2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Jó úton vagyunk

Másfél éve adtuk át a Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrumot, az Augusztát.


Az infrastruktúra teljesen megújult, 44 ezer négyzetméterről 55 ezer négyzetméterre növekedett az épület területe. Az Auguszta megfelel a 21. század előírásainak. Valamennyi betegszoba hotelszerű, saját fürdőszobával rendelkezik. A nővérellátás és munkakörülményeik is korunk színvonalához igazodnak.


Az Auguszta műszerezésére több mint egymilliárd forintot fordítottunk, s még ennél is többet, amit az egyes klinikák pótoltak saját költségvetésükből. Így az infrastruktúra fejlesztése modern betegellátó osztályokat, szakambulanciákat, korszerű betegvárókat, intenzív osztályokat eredményezett.


Megújult az ideggyógyászati, a kardiológia, a koszorúérőrző osztály is.
A szakdolgozók helyzete az országos előírások szerint rengeteget javult, a projektek előírásai szerint valamennyi tanszéken könyvtárak, orvosi szobák, nővéri pihenők állnak a dolgozók rendelkezésére.
A fejlesztésnek köszönhetően a betegek szívesebben jönnek egy olyan egészségügyi intézménybe, ahol kulturált módon várakozhatnak, ahol megkapják a legmagasabb szintű ellátást.
Ilyen közérzetjavító például a büfé, s az a szoba, ahol könyveket, újságokat lehet olvasni a várakozás ideje alatt.


Az Augusztán vállaltuk, hogy nagymértékben javítjuk a járóbetegforgalmat, fejlesztjük a kardiovaszkuláris és onkológiai ellátást. Az esetszám mind a daganatos, mind a szív-érrendszeri betegek ellátásában 20 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a születéskor várható élettartam hosszú távon növekedni fog az északkelet-magyarországi régióban az Auguszta projekt indítását követően. Ugyanez igaz a kardiológiai és az onkológiai betegek túlélésére. Mindkét projekthez idő kell, de jó úton vagyunk. Az utóbbi évtizedben 4-5 évvel növekedett a statisztikák szerint mind a nők, mind a férfi ak születéskor várható átlagos élettartama. A növekedés nagymértékben az országos kardiovaszkuláris ellátás javulásának is köszönhető.


A régiónkra vonatkozó adatgyűjtés folyamatban van. A statisztikai kiértékelést, az utólagos analízist az Északkelet-magyarországi Egészségobszervatórium teszi lehetővé, mellyel a kistérségekben
s a régióban élők egészségügyi állapotát vizsgálják a kardiovaszkuláris, onkológiai s egyéb betegségek morbiditási (megbetegedés) és mortalitás (halálozás) adatai szempontjából.
A gazdasági válság és a rengeteg nehézség ellenére meg tudjuk valósítani kitűzött céljainkat.

Dr. Édes István
Az Auguszta igazgatója

Forrás: Egészségcentrum 6. évfolyam 2. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.