2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Lelki oka is lehet a gyermektelenségnek

Egészen kisgyermekkorunktól kezdve készülünk a nagy feladatra, a szülőszerepre. Ma Magyarországon azonban minden hatodik párnak nem teljesülhet be a nagy álma. Ugyanakkor a korszerű kezelések, köztük a lombikbébi-program, reményt adhat a meddő pároknak arra, hogy náluk is megtörténjen a csoda.


Meddőnek nevezünk egy párt akkor, ha fogamzásgátlás nélkül, rendszeres házasélet ellenére egy éven belül nem következik be terhesség. A meddőség okai között beszélhetünk testi és lelki okokról. A testben keresendő elváltozásokon belül, a női eredetű meddőség oka lehet például a peteérés hiánya, míg a férfi eredetű meddőség leggyakoribb okai a hímivarsejtek rendellenességei. A gyermektelenség testi okai 40 százalékban női, másik 40 százalékban férfi eredetűek, míg 20 százalékban a házaspár mindkét tagjában előforduló elváltozások játszanak szerepet a kialakulásban. A meddőség 10 százalékában nem mutatható ki testi elváltozás, ilyenkor a lelki tényezők szerepe kerül előtérbe. A kutatók kiemelkedő szerepet tulajdonítanak többek között a stressznek, a szüléssel kapcsolatos félelmeknek és szorongásoknak, a bizonytalan partnerkapcsolatnak és a párra nehezedő gyermekvállalási nyomásnak. A meddő párok többségének hosszú éveken át kell várakoznia, és megterhelő beavatkozásoknak kell alávetnie magát ahhoz, hogy végül a hőn áhított gyermeküket a kezükben tartsák. Attól a pillanattól kezdve, hogy a pár elkezd gyanakodni arra, hogy talán nem képesek a reprodukcióra, hónapról hónapra várják és remélik a csodát, majd ezt követően csalódások sorozatát élik meg, mígnem kénytelenek orvosi segítséget kérni.

A meddőség gyógyítására szolgáló eljárások közül a legelterjedtebben alkalmazott módszer a már említett lombikbébi-eljárás, amely testen kívüli megtermékenyítést takar, ugyanis a petesejtet a női szervezeten kívül, lombikban termékenyítik meg. Nem csupán a meddőség, de a meddőségi beavatkozások is komoly fizikai és érzelmi megterhelést jelentenek a párok számára. A kezelések alatt fokozódhat a pszichológiai stressz, általánossá válhatnak a szorongásos és a depresszív reakciók. Mivel napjainkban a lombikprogram segítségével 35 százalékos eredményességgel érhető el terhesség, ezért sajnos sok párnak meg kell tapasztalnia a sikertelen beavatkozás okozta csalódottságot. Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy - ugyanazon orvosi beavatkozás mellett - mitől függ a kezelés sikeressége. A válasz a lelki tényezők feltárásában is keresendő. Sok múlhat az egyén hozzáállásán, személyiségén és azon, hogy milyen módon küzd meg a nehézségekkel. A pszichoterápia (egyéni vagy párterápia) hatékony lehet a meddőség lelki okainak feltárásában, a meddőség okozta stressz, a szorongásos és a depresszív tünetek enyhítésében, a korábbi veszteségek feldolgozásában, és ezek révén a teherbeesési arány növelésében.

Nagy Erika pszichológus, PhD hallgató
Dr. Nagy Beáta egyetemi tanár
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.