2018. Február 25. Mátyás nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink!

Intézetünk évtizedek óta áll a kelet-magyarországi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők rendelkezésére. Az évek során folyamatosan bővülő épületünkben, egyre több pácienst tudunk a megnövekedett igényeknek megfelelően minőségi ellátásban részesíteni. Változnak a gyógyítási irányelvek, de egy valami 30-40 éve hasonló alapokon nyugszik: a rendíthetetlen gyógyítani akarás.

Prof. Dr. Édes István
Intézetvezető
DE KK Kardiológiai IntézetKardio Magazin

<< előző oldal


  Egzotikus tájak, egzotikus betegségek

A hideg tél és szürkeség elől sokan menekülnek meleg, napfényes tájakra üdülni. Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott egzotikus országban milyenek a higiéniai körülmények, melyek a gyakori fertőző betegségek, és hogyan lehet védekezni ellenük.


A magyar és a célország hatóságai megkövetelhetnek bizonyos védőoltásokat az utazóktól, melyekről az ÁNTSZ, az Országos Epidemiológiai Központ és a nagykövetségek adnak tájékoztatást. Bizonyos oltásokat ismételni kell, s az oltások között meghatározott időnek kell eltelni, ezért időben érdemes érdeklődni a védettség megszerzéséről – tanácsolta dr. Kónya József, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója. Az egyetemi docens elmondta: az egzotikus tájakra utazóknak elsősorban az emésztőszervi és az ízeltlábúak (pl. szúnyog) által terjesztett kórok elleni védekezésre kell felkészülni. Emellett tudatában kell lenni a szexuális úton terjedő betegségeknek is.

Fertőzés

Az emésztőszervi megbetegedéseket elsősorban a fertőzött ivóvíz s a tenger gyümölcseinek nyers elfogyasztása okozza. Tünetei: hányás, hasmenés, mely esetén csak a folyadékpótlás segít. Ha kiürül a fertőzés a szervezetből, meggyógyul a beteg. Aranyszabály, hogy amit az utazó nem tud megmosni, meghámozni, megfőzni, azt ne egye meg. A luxus üdülőhelyek általában biztosítják a megfelelő higiénés körülményeket, de az utcán vásárolt ételekben nem lehet megbízni. Fertőzött ivóvíz okozhatja a kolerát, ami olyan erős hasmenést okoz, hogy a folyadék- és sóveszteség a beteg életét veszélyezteti. Védőoltás van, de hatékonysága rövid távú és nem teljesen megbízható. Ugyanez és a széklettel fertőzött élelmiszer terjeszti a vérhast, és emellett kedveznek a betegségnek a rossz higiéniai körülmények is. Tünetei: gennyes, véres széklet, hasi görcsök. Ellene nincs védőoltás. Magas lázzal járó elesettséget okoz a tífusz, melyet szintén ivóvíz és élelmiszer terjeszt. Védőoltással lehet megelőzni. Sárgaság esetén elsősorban fertőző májgyulladásra (hepatitisz A, hepatitisz E) kell gondolni, amelyek szintén az emésztőszerveken keresztül fertőznek. Tünetei: láz, elesettség, étvágytalanság, sárgaság. A hepatitisz A vírus ellen van, a hepatitisz E vírus ellen nincs védőoltás. A hepatitisz B (májgyulladás) injekciós tűvel, fecskendővel, vérrel és testnedvekkel terjed (drogfogyasztás, szexuális út). Tünetei nem különböznek a többi hepatitisz vírus által okozott megbetegedéstől, de életre szóló szövődményei lehetnek, mint idült májgyulladás, májzsugor, májdaganat. A fertőzés védőoltással megelőzhető. Élelmiszerekben rejtőzködhetnek élősdiek is, így bélférgekkel is megfertőződhet az óvatlan utazó. Tünetei enyhék, a baj okának felismerése nehéz.

Malária

A szúnyogok terjesztik a maláriát. A betegség megelőzésére gyógyszeres terápia javasolt. Emellett a testet takaró öltözékkel, szúnyogriasztóval lehet védekezni a rovarok ellen, valamint a kora reggeli és az alkonyati órákban szúnyogháló alatti tartózkodással. A malária tünetei: magas láz, hidegrázás, elesettség. Szintén szúnyogok terjesztik a sárgalázat, mely sárgasággal, bőr- és nyálkahártyavérzésekkel, vesegyulladással jár. A magyar hatóság védőoltást rendelt el a betegség ellen a veszélyeztetett területre utazók között.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.