2019. November 14. Alíz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Értékes percek – Az időablak fontossága szélütés kezelésében

A stroke (szélütés, gutaütés) olyan agyi érkatasztrófa, amely során az agysejtek oxigénhiány következtében tömegesen és visszafordíthatatlanul pusztulnak, percenként 2 millió idegsejt hal el.


Eredetét tekintve mintegy 15-20 százalékban „vérzéses” (agyvérzés), míg 80-85 százalékban „vértelen” (ischaemiás) eredetű a betegség. Magyarországon évente 45 000 – 50 000 embert érint a kórkép, mely a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, és a 3. leggyakoribb halálok! Megfelelő terápia nélkül a stroke betegek 80-90 százaléka rokkanttá válik!

Minden perc számít!

Ischaemiás stroke esetén a tünetek kezdetétől a kezelés – vérrögoldó kezelés – thrombolysis – megkezdéséig (időablak) szigorú beválogatási és kizárási kritériumok alapján 3-4,5 óra áll rendelkezésre (bizonyos esetekben és feltételekkel több is.) A vérrögoldó gyógyszert a beteg vénáján vagy artériáján keresztül juttatják be, mely feloldja az eret elzáró vérrögöt, ezáltal javítja az agy vérellátását és következményesen a beteg túlélési, illetve felgyógyulási esélyeit.
A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján vénás, artériás, bridging thrombolysist (vérrögoldás) és mechanikus thrombectomiát (vérrög műtéti eltávolítása) is végzünk. A hozzátartozóknak, illetve a beteg környezetének nagyon fontos szerepe van a tünetek mielőbbi észlelésében és felismerésében és az időpont rögzítésében.

Gyanújelek

Teendők stroke gyanúja esetén: Alaposan figyelje meg a beteget!

– Kérje meg, hogy mosolyogjon, fogaival vicsorítson!
– Beszéltesse, kérje, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot!
– Emeltesse fel mindkét karját tenyérrel fölfelé!

Amennyiben a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, a szájzuga félrehúzódik, arca aszimetrikussá válik, vagy a beszéde megváltozik, meglassul, vagy „galuskásan” beszél, vagy nem tudja a szavakat kiejteni, vagy valamelyik karját emelésnél ejti, vagy gyengébbnek bizonyul AZONNAL HÍVJON MENTŐT a 104-es hívószámon!
Nincs idő várni a tünetek múlására, esetleg a hétfői orvosi rendelésre! Haladéktalanul cselekedni kell, hiszen az idő múlásával egyre csökken az esély a thrombolysis elvégzésére, illetve az elvégzett kezelés eredményességére. Az akut stroke ellátás többlépcsős, összetett team feladat. A mentő elsőbbségi szállítással a stroke centrumba, egyenesen a CT-be szállítja a beteget. A stroke betegek halálozása 18 százalékkal, a tartós ellátásra szoruló betegek száma pedig 29 százalékkal kevesebb, ha speciális stroke centrumban történik az ellátás. A képalkotó és az orvosi vizsgálat eredménye, a kizáró tényezők átvizsgálása, valamint a tünetek kezdete óta eltelt idő alapján eldől, hogy alkalmas-e a jelölt a vérrögoldó kezelésre, illetve annak melyik formája jön szóba. A CT-ből a beteget az intenzív osztályra szállítják, ahol megfelelő, gyors betegellátás után szükség esetén a mért paraméterek normalizálása történik. Elsődleges cél a vérrögoldó kezelés mielőbbi elindítása, hiszen az idegsejtek mindeközben rohamosan pusztulnak.

A „Hazai stroke-ellátás fellegvára”

Klinikánkat 2017. április 7-én a II. Stroke Vándorgyűlésen a „Hazai stroke-ellátás fellegvárának” nevezték, hiszen 2016-ban 210 intravénás thrombolysis elvégzésével, összesen 228 vérrögoldó kezeléssel, követendő példaként szolgálunk. A betegellátás hatékonyságának egyik mutatója a „door-to-needle time”, azaz a beteg beérkezésétől (ajtótól) a kezelés kezdetéig eltelt idő. Ez nemzetközi standardok alapján 60 perc. Az elmúlt évek során az ellátási protokoll átgondolásával, a betegút rövidítésével, korszerű eszközök beszerzésével, hatékony tervezéssel sikerült egyre jobb eredményeket elérni. Nyolc hónapon át tartó mérés és adatelemzés alapján elmondhatjuk, hogy klinikánkon ez az érték átlagosan 38 perc! A sürgősségi szemlélet átadása, az ápoló személyzet elhivatottsága, az orvosok, a beteghordók, a CT és labor személyzetének harmonikus együttműködése mind-mind azt célozza, hogy a beteg számára időt nyerjünk. Hiszen ezek az értékes percek határozzák meg a beavatkozás lehetőségét, eredményességét, a beteg és környezete későbbi életminőségét.

Sápiné Domokos Irma
ápoló
Intenzív Terápiás Osztály
Neurológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.