2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A szuvas fogak koraszülést okozhatnak

A nők életének egyik legboldogabb, de egyben a legtöbb odafigyelést kívánó időszaka a fogantatás, a terhesség. Az új élet növekedése, a majdani szülés és szoptatás számos eddig nem tapasztalt változást indít el a kismama szervezetében. Ennek az egész szervezetet, így a szájüreget is érintő hatásai lehetnek.


A szájüregi elváltozások hátterében a megváltozott, felszaporodó hormonok, elsősorban az ösztrogén és progeszteron, valamint a megváltozott táplálkozás állhatnak. A magasabb hormonszint az ínyt érzékenyebbé teszi, állománya kissé fellazul, vérátáramlása bőségesebbé válik. Ez önmagában még nem okoz ínygyulladást (gingivitis), de a helyi irritatív tényezők hatására az íny gyulladása biztosan bekövetkezik. Ilyen helyi tényező a nem kielégítő vagy helytelen fogápolásból adódó dentális plakk felhalmozódás (ételmaradék, nyál fehérjék, baktériumok, elhalt hámsejtek), fogkő jelenléte, de komoly gondot okozhatnak a régi elálló tömésszélek, rosszul illeszkedő koronaszélek is. A gyulladás hatására a fogíny vörössé, duzzadttá válik és a legkisebb érintésre is vérzik. A vérzés miatt, a terhes mamák gyakorta kerülik a fogápolást, ami a helyzetet tovább ronthatja. A már meglévő szuvas fogak állapota súlyosbodik, és újak alakulnak ki. A baktériumok felszaporodnak a szájban. Ma már bizonyított tény, hogy összefüggés van a szájüregi baktériumok mennyisége és a korszülés, vagy a kissúlyú újszülöttek világrajövetele között. A terhesek 1-5 százalékánál az ínygyulladás talaján, ha a lokális irritáló tényező hosszasan fennáll, terhességi „daganat” (granuloma gravidarum, pyogen granuloma variáció) alakulhat ki. Általában jóindulatú elváltozás mely szülés után magától megszűnik. Ha étkezési, hangképzési, esetleg nyelési nehézséget okoz, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki meg tudja ítélni a beavatkozás szükségességét.
Az étkezési szokások megváltozása is szerepet játszhat a szájüreg egészségi állapotának romlásában. Egy részről még mindig tartja magát az a hiedelem, hogy a leendő mamának ilyenkor „kettő helyett” kell enni. Ez azonban nem más, mint a lelkiismeret megnyugtatása, egy jónak tűnő magyarázat az állandó étkezések közötti nassolásokra. A terhesek gyakran kívánósak. Gyakran nyúlnak nagyon savanyú, nagyon édes ételekhez, amelyekről tudni kell, hogy nem fogbarát táplálékok. Különösen akkor, ha a fogápolás nem rendszeres, rohamos szuvasodáshoz vezethet. És újra csak a baktériumok negatív hatását kell kiemelni, ami mind a terhesség kimenetelére mind az újszülött egészségi állapotára hatással van. Nehézséget okozhat különösen a terhesség első felében a fájós fogak ellátása. Az állandó nassolás ellentéte a terhességi éhezés (pregorexia) is kezd manapság divatba jönni. Manökenek, filmsztárok, tornászok és személyi edzők sulykolják a terhes mamákba, hogy diétázni kell, meg kell őrizzék alakjukat a terhesség alatt is. Ennek eredményeként sokan szinte éheznek és tornával, edzőtermi gyakorlatokkal sanyargatják magukat. Az elégtelen, nem kiegyensúlyozott táplálkozás ugyancsak negatív hatással lehet, hiszen hiányozhatnak a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok. Összességében megállapíthatjuk, hogy a gyermekvállalás előtti fogorvosi kontroll és ellátás, a terhesség alatti fokozott szájhigiéne és jól megválasztott étkezés, mely elegendően rost dús, vitaminokban és ásványi anyagban gazdag, mindezeket a nagyon kellemetlen tüneteket megelőzheti, a koraszülést és kissúlyú újszülöttek világra jöttét csökkenti, kivédheti.

Dr. Albert Márta

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.