2021. Július 23. Lenke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Fogazati elváltozást okoz az ujjszopás, cumizás

Örvendetesen emelkedik azoknak a kismamáknak a száma, akiket érdekel, foglalkoztat gyermeke egészsége, megjelenése. A jó közérzethez szorosan hozzátartozik az ápolt, hiánytalan, ép fogazat is. Gyakori kérdés, hogy mikor várható a fogak megjelenése?


Nos, ez számos dologtól függhet, a gyermek nemétől, öröklött tulajdonságaitól, de még a földrajzi környezettől is. Hazánkban az első tejfogak áttörése 6-7 hónapos korban történik, de nem ritka, hogy ennél korábban vagy későbben kezdődik. Embert próbáló időszak szülőknek, gyermeknek. A nagymennyiségű nyál, a gyermek nyűgössége, az alvászavar, s az, hogy mindent szájába vesz, súrolgatja vele ínyét, hívja fel a mama figyelmét, hogy megindult a fog áttörése. Néha ez együtt járhat bizonytalan hőemelkedésekkel, folyékonyabb széklet megjelenésével.

Az első fogak

Az érintett helyen az íny megduzzad, előbb vörös, majd fehér, s pár nap (4-7) után megjelenik a fogacska. A tejfogazat 20 fogból áll. Alul-felül mindkét oldalon két metszőfog, egy szemfog és két őrlő vagy rágófog van. Először az alsó középső metsző válik láthatóvá, ezt követi a kismetsző, majd ugyanaz történik a felső állcsontban is. Érdekes módon nem a sorban mellettük elhelyezkedő szemfog következik, hanem az első őrlőfogak, előbb alul, majd felül, úgy 12–16 hónapos korban. Csak ezek áttörése után bújik elő a szemfog, és ezt követi a második őrlőfog megjelenése. Ez körülbelül másfél, két és féléves korra tehető. Amikor a szájüregbe ér a fog, a gyökerek még fejlődnek, a teljes kifejlődéshez fél, egy évet kell várni. A fogzás közben jelentkező kellemetlen tüneteket, fájdalmat hűtőrágókával, a patikákban kapható ecsetelőkkel és a három hónapos kortól adható lázcsillapítókkal lehet enyhíteni.

Fogápolás csecsemőkorban

A gyermek fog nélkül és steril szájüreggel jön a világra. Az első fogakkal megjelennek a fogakon tapadó baktériumok is. Így már az első fog megjelenésétől ápolni, védeni kell. Ma már hazánkban is beszerezhetők a bébi fogápoló kendők, csecsemő fogkefék, fog-tisztító pálcikák. A tejfog nagyon gyorsan romolhat, mert zománc borítéka vékony, a metszőfogakon egy nagyon vékony, szabad szemmel nem is igazán látható vonalkában az ínyhez közel, ez szinte hiányozhat is. Az éjszaka szájban maradt, és rothadó, el nem távolított fehérje, szénhidrát táptalaj a baktériumok számára. Éjszaka kevesebb a nyál, ez sem tudja lemosni, tisztogatni a fogakat. A megbetegedett fogak ellátása, tömése ilyen piciny gyermek esetében nem mindig sikeres. Az idő előtt eltávolított fogak rengeteg problémát vetnek fel, mint például helyhiány a maradó fogak számára, esztétika, beszéd- és étkezési zavarok. A megfelelő ideig tartó szoptatás nagyon fontos lehet, nemcsak a táplálásban, de az állcsontok, az izmok, fejlődésében. A szopáskor kifejtett aktív izommunka serkentőleg hat az izmok, állcsontok növekedésére. Ezt a szerepet később a helyes, kielégítő, rostdús táplálék rágása veszi át.

Rágásra szoktatás

Nem tesz jót az az anya, aki egyéves kor után is mellre teszi a gyermeket, ahelyett hogy rágásra szoktatná. A szerzett fogazati rendellenességeknek okai lehetnek még az öröklötteken kívül a gyermekkori rossz szokások is. A fogívek nagyságát, a fogak elhelyezkedését, a két fogsor záródását károsan befolyásolhatja többek között a hosszantartó ujjszopás, cumizás, a helytelen, szájon, s nem orron át történő légzés. Öklét, ujját szájába teszi, szopja. Ha az ujjszopás tartós, az okozott fogazati elváltozás nyitott harapásként jelenhet meg, mikor is zárt állapotban, míg ha a hátsó fogak érintkeznek is, az első fogak között hatalmas rés marad. De előredőlhetnek a felső metszők, vagy nagyon hátra az alsó metszők. Ez nemcsak csúnya, de beszédzavarhoz is vezethet. Ugyancsak nyi-tott harapást okozhat a nem megfelelő nyelés. Ez az úgynevezett nyelvlökéses nyelés. Előfordul gyermekeknél még az is, hogy alsó ajkukat a két fogsor közé illesztik, és azt szopogatják, rágicskálják. Ez az ajakszorítás is hasonló fogazati elváltozásokat okoz. Ha a szülő ilyet tapasztal, érdemes fogszabályozó fogorvoshoz fordulni, aki segítséget nyújt a leszoktatásban és a már kialakult elváltozások orvoslásában.

Dr. Albert Márta

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.