2021. Július 23. Lenke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Bűncselekményre is használhatják a diszkódrogot

Egyre nagyobb divat a fiatalok körében a drog-fogyasztás, esetenként alkohollal együtt. Mely szereket használják a leggyakrabban és milyen test-lelki következményei vannak? – kérdeztük a pszichiátert.


A legnagyobb pusztítást a szervezetben a diszkódrogok, a speed, extasy és az alkohol végzik. Általában olcsó, rossz minőségű, több adalékanyagot tartalmazó tablettákat vásárolnak a fiatalok, hozzá alkoholt is fogyasztanak – ismertette dr. Glaub Teodóra pszichiáter. – Az idegrendszert izgatja a villogó fény, a hangos zene, a drogfogyasztó a végkimerülésig táncol, izzad. Felpörög, emelkedik vérnyomása, testhőmérséklete. Szorongás, pánikroham jelentkezhet nála, agresszív lehet. Aki nem tudja, hogy a diszkódrogok fogyasztása mellett sok folyadékot kell inni, az kiszáradhat, és a vég nélküli táncolástól teljesen kimerülhet.

Epilepsziás roham, elmezavar

Az arra fogékonyaknál epilepsziás roham vagy átmeneti elmezavar tünetei mutatkozhatnak, s előfordul, hogy olyan pszichiátriai betegség lép, fel ami nem bontakozott volna ki a szer hatása nélkül, illetve későbbi életkorban jelentkezett volna. Legalább arra kell törekedni, hogy ne alkohollal együtt használják a szereket a fiatalok, hanem alkoholmentes üdítővel. Alkoholos és drogos mérgezési tünetekkel számos fiatal kerül be a Pszichiátria Tanszékre, ahol sóinfúzióval, vízhajtóval segítik a szer és alkohol kiürülését, pótolják a folyadékveszteséget, szükség esetén szívritmuscsökkentőt, vagy nyugtatót is kapnak, és megfigyelés alatt maradnak, amíg tudatuk kitisztul. Ismert, hogy (útban hazafelé a szórakozóhelyről) a drog és az alkohol hatására következnek be azok a közúti balesetek, amelyeket diszkóbalesetekként tartanak számon, és számos fiatal halálát követelik. A fiataloknak tanácsos szemmel tartani a szórakozóhelyen a kikért italokat, mert a jópofa „barátok” beletehetik a színtelen, szagtalan THC port (tetrahidrokannabinol, mely az indiai kenderből vonható ki, ételbe, italba, csokoládéba, süteménybe keverve is fogyasztható, marihuana cigaretta formájában szívható).

Italt csak üvegben

Üveges italokat érdemes kérni, melyet a pultnál vagy az asztalnál bontanak fel a megrendelő szeme láttára. A THC elfogyasztása nem okoz látványos tüneteket, de a fogyasztó emlékezete elvész tőle néhány órára s azt tehetnek vele, amit akarnak. Bűncselekmények elkövetésére is használhatják. Legtöbbször szexuális kapcsolatot létesítenek a kiszemelttel, amire a fogyasztó nem emlékszik, esetleg a testén, fehérneműjén maradt nyomokból következtethet rá. A szer pár napig mutatható ki vizeletből. A fiatalok bátran mennek a szórakozóhelyekre és állítják, hogy nem történhet bajuk, mert „figyelnek egymásra”. Lehet, hogy figyelnek, de nem vigyáznak. A drogra könnyű rászokni, a leszokás viszont elhatározást és következetes lelki munkát követel. Segítségért pszichológushoz lehet fordulni, drogambulancián jelentkezni, illetve a Pszichiátria Tanszéken is kérhető támogatás.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.