2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Különleges helyen élmény az iskolaorvosi vizsgálat

Büszkén mondja dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet újonnan kinevezett megbízott igazgatója, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központja kötelékében működő Intézetben, már három központ került átadásra az elmúlt fél évben. Július 1-én az új felnőtt háziorvosi ügyelet központja és az igazgatóság, augusztus elején az Anyatejgyűjtő központ, megújult a gyermekháziorvosi ügyelet és december 1-ével új helyen működik a városi fogorvosi ügyeletet is.


Az október 11.én avatott Egészségfejlesztési Központban egy egyedülálló iskola egészségügyi program működik, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, melynek gyakorlatát miskolci példa alapján alakította ki a Klinikai Központ a Pósa u. 1. szám alatti volt iskolában. Az általános-és középiskolai diákok kétévente vesznek részt az iskolaorvosi szűrővizsgálatokon.

Test és lélek

A védőnői és iskolaorvosi vizsgálatok mellett egészségügyi előadásokat hallgatnak a tanulók "test" és "lélek" köré csoportosítva, korosztályukat érintő témákról  ismertette a szűrővizsgálatok rendjét Lukácsné Kovács Edit iskola-egészségügyi koordinátor, majd bemutatta az intézményt. Mint mondta, naponta 80-110 gyermek érkezik a vizsgálatokra. Szervezett módon, egészségnap keretében, reggel az iskolából autóbusszal szállítják a gyerekeket az intézetbe. A tanulók a volt tornaterem váróvá átalakított, általunk humorosan elnevezett "dühöngőben" gyülekeznek és rövid tájékoztatást követően két csoportra válnak. Az egyik csoport elindul a szűrővizsgálatokra a védőnőkhöz és az iskolaorvosokhoz, a másik csoportnak pedig két egészségnevelő előadást tart testről és lélekről egy iskolavédőnő és az egészségfejlesztési iroda munkatársa. A 8. évfolyamnak pl. a barátságról, szerelemről, szexualitásról és a legális drogokról, az alkoholról, nikotinról, koffeinről beszélnek a szakemberek.

Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatokat iskolaorvos és iskolavédőnő, fogorvos és szakasszisztensek végzik. (Tápláltsági állapot megítélése, vérnyomásmérés, szemészeti- , hallás-, szűrés valamint a pajzsmirigy fizikális vizsgálata, fogorvosi szűrés és EKG-vizsgálat történik.) A vizsgálatokon részt vett csoportok ezt követően cserélnek és az addig az előadásokat hallgatók kerülnek szűrésre. A várakozó csoport az előadásokat követően önfeledt játékkal tölti az időt, közkedvelt léghoki és csocso asztal áll rendelkezésre. Közben egészségügyi ismeretterjesztő filmeket is nézhet a fali óriás képernyőn, illetve minden rendelő ajtaja fölé elhelyezett tv képernyőkön. A játéktérben, újraélesztő sarok van berendezve, 2 felnőtt és 1 csecsemő AMBU babával, ahol szívesen mutatjuk be minden érdeklődőnek az újraélesztés alap lépéseit.
A 8. osztályosoknak pl. a barátságról, szerelemről, szexualitásról és a legális drogokról, az alkoholról, nikotinról, koffeinről beszél a szakember.

Szervezetten, egy központban

A program lényege, hogy szervezetten, egy központban végzik minden iskolás korú gyermek vizsgálatát, standardizált módon, hitelesített és folyamatosan felülvizsgált eszközökkel, mondta az időközben megérkezett dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet megbízott igazgatója. − Kétévente jönnek a gyerekek a vizsgálatra, így összesen hat alkalommal találkozunk velük általános-és középiskolai tanulmányaik során. Az Intézet missiója, hogy jó élményekhez kapcsoljuk a gyermekek számára a vizsgálatokat, hogy ne alakuljon ki bennük az orvosi vizsgálatoktól való félelem, hanem a kellemes, fiatalos környezetben jól éljék meg ezt a találkozást, és az intézetet elhagyva az legyen a benyomásuk, hogy az egészség egy nagyszerű, jó dolog. Mint gyakorlati népegészségügyi szakember, egészségpolitikus látom, hogy a megelőzés legnagyobb problémája a célpopuláció elérése. A gyermekek elérése, színtere az iskola, az iskolaorvosi vizsgáló. Itt, általában 5-6 gyermek vizsgálata történik, csoportokba szervezve, és nem kötődik emlékezetes élmény a vizsgálatokhoz. Az alap ötlet az volt, hogy egy új központi színteret hozzunk létre, a vizsgálatok standardizált elvégzésére, és egészségnevelésre, melyre kiváló lehetőséget adott ez a korábban bezárt iskola. Nem egészen egy hónap alatt újíttatta fel az önkormányzat az épületet és tette fiatalossá, barátságossá modern bútorokkal berendezve. Ezt a különlegessé vált helyet összekapcsoljuk az iskolaorvosi vizsgálat kötelező elemeivel és új vizsgálatokkal, mint pl. EKG-val. Előnyünk, a standardizált körülményekben végzett vizsgálatok, az adatok GDPR-nek megfelelő központi kezelése, és így számos tudományos következtetést vonhatunk le a kapott vizsgálati eredményekből. Az ismeretterjesztő előadásaink azt az érzetet erősítik a gyermekben, hogy az egészség az egyetlen született értéke, amire vigyáznia kell. A vizsgálatok eredményeit, pl. az EKG-t gyermek kardiológus leletezi. A kiszűrt gyerekek leleteit iskolája iskolaorvosa kapja kézhez és tovább irányítja a megfelelő szakrendelésére.

Új bejárat

Terveink szerint 2020 tavaszára megnyitjuk az épület új bejáratát, mely egy tágas aulába vezet majd. A zöldellő udvar kellemes teret ad majd a gyerekeknek a kinti játékhoz, futkározáshoz. Még nagyobb élmény lesz majd Debrecenben iskolaorvosi szűrővizsgálatokra jönni.
A Kenézy Egyetemi Kórházból ide költözött az Egészségfejlesztési Intézet is, mely szakemberei a lakosság rendelkezésére állnak délutánonként 14 és 16 óra között koleszterin-, vércukor-, testzsír-méréssel és diétás tanácsadással. Tervben van egy főzőtanfolyam beindítása is. Az egészségfejlesztési szakemberek igény esetén helyükbe mennek pl. munkahelyi közösségeknek, idős kluboknak stb.
A Debreceni Egészségfejlesztési és Alapellátási Intézet címe 4031 Debrecen, Pósa u. 1. Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 7.30-tól 16 óráig, pénteken 7.30-tól 13.30-ig. Telefonszám: 06-30/281-4621, e-mail cím: daefi.egi.iroda@med.unideb.hu.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.