2021. Január 23. Zalma, Rajmund nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Baktériumok okozzák az ínysorvadást

Napjaink egyik leggyakrabban előforduló fogászati problémája a fogínygyulladás és az ennek következményeként kialakuló fogágybetegség, orvosi szóhasználattal élve a parodontitis.


Ez a fog tartószerkezetének baktériumok által okozott gyulladásos megbetegedése, melyet köznapi néven ínysorvadásnak hívnak. Ez az elnevezés azonban pontatlan, hiszen az íny „visszahúzódásán” kívül csontlebontó folyamatok is zajlanak. A hazai felnőtt lakosság közel 85 százaléka szenved valamilyen ínyproblémától.

Ínyvérzés

Az ínysorvadás korai jele a fogínyvérzés, mely legtöbbször fogmosáskor jelentkezik, továbbá a fogkőképződés, illetve a kellemetlen lehelet. A betegség kezdeti fázisában az íny duzzadttá, vörössé válik. Ha betegséget nem ismerik fel időben, akkor az ínyszéltől a gyulladás mélyebbre terjed. A gyulladásban lévő íny és a fog között egy egyre mélyülő rés, úgynevezett tasak alakulhat ki. Ezek a tasakok a gyulladás előrehaladtával egyre mélyülnek, egyre nehezebbé válik tisztításuk, és bennük nagy mennyiségű baktérium halmozódik fel, melyek különböző káros anyagokat szabadítanak fel. Ezek okozzák a tartószövetek pusztulását, mely a fogak meglazulásához, végső soron akár azok elvesztéséhez is vezethet.

Helyes fogmosás

Az ínysorvadáshoz elsősorban a rossz szájhigiéne eredményeként lerakódó lepedék, illetve ennek következményeként kialakuló fogkő vezet. Hangsúlyoznunk kell, hogy a legfontosabb, mint minden betegségnél a megelőzés, mely a megfelelő otthoni szájhigiénén (megfelelő fogmosási technika elsajátítása, fogselyem, fogköztisztító kefék rendszeres napi használata) kívül magában foglalja a legalább félévenkénti fogorvosi ellenőrzést, illetve a rendelőben történő fog-kőeltávolítást is.

Dohányzás

A rossz szájhigiéné mellett a dohányzás egyértelmű ellensége az ínynek. A dohányfüst által okozott hőhatás, és a benne lévő mérgező anyagok olyan káros hatást fejtenek ki a szövetekre, hogy csökken a szájüreg védekezőképessége. Ezen kívül károsítják az ínyszövet keringését, és a védekező rendszer sejtjei nem tudnak a fertőzés helyére jutni kellő mennyiségben. A dohányzás ezzel együtt a kezelés sikerét is gátolhatja.


Dr. Szabó Éva

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.