2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Nyelőcsőgyulladás

A nyelőcső gyulladásos betegségét okozhatják fertőzések, így baktériumok, vírusok. Ilyen fertőzések azonban ritkábban lépnek fel, és inkább legyengült védekezőképességű betegeknél szokta előfordulni, pl. súlyos cukorbetegség esetén vagy daganat miatt alkalmazott kemoterápia során.


Ennél sokkal gyakoribb a nyelőcső kémiai, savi eredetű ingerlése és az ezt követő gyulladás. Így pl. erős fűszerek, tömény alkohol, dohányzás is provokálhatnak nyelőcsőgyulladást. Ilyenkor égő jellegű fájdalom jelentkezik a szegycsont mögött, főleg az említett károsító anyagok, ételek fogyasztása után. A leggyakoribb nyelőcsőgyulladás azonban az ún. reflux betegség kapcsán észlelhető. Ilyenkor a nyelőcső és a gyomor közötti zárógyűrűnem működik megfelelően és rendszeresen savas gyomortartalom kerül vissza a nyelőcsőbe, ami ott gyulladást, fájdalmat, ritkábban vérzést, hegesedést, szűkületet okoz. A reflux betegség korunk egyik "vívmánya", hiszen a modern életvitel ehhez sokban hozzájárul: az elhízás, a soros derekú ruházat, a dohányzás, a szénsavas ital túlzásba vitt fogyasztása, a tömény szesz ivása stb. A reflux két fő tünete a nyelőcsőégés és a savas visszafolyás. Endoszkópos vizsgálattal főleg a nyelőcső alsó harmadában látunk felszínes felmaródásokat, ritkábban valódi nyelőcsőfekélyt is. Az is előfordulhat, hogy a nyelőcsőbe visszajutó sav pl. éjszaka akár a garatig is feljuthat és a légutakba is bekerülhet, visszatérő köhécselést, krónikus légúti gyulladást, ritkábban akár asztmát is okozhat. Mit tehetünk Fontos a normális testsúly, a dohányzás elhagyása, a kiegyensúlyozott, harmonikus táplálkozás , a provokatív ételek, italok kerülése. Hatékony lehet az ágy fejvégi részének 10-15 cm-es megemelése is. Emellett gyógyszeres kezelés is lehetséges, de ha ezek nem segítenek, akkor sebészi megoldással végezhetnek ún. ani-reflux műtétet, szerencsére erre nem túlzottan gyakran kerül sor.

Dr. Altorjay István
Tanszékvezető
Gasztroenterológiai Tanszék
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.