2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Öregkori fogászati elváltozások és megelőzésük

A fogak és a szájüreg betegségeinek többsége, jóllehet nem veszélyezteti a betegek életét, gyakran okoz fájdalmas állapotot és jelentősen ronthatja az életminőséget, amely a korral egyre fokozódik. A szájüregi képletek, a fogazat idős korral kapcsolatos elváltozásai egyaránt hátrányosan érintik a funkciót és az esztétikumot.


Idős korban jellegzetesen megváltozik az arc megjelenése, gyakran válik beesetté, amelynek oka a foghiány, a fogakat hordozó állcsont állomány felszívódása, a száj körüli izomzat elernyedése. A fogazat hiányossá válik, amelynek oka a fogszuvasodás miatti fogeltávolítás, a fogágy betegségek miatti foglazulás és fogkihullás. A fogak megjelenésükben hosszabbnak tűnnek az ínyvisszahúzódás miatt és színük sárgássá válik, amelynek oka a fehér színt adó zománc elkopása.

Orvosolható a hiányos fogazat

A hiányos fogazat rontja a rágóképességet, a beszéd érthetőségét és a megjelenést. Ezek a hátrányok különböző fogpótlások készítésével orvosolhatók. A fogpótlások azonban legalább annyi figyelmet érdemelnek a szájhigiéne vonatkozásában, mint a természetes szájképletek. Elhanyagolásuk esetén gyakori a gyulladásos állapotok kialakulása, gombás fertőzéssel egybekötve. A nem megfelelő, elkopott fogpótlások különböző sérüléseket okozhatnak a szájüregi képleteken. Az életkor növekedésével együtt sorvadni kezd a szájnyálkahártya, ha ehhez még hozzáadódik az elégtelen táplálkozásból eredő vitaminhiány, kifejezetten érzékennyé és sérülékennyé válik. A nyálmirigyek sorvadása miatt csökken a nyálmennyiség, amely jelenség számos, időskorban szedett gyógyszer mellékhatásaként tovább fokozódhat és következtében olyan szájszárazság fejlődhet ki, ami műnyál alkalmazását teszi szükségessé. A rágóizmok erejének csökkenése miatt lassabbá válik a rágás, a nyelés, az étkezés. Gyakori időskori panasz a rossz szájíz és a kellemetlen lehelet megjelenése, amelyért a rossz tömések, pótlások, a bennmaradt gyökerek tehetők felelőssé. Kiemelt figyelmet érdemel a szájüregi rosszindulatú daganatos betegségek kérdése, amely betegségcsoport előfordulási gyakorisága hazánkban sajnálatosan megnőtt, nemcsak az időskorban, hanem a fiatalabb korosztályokban is. Egy 27 európai ország adatait összegző jelentés szerint hazánk első helyre került mind az incidencia (betegségcsoport előfordulása), mind pedig a mortalitás (megbetegedés) tekintetében mindkét nemben. Ezért is kiemelt jelentőségű a rendszeres fogorvosi megjelenés, mivel a rákmegelőző állapotok időbeli felismerésével jelentősen javíthatók a gyógyíthatóság esélyei.


A jó fogmosás legalább 5 percig tart

Idős korban is nagy jelentőségű a szájápolás. A fogakat legalább naponta 2 alkalommal meg kell mosni fluortartalmú fogkrémmel, fogkefével, majd fluortartalmú szájvízzel öblíteni. A fogmosás nem azonos az ételmaradékok fél-egy percig tartó ledörzsölésével. A jó fogmosás legalább 5 percig tart, és kiterjed a fogazat valamennyi felszínére, biztosítva a fogak felszínén megtapadó plakkok eltávolítását. Időskorban az íny visszahúzódásával szabaddá válik a fog gyökerét borító cement, amely nem olyan ellenálló, mint a zománc, erős mosás révén kopik, a fog eltörhet. Fel kell hívni a figyelmet a helyes fogmosási technikára vagy kevésbé kemény sörtéjű fogkefe használatára. A fogkefét egy-két havonta cserélni kell. Mozgáskorlátozott vagy mozgáskoordinációs zavarban szenvedők szájápolásában betanított családtagnak vagy az ápoló személyzetnek kell segédkeznie. Panaszmentesség esetén évenként egyszer szükséges fogászati ellenőrző vizsgálat. Fogszuvasodásra hajlamosító állapotokban: pl. Diabetes mellitus (cukorbetegség), xerosztómia (szájszárazság) esetén ennél gyakrabban, félévente. Fekvő, mozgásában, szájápolásában korlátozott betegek esetében az ellenőrző vizsgálat 3 havonta indokolt.

Dr. Márton Ildikó
egyetemi tanár
Konzerváló Fogászati Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.