2021. Február 27. Edina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Hangsúlyos sugárterápia

A 2019. július 1-jével megalakult Onkoradiológiai Klinika megbízott igazgatói állását nyerte el dr. Kovács Árpád.


Az igazgató 2017 óta dolgozik a Debreceni Egyetem kötelékében, a klinika különválását megelőzően sugárterápiás tanácsadóként dolgozott az Onkológiai Klinikán. Azonkoradiológiaúj épületénekbelső terében a befejezéséhez közeledik az építkezés. Két szinten két fekvő sugárterápiás osztályt alakítanak ki a daganatos fekvőbetegeknek. Az új épület ad majd helyet a Klinikai Központ tumoros betegeitkiszolgáló multidsiciplinárisonko-teameknek, a daganatos betegségekkel foglalkozó orvos csoportoknak is. A tervek szerint a jelenlegi épületben maradnak a közelterápia, tervezéses CT valamint kettő, a külső sugárkezelésekhez használatos lineáris gyorsító eszközrendszerei (tervezőrendszerek, dozimetriai rendszerek), kiszolgáló helyiségei.

Onkoradiológiai rendszer

A sugárterápia rendszerei nagyon összetett, bonyolult gépparkot és programokat foglalnak magukban. Jelenleg 2 ELEKTA gyártmányú képvezérlet Lináris gyorsító áll a betegek rendelkezésére, melyek alkalmasak a legmodernebb képvezérlet ívterápiák, teljes test, teljes bőrfelszín és stereotaxiás sugársebészeti beavatkozások elvégzésére is. A klinika tervei között szerepel a 2 régebbi LINAC cseréje az elérhető legmodernebb gépek, és softwarek beszerzése a közeljövőben, ezzel kialakítva egy 4 modern gyorsítóból álló robosztus onkoradiológiai rendszert, mely a modern onkológia minden kihívásának megfelel.
Mint az igazgató elmondta, aKlinikai Központ vezetősége elkötelezett a modern, protokoll szemléletű, minden érintett szakmát szervesen érintő daganatos diagnosztikai és kezelési eljárások mellett, melytől az európai és világ standardokat elérő kezelési eredményeket vár. A klinikán elérhető modern 3D külső sugárterápia, a sugársebészet és a képvezérelt közelterápiaennek a koncepciónak szerves része.
A technikai előrelépés mellett haladni kell az szakorvosképzésben, a tehetséggondozásban is. Céljuk a sugárterápiás szakorvosnak készülő fiatal orvosok (rezidensek)minél nagyobb számú felvétele a klinikára és oktatási programok szervezése a sugárterápiás képzés segítésére agraduális (alap) és a posztgraduális (alapképzést követő)képzésen. A sugárterápiát önálló tantárggyá kívánják fejleszteni az egyetemen.

Összetett feladat

A daganatos betegségek esetén a kezelés mindig komplex, mulitdiszciplináris feladat, mely során a szükséges, protokollok által meghatározott eljárás lehet műtét, kemoterápia, hormonterápia, biológiai terápia és sugárkezelés (önállóan, vagy kombinálva).
A modern sugárterápia egyre hangsúlyosabbá válik a daganatkezelésben. Nagy dózisú kezeléseket adnak, együttműködnekaz onkológiával és a sebészeti szakmákkal. Céljuk, hogy minél pontosabb, minél nagyobb daganatpusztító hatással rendelkező kezeléseket adjanak a betegeknek, a mellékhatások minimalizálása mellett. Rengeteg a gyógyulásra váró beteg, ezért a betegelőjegyzést elektronikus, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint megszabott mennyiségi keretek közötti előjegyzéssel végezik, így próbálják biztosítani a zökkenőmentes betegellátást, a szükséges betegutakat.
Az elmúlt harminc évben óriási fejlődés tapasztalható a sugárterápiában, az onkológiában. 2019-ben sokkal nagyobb túlélési esélyei vannak a tumoros betegeknek, mint 2000-ben. A gammakés (sugársebészeti eszköz, a koponyában lévő daganatot a koponya felnyitása nélkül, sugárzással semmisíti meg)megjelenésével az 1960-as évektől megkezdődött a sugársebészet korszaka. Debrecenben az országban egyedülálló módon több mint egy évtizede elérhető a gammakés, és 2015 óta rutinszerűen alkalmazzák a koponyán kívüli stereotaxiás sugársebészetet is. Tervük, hogy összhangban a nemzetközi trendekkel, számos lokalizációban (tüdő, prostata, hasnyálmirigy, csontáttétek, májtumorok) rutin eljárássá tegyék a sugársebészetet. Továbbá használják a modern funkcionális képalkotást (PET-CT), a mesterséges intelligenciát (számítógépes programokaz adoptált sugárkezelési eljárásokhoz) a sugárkezelések tervezésében.
Munkájukat segíti a hazai és nemzetközi kapcsolatépítés a társintézményekkel és a sugárterápiás szakorvosok kinevelése. Láthatóvá szeretnék tenni a klinika tudományos tevékenységét, kinevelni a PhD hallgatókat, közölni a tudományos eredményeket.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.