2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Sürgősségi és a baleseti ellátás lesz a Gyermekklinikán

Egymilliárd nyolcszázmillió forintot kap a tizennégy milliárd forintból a Gyermekklinika, a sürgősségi és a baleseti gyermekellátás országos fejlesztése részeként. Dr. Balla György professzort, a klinika igazgatóját kérdeztük a debreceni tervekről.


Az Emberi Erőforrás Operatív Program forrásából érkező 1,8 milliárd forintnak szinte a 100 százalékát az infrastruktúra fejlesztésére fordítjuk. Létrehozzuk a sürgősségi épületet a kórházon kívüli (prehospitális) résszel, a gyermek sürgősségi központtal és a járó beteg részleggel. Elsőként kialakítjuk a mentők fogadásához, illetve a beteg gyermeküket szállító szülők autóinak parkolásához szükséges területet. Helikopter leszállópályát is terveztünk, de annak megvalósulása az Augusztára tervezett felnőtt sürgősségi klinikai elképzeléstől függ. A Gyermekklinika sürgősségi központja a klinika mellé épül, összekötő folyosóval kapcsolódik főépületben elhelyezett intenzív osztályhoz. Az új épületrész a jelenlegi röntgen klinika átépítésével és izotópdiagnosztikai részlegének lebontásával jön létre. Kétezer négyzetméteres lesz az új létesítmény és ötszáz négyzetméter újul meg. Összesen 2500 négyzetméteres területen valósítjuk meg a sürgősségi és a baleseti gyermekellátást 2020-ra. A gyermek sürgősségi központ hármas szintű lesz, a legsúlyosabb betegeket is fogadja, innen már nincs hová irányítani a betegeket, kivéve olyan ritka eseteket, amelyeket más intézményben dolgozó, ritka eseteket ellátó, kevés szakember végez. – mondta dr. Balla György.

Két új műtő, egynapos sebészet

A járó beteg ellátásához szükséges épületrészben a belgyógyászati és a sebészeti sürgősségi esetek ellátása is megtörténik – folytatta az igazgató. – A betegeket állapotuk szerint soroljuk be az ellátásába, a legsúlyosabb beteg a sorban az első. Az új épületbe költöztetjük át Debrecen városi gyermek ügyeletét, a klinikai rendelőktől elkülönített vizsgálókban dolgoznak. A beteg gyermek vagy hazamegy, és a gyermekorvos gyógyítja tovább, vagy 24 órán belül fekvőbeteg ellátásban részesül, illetve a sürgősségi osztályra vesszük fel. A sürgősségi osztálynak van nem sebészi és sebészi részlege. A nem sebészi részlegre kerülnek például a következő panaszokkal behozott betegek: nehezített légzés, hasfájás, kiszáradás, szívtáji fájdalom, torokfájás, szédülés, ájulás. Ellátásukra 14 ágyat szánunk. A sebészi kezelési igénylő fekvő betegeknek két műtőt alakítunk ki és az egynapos sebészet irányában is elmozdulunk. Az endoszkópos műtéteket részesítjük előnyben, ugyanis a kis metszéssel végzett műtétek gyors gyógyulást eredményeznek a betegeknek.

Gyermekbaleseti sebészet

A gyermekbaleseti sebészetről (traumatológia) is gondolkodnunk kell. Jelenleg a Kenézy kórház gyermektraumatológiai osztálya látja el magas színvonalon a balesetet szenvedett gyermekeket. A műtétek után azonban mentővel kell a súlyos betegeket a Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályára szállítani. Ennek a megváltoztatása végett a klinika sürgősségi osztályára kellene tervezni a gyermektraumatológiát. Kedvező döntés esetén az 1,8 milliárd forintba bele kell foglalni a traumatológia infrastrukturális megvalósítását is. Erre még van lehetőség. Az Egyetem vezetése dönt, de országos szinten elvárás, hogy egységes legyen a gyermek sürgősségi ellátás.

Szakemberképzés

A jól működő ellátás következő feltétele a szülők tájékoztatása. Tudnia kell a szülőknek és a családtagoknak, hogy baj esetén a Gyermekklinikán történik az ellátás. Továbbá 2020-ra elég szakemberrel kell rendelkezni a Gyermekklinikának. Megfelelő számú és képzettségű nővérnek és orvosnak kell készen állni a betegek fogadására gyermek sürgősségi gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai végzettséggel. Országos szinten megvan a hajlandóság az új szakemberképzés tematikájának és a szakvizsga feltételeinek kidolgozására. Ezt támogatja a város és az Egyetem is. A szakemberképzés megvalósítása esetén két új szakma is létrejönne: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai szakma. A következő feladat a jelenlegi egészségügyi finanszírozási rendszer finomítása, a gyermek sürgősségi ellátás alulfinanszírozásának megszüntetése. Erre megvan a kormányzati szándék.

Gyermekradiológia fejlesztése

A gyermekradiológia fejlesztése a következő lépés, amely a legjobb kezekben van, dr. Berényi Ervin a Klinikai Központ elnöke szervezi, része lesz az épülő komplexumnak.
Ha a terveket sikerül megvalósítani, akkor a jelenlegi gyermek betegek akár 30 százalékát ellátjuk ebben a rendszerben. Fontos, hogy a háziorvosok ne terheljék túl a sürgősségi ellátást, mert az nem veheti át az alapellátás feladatait. Például ha a háziorvos délelőtt rendel, de a betegnek fáj a torka és nem kívánja a háziorvosnál kivárni a sorát, előfordul, hogy a gyermek sürgősségit keresi fel azzal a gondolattal, hogy ott hamarabb sorra kerül. Pedig valószínű, hogy nem rövidül az ellátása, mert a sürgősségin a súlyos betegek élveznek előnyt, nem az enyhébb panaszokkal érkezők.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.