2019. Április 19. Emma nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Férfiak, nagyobb kockázattal

A szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában az utóbbi időszakban jelentős eredmények születtek. Ennek ellenére hazánkban még mindig ezek a betegségek állnak a halálozási statisztika első helyén. Ebből adódóan e betegségek megelőzése fontos népegészségügyi feladat, amiben a háziorvosi ellátásnak kiemelt szerepe van.


A Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékén több mint egy évtizede oktatókból és oktató háziorvosokból álló, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével foglalkozó munkacsoport működik. Háziorvosi praxisokban végzett felmérések során a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeztető tényezőit vizsgálták a magukat egészségesnek tudó személyek körében. A több mint 1300 vizsgált páciens 30 százalékában emelkedett vérnyomást, 50 százalékában emelkedett koleszterin-szintet, 40 százalékában emelkedett triglicerid-szintet, és több mint 10 százalékában emelkedett vércukor-szintet észleltek. A vizsgáltak 30 százaléka dohányzott, harmada egészségtelenül táplálkozott, több mint felének a fizikai aktivitása nem volt kielégítő, és a túlsúlyosak aránya 40 százalék körüli volt. A kockázati tényezők fennállásának figyelembe vételével, egy ún. kockázatbecslési eljárás alkalmazásával megállapítható volt, hogy a vizsgáltak több mint 10 százalékának nagy az esélye arra, hogy 10 év múlva koszorúér-betegsége legyen, s a közepes esély gyakorisága pedig 30 százalék körülinek adódott. A veszélyeztető tényezők előfordulása és a nagyobb kockázat valószínűsége a férfiak és középkorúk csoportjában gyakoribb volt, mint a nőkében és a fiatalokéban. A túlsúly és az elhízás esetén gyakran lehetett kimutatni az anyagcsere eltérések tünet-együttesét, a metabolikus szindrómát is, ami az elhízás, a magas vérnyomás, a cukor- és a zsíranyagcsere együttes zavarát jelenti és nagy szív- és érrendszeri kockázattal járó állapotnak tekinthető.
A fentiek felhívják a figyelmet arra, hogy az egészség megőrzése, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és ezek súlyos következményeinek elkerülése érdekében mindenki sokat tehet. Fontos az egészség megőrzése, az egészséges életmód folytatása: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás abbahagyása, a mértékletes alkoholfogyasztás (elsőleges megelőzés). Részt kell venni a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokon, melyek a veszélyeztető tényezők és a már betegségnek tekinthető állapotok időben történő felismerését biztosítják (másodlagos megelőzés). A már kialakult szív- és érrendszeri betegség esetén pedig a szövődmények és a következmények kialakulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a háziorvosi, szükség esetén szakorvosi gondozásban való együttműködő részvétel (harmadlagos megelőzés).

Dr. Ilyés István
emeritusz professzor
Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.