhat. Az érelmeszesedés kialakulásában számos rizikófaktor játszik jelentős szerepet. Ilyenek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint (koleszterin- és trigliceridszint), a dohányzás, a túlsúly, a stressz, a krónikus vesebetegség, a köszvény és a nagymértékű alkoholfogyasztás. Vizsgálatok elvégzésére van szükség a pontos diagnózis felállításához, mint a vérnyomásmérés, EKG, terheléses EKG, szívkatéteres vizsgálat, ultrahangos áramlásmérés (Doppler) és laboratóriumi vizsgálatok. Az orvostudomány jelenleg átlagosan az esetek 20 százalékában műtéti megoldást alkalmaz. A maradék esetekben a betegek gyógyszeres kezelésében (koleszterincsökkentők, szükség esetén értágítók) részesülnek, ami betegségük előrehaladását nagymértékben lelassítja. Az időben felfedezett, lassan kialakuló érelmeszesedés tehát gyakran megállítható. A dohányzás megszüntetésével, a napi mozgásmennyiség fokozásával, a zsírosabb ételek elkerülésével, a zöldségfogyasztás fokozásával, a testsúly kordában tartásával, a stresszes életmód kerülésével sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Dr. Rácz Ágnes
kardiológus
Szívsebészet
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.