2021. Július 23. Lenke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Időskori betegségeink

Ahogy idősödünk, egyre betegesebbek leszünk. Milyen betegségeink vannak legtöbbünknek s mit tehetünk ellenük? – kérdeztük a gerontológus professzort.


Az életkor előrehaladtával csökken az idős ember izomtömege, egyre gyengébbé válik. Nőknél később kezdődik, mint a férfiaknál, de 60-70 éves kora között mindkét nemnél bekövetkezik. A nők izmai későbbi életkorukban gyengülnek, egyrészt mert ők aktívabbak, másrészt 5-10 évvel tovább élnek a férfiaknál. Ez a világon mindenütt így van, kisebb-nagyobb korkülönbséggel. Magyarországon közel tíz év a várható életkor elmaradás a nyugat-európai népességhez képest – ismertette dr. Bakó Gyula, a Gerontológiai Tanszék professzora.

Csípőtáji törések

Az izomerő csökkenéséhez táplálkozási, életviteli problémák, krónikus betegségek miatti ágyhoz vagy székhez kötöttség járul hozzá. Az erőcsökkenés legsúlyosabb következménye az elesés okozta csonttörés. Főleg a felső végtag-, a csukló fölötti alkar-, a váll- és a csípőtáji törések gyakoriak. A leggyakoribbak a csípőtáji törések, melyek statisztikailag három éven belül az idős ember halálához vezetnek. Oka lehet a műtét után trombózis kialakulása a lábon. Ezt azonban ki tudjuk védeni véralvadásgátló gyógyszerekkel. A halál bekövetkezhet amiatt is, hogy a műtétből való felgyógyulása után a beteg fél az újbóli elesésétől, ezért nem mozog eleget, még jobban elgyengülnek az izmai, ezért újból elesik, és ismét eltörik a csípőcsontja, illetve trombózist kap.

Kitörni a körből

A műtét után sokat segít a beteg állapotán a mozgásrehabilitáció és pszichológus vagy pszichiáter. Előfordul, hogy az operáltnak újra meg kell tanulnia járni gyógytornász segítségével. A pszichológus pedig segít abból a körből kitörni, hogy a beteg fél az újbóli eleséstől, és ezért nem mozog eleget. A depressziót, félelmet, szorongást pszichés vezetéssel igyekszik befolyásolni. Emellett a pszichiáter gyógyszeres segítséget is adhat a depresszióból való kilábalásra. Az elesést meg lehet előzni napi rendszeres ütemes mozgással, idős emberek esetében leginkább sétával. A testmozgás javítja az izom erejét, a szervezet védekező rendszerét, a hormonális állapotot, az erőnlétet és az egyensúly-érzékelést. A megelőzéshez tartozik a lakás akadálymentesítése. Egyszerűen fel kell szedni a szőnyegeket, meg kell szüntetni a küszöböket, még a legalacsonyabbakat is. Csúszásmentesíteni kell a fürdőszoba járófelületét, s kapaszkodókat kell szerelni a falra a fürdőkádhoz vagy zuhanyozóhoz. Csúszás- illetve tapadásmentes papucsot kell hordani. Magas vérnyomás esetén fontos a vérnyomást megfelelő szintre beállítani. Ugyanis az éjszakai felkelés, a hirtelen felülés, felállás, járás során vagy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatására kialakult alacsonyabb vérnyomás szédülést okozhat, ami szintén eleséshez vezethet. Ezért pontosan be kell tartani a gyógyszer adagolását, és meg kell mérni a vérnyomást fekvő helyzetből ülő helyzetbe kerüléskor. Szükség esetén járókeretet lehet használni.

Szívritmuszavar, csontritkulás

Jó tudni, hogy hasonló keringési problémákhoz vezet a nem jól kezelt szívritmuszavar is.Idős korban mindkét nemet érinti a csont-ritkulás, ami főleg a nőknél ölt nagy mértéket a menstruáció elmaradását követő életkorban. Következménye, hogy kisebb baleset során – pl. ha az illető nekimegy a szekrénynek – is eltörik a bordája. Ezért fontos csontsűrűséget méretni abban az életkorban, amikor a fokozott csontvesztés még nem következett be, illetve előírják az egészségügyi szakhatóságok. A kétévenkénti csontsűrűségmérés eredményeinek megfelelően meg kell próbálni jó állapotban tartani a csontokat. Ehhez is nagymértékben hozzájárul a rendszeres testmozgás és a szükség szerinti gyógyszeres kezelés. Az idősöknél gyakori a vizelettartási nehézség, főleg nőknél, melynek lehet szervi oka pl. többször szült nőknél, kismedencei műtétek következményeként és idegrendszeri káro-sodások miatt (pl. cukorbetegség).

Vizeletcsepegés

A vizeletetsepegés jelentkezhet hasprés hirtelen fokozódására, pl. felüléskor, de köhögésre, tüsszentésre, nevetésre is. Súlyosabb formája, amikor az illető egyáltalán nem tudja tartani a vizeletét. Régen hólyagkatéterrel oldották meg ezt, de az állandó húgyúti fertőzést tartott fenn. Ma már a fehérneműbe helyezett betétekkel elkerülhetők a fertőzések. Állandósult vizelettartási elégtelenség esetén a kisgyermekekével azonos elven alapuló nedvszívó pelenka viselése ajánlott. A vizeletcsepegés megelőzését már fiatalkorban, szülés után vagy középkorúan érdemes elkezdeni az úgynevezett Kegel-gyakorlatok (intimtorna) végzésével. A medencetorna az altesti záróizmok erejét tartja meg, mely izmok edzésével elkerülhető a vizeletcsepegés. Nyilvánvaló, hogy nem minden esetben segít ez, pl. ha idegi sérülés vagy műtéti beavatkozás miatt sérültek az izmok, akkor ezek a gyakorlatok nem hoznak lényeges javulást.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.