2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gyomorpanaszok: hasmenés, szorulás

Hasmenés, szorulás – szinte mindenkinél előfordult már. Mi lehet az oka és milyen panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni? –kérdeztük a szakorvost.


– A gyomor- és bélpanaszok egy része szervi eredetű, melynek megtaláljuk az okát, más részének a stressz, a lelki tényezők és a szorongás az oka – ismertette dr. Vitális Zsuzsa, a Belgyógyászati Intézet klinikai szakorvosa. – A hasmenés egyik leggyakoribb és legegyszerűbb oka a gyomor-bélrendszeri fertőzés, mely általában nyáron fordul elő, hőemelkedés, hányás kísérheti. Néhány nap alatt spontán, vagy diétára rendeződik, csak elhúzódó, vagy súlyos folyadékveszteséggel járó állapotokban kell orvoshoz fordulni. Súlyosabb fertőzés a vérhas, melyet a fentieken kívül véres székletürítés jellemez, mindenképpen orvosi ellátást igényel. Fontos a megelőzés, a higiénés szabályok betartása. A fertőzéses hasmenések kezelésében a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel. A másik gyakori betegég az irritábilis bélszindróma, ami hasi fájdalommal, rossz közérzettel, hasmenéssel vagy székrekedéssel jár. Ebben az esetben nem találunk szervi eltérést. Az elhúzódó panaszok hátterében a bél működési zavara áll. A tünetek súlyosságát a beteg pszichés állapota jelentősen befolyásolja. Léteznek még a hasmenésnek egyéb, ritkább okai, pl. nem fertőzéses eredetű, úgynevezett gyulladásos bélbetegség (itt a betegnek gyakran véres a széklete és hasi fájdalom, fogyás is kíséri a tüneteket). Mind a hasmenés, mind a székrekedés hátterében állhat hormonális eltérés: a pajzsmirigy túl, vagy alul működése.

Lassú bélműködés

Korunk gyakori betegsége a székrekedés, mely az esetek egy részében a nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, ülőfoglalkozás miatt alakul ki. Máskor abból adódnak a panaszok, hogy a páciens idegen helyen nem megy WC-re, szorongatja a székletét, amely bekoncentrálódik, víztelenné válik, kitágul a végbél utolsó szakasza, izomzata renyhévé válik. A széklet kiürítése nehéz lesz, időnként fájdalmas is, ami további tartogatásához vezet. Vannak olyanok is, akik veleszületett módon hajlamosak a székrekedésre. Ők a legritkább esetben fordulnak orvoshoz, különféle ételek, italok fogyasztásával szabályozzák székletüket. Jelentősége van annak, ha a széklet megszokott ritmusa megváltozik. Például korábban naponta volt széklete a páciensnek s néhány hónap alatt szorulásos lesz. Ezt gyakran vastagbéldaganat okozza. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a véres széklet okát mindig meg kell keresni, mert lehet, hogy szintén vastagbéldaganat áll a hátterében.

Ragaszkodó páciens


A székletzavarok hátterében állhat szervi ok, amit kezelni kell, vagy működési zavar illetve pszichés ok. Az irritábilis bélszindrómások egy jó része befelé fordulóvá válik, mert arra koncentrál, hogy vajon tud-e menni WC-re, puffad-e a hasa. Sok estben itt is a pszichés kezelés segít. A beteg panaszait kivizsgáljuk, és ha nem találunk egyéb okot, megpróbáljuk megbeszélni vele, hogy funkcionális, esetleg lelki oka van a panaszának. Sajnos a páciensek egy része nem hisz abban, hogy életmódváltásra, vagy pszichés kezelésre van szüksége. Esetleg valamiért ragaszkodik a betegségéhez (pl. a férje figyelmét csak így tudja magára vonni). Ők orvostól orvosig vándorolnak, számos ismételt vizsgálat történik feleslegesen, és drágán. Érdemes ismerni a figyelmeztető tüneteket, melyek miatt mindenképpen ki kell vizsgálni a beteget, de el kell fogadni azt is, ha kórosat nem találnak. Ilyenkor az egyéb lehetőségekkel kell élnünk: Érdemes megfigyelni, hogy milyen ételek okozzák a tüneteket, ezeket kell kerülni. A táplálkozási szokások megváltoztatása – sok zöldség, gyümölcs fogyasztása – rendezheti a panaszokat. Érdemes beiktatni a mindennapokba a testmozgást, különösen a székrekedősöknek. Az időseknek is ajánlott a séta és az egyszerű testgyakorlatok. A fiatalabb betegek estén a stressz okozza a legnagyobb problémát, melyet a legnehezebb elkerülni. Amit megtehetünk, hogy legalább a munkaidőnket korlátozzuk, az éjszakát alvással, pihenéssel töltjük, rendszeresen és egészségesen táplálkozunk – hangsúlyozta a belgyógyász.

Figyelmeztető tünetek

A székelési szokások megváltozása (ha ez tartósnak bizonyul: több hetes)
Érthetetlen testsúlycsökkenés (étvágytalansággal, vagy anélkül is)
Véres széklet
Kifejezett hasi fájdalmak
Ha laboratóriumi vizsgálat történt: vashiány, vagy vérszegénység
Súlyos hasmenés, különösen, ha hányás miatt a folyadékfogyasztás nem lehetséges.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.